CHP’li Kaya, Trabzon’da esnafın nabzını tuttu!

CHP’li Kaya, Trabzon’da esnafın nabzını tuttu!
15 Eylül 2020 10:35

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, Covid-19’u yenmesinin ardından Trabzon’un Beşikdüzü ilçesinde esnaf ve vatandaşlarla bir araya gelerek çarşının nabzını tuttu.

 

 

Trabzon’da İl Başkanlığını, Ortahisar İlçe Başkanlığını ve Beşikdüzü İlçe Başkanlığını ziyaret ederek partilileriyle Trabzon gündemi ve pandeminin etkileri ile ilgili görüş alışverişinde bulunan Kaya, Beşikdüzü İlçesinde sahaya inerek esnaf ziyaretleri gerçekleştirdi.

İlçede hemen hemen her sektörden esnafı ziyaret ederek yaşadıkları sorunları yerinde gören Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, “esnafımız siftahsız dükkan kapatıyor, kirasını, faturasını, kredi borcunu ödeyemiyor, evine ekmek götüremiyor. Artık dayanacak gücü kalmayan esnaflarımız hükümetten boş sözler değil, göstermelik işler değil, ciddi destekler ve yardımlar bekliyor.” dedi.

 

 

Bu Kadar Kötü Bir Dönemi 60 Yıldır Görmedik

 

 

Beşikdüzü’nde 60 yıldır esnaflık yapan Mustafa amcaya işlerinin nasıl gittiğini ve geçmişle bugünü kıyaslamasını rica etttiğ belirten Kaya; “Mustafa amcaya bir dokundum bin ah işittim, ‘İşler o kadar kötü ki geçmişle kıyas kabul etmez. Böylesi kötü bir dönemi 60 yıldır hiç görmedik. Devletimiz acil olarak bize sahip çıkmalıdır. Yoksa ayakta durmamız mümkün değil, dükkanlarımızı kapatacağız, işimizden olacağız.’ diyor.

İşte ülkenin gerçek tablosu budur. Bu durum her yerde aynı, koronavirüs en çok küçük esnafı vurmuştur, esnaf bitme noktasına gelmiştir.” dedi.

 

 

Borçlar Boyu Aştı

 

 

Pandemi nedeniyle 6 aydır doğru düzgün iş yapamayan esnafın hükümetten dişe dokunur bir yardım göremediğini belirten Kaya, “Hükümet esnafı sahipsiz bıraktı. ‘Kredileri erteliyoruz’ denildi, bankalar ertelemeye faiz aldı; ‘esnafa destek kredisi sağlayacağız denildi’, bankalar küçük esnafa kredi vermemek için her türlü zorluğu çıkardılar. Şimdi ertelenen kredilerin de ödeme zamanı geldi. Kredi borcu, kredi kartı borcu, kira, su, elektrik, doğal gaz, sigorta primi derken biriken borçlar esnafın boyunu aştı. Esnaf zaten 5,6 aydır iş yapamıyor, evine ekmek getiremeyen esnaflarımız, biriken bu borçları nasıl ödeyecek?

 

 

‘Devlet, babadır. Devlet baba neredesin?’ diye soruyor esnaflarımız, baba desteği bekliyor, Devletimizin kendilerine sahip çıkmasını bekliyor.” dedi.

 

 

Yara Derinleşiyor

 

 

CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, “Pandeminin ne zaman biteceğini ne zaman tam anlamıyla normale döneceğimizi öngörmek mümkün değil. Her geçen gün yarası derinleşen esnafımıza acilen yardım eli uzatılmalıdır. Geç kalınmıştır. Pandemi süresince esnafın kredi ve vergi borçları faizsiz ertelenmelidir. Stopaj ve sigorta primi yükü esnafın üzerinden alınmalıdır. Vergi indirimi ve bazı vergilerde istisnalar sağlanmalıdır. Kira, su, elektrik, doğalgaz desteği sağlanmalıdır. Geçim sıkıntısı yaşayan esnafımıza aile yardımı verilmelidir. Esnaf ‘orta direk’tir. Pandemide orta direk güçlü durursa, devlet ayakta kalır. İşte bu yüzden esnaf desteklenmeli ve ayakta kalması sağlanmalıdır.” dedi.

 

 

Sel Mağduru Beşikdüzü Esnafına Verilen Sözleri Tutun

 

 

Beşikdüzü’ndeki esnafın sel mağduriyetine de dikkat çeken Kaya, “Beşikdüzü İlçemizde 2016 yılında yaşanan sel felaketinden etkilenen esnafımız 4 yıldır zararlarının karşılanmadığını ve mağduriyetlerinin devam ettiğini söylüyorlar. Selin ardından Bakanlar, hükümet temsilcileri bölgeye gelmiş ‘içiniz rahat olsun zararlarınız karşılanacak.’ demişler. Fakat sözler tutulmamıştır. AFAD’ın yaptığı hasar tespitleri göz ardı edilerek, esnafa destek diye komik rakamlar verilmiştir. Beşikdüzü halkı, ilçeye gönderilen yardım paralarının adil bir şekilde dağıtılmadığını düşünmektedir. Hükümet yetkililerine bir kez daha sesleniyor, Beşikdüzü esnafına verilen sözlerin bir an önce tutulmasını istiyoruz.” dedi.

 

 

Beşikdüzü Fakülte İstiyor

 

 

Trabzon Milletvekili Kaya, Beşikdüzü halkının fakülte talebinin yerine getirilmesi için yetkililere çağrıda bulunarak, “Geçmişte Köy Enstitüsü ile her meslek grubundan eğitimli insanlar yetiştiren Beşikdüzü’müz bir eğitim yuvası olarak anılıyordu.

Yıllardır ilçeye fakülte sözü verilmektedir. Yeni fakülte açılması bir yana Meslek Yüksekokulunun bölümleri kapatılmıştır. Beşikdüzü eğitimden uzaklaştırılmıştır. İlçenin eğitim altyapısı, okul ve yurt binaları yeni fakülteyi kaldırabilecek durumdadır. İlçeye fakülte kurulursa esnafımız haklı olarak işlerinin artacağını düşünmektedir. Vatandaşlarımız ilçeye verilen fakülte sözünün tutulmasını Beşikdüzü’nün yeniden bir eğitim yuvası olarak anılmasını istemektedir.” dedi.

 

 

Maske ve Kurallar Konusunda Uyarıyor

 

 

Maske sayesinde düşük dozda virüse maruz kaldığını ve hastalığı hafif derecede atlattığını belirten Kaya, Trabzon’daki ziyaretleri sırasında virüse yakalanıp atlayan biri olarak vatandaşlara maske takmaları, sosyal mesafeye dikkat etmeleri ve ellerini sık sık yıkamaları yönünde uyarılarda da bulunuyor.

besikduzu-esnaf1

besikduzu-esnaf2

besikduzu-esnaf3

besikduzu-esnaf4

besikduzu-esnaf5

besikduzu-esnaf6

besikduzu-esnaf7

besikduzu-esnaf8

chp-besikduzu-ilce

chp-trabzon-il