CHP’li Kaya: Trabzon Bölge Adliye Mahkemesi ne zaman davalara bakacak?

CHP’li Kaya: Trabzon Bölge Adliye Mahkemesi ne zaman davalara bakacak?
21 Kasım 2018 12:59

CHP Trabzon milletvekili Ahmet Kaya, TBMM’de Plan ve Bütçe Komisyonu görüşmelerinde, yargıç ataması yapılmadığı için hizmet veremeyen Trabzon Bölge Adliye Mahkemesi’ne yargıç atanarak davalara bakılacağını Adalet Bakanı’na sordu.

 

Kaya’nın 20.11.2018 tarihli konuşma tutanağından:

 

 

Sayın Bakanım, 2019 bütçe sunuş konuşmanızda “Bölge adliye mahkemeleri yargılamaların makul sürede ve etkin yürütülmesine önemli katkıda bulunmuştur.” dediniz. Sonrasında söylediklerinizi aktarmayacağım ama ondan sonra şöyle bir cümle kurdunuz, dediniz ki: “Önümüzdeki süreçte hâkim ve cumhuriyet savcısı sayısının artırılmasına bağlı olarak dört bölge adliye mahkemesi -Kayseri, Diyarbakır, Van ve Trabzon- daha faaliyete geçirilecek ve iş durumuna göre bazı yerlere ilave daireler kurulması sağlanacaktır.” Şimdi, bu sözlerinizden Trabzon adına, Trabzon Bölge Adliye Mahkemesinin açılması adına açıkçası umutlandım. Trabzon Bölge Adliye Mahkememiz, binamız her şeyiyle hazırdır. Eski bir bina, büyük bir onarımdan geçirilmiş, her şeyiyle dört dörtlük yapılmış, kapısına Trabzon Bölge Adliye Mahkemesi tabelası dahi asılmıştır. Hatta bu binaya başsavcı, kâtip, yazı işleri görevlileri, bina hizmetlileri ve şoför bile atanmıştır. Bu binamızın tek eksiği kalmıştır, o da yargıç ataması. Yargıç ataması yapılamadığı için hiçbir iş yapılamayan bu binada iki yılı aşkın süredir tüm personele maaşları ödenmektedir. Binanın giderleri ve diğer giderler kamu tarafından karşılanmaktadır. Orada görevlendirilen personel de bu durumdan açıkçası hoşnut değildir. Çalışmak, iş yapmak, maaşlarını hak ederek almak istemektedirler.

 
Sayın Bakan, sadece yargıcı olmadığı için dosya kabul edemeyen bu mahkememizin açılmaması nedeniyle Trabzon ve bölge illeri, Rize, Artvin ve Gümüşhane’den gelen dava dosyaları sonuçlanmadan Samsun Bölge Adliye Mahkemesine gönderilmektedir ve tabii ki adaletin tecelli etmesinde ciddi gecikmeler ve mağduriyetler yaşanmaktadır. Sayın Bakan, her şeyiyle hizmet vermeye hazır hâlde iki yıldır bekleyen Trabzon Bölge Adliye Mahkememize yargıç ataması neden yapılmamaktadır? Bu atama için ne beklenmektedir? Trabzon ve bölge halkı adına soruyorum: Trabzon Bölge Adliye Mahkememiz ne zaman davalara bakabilecektir?