CHP’li Kaya, TOKİ konutları skandalını çarpıcı örneklerle anlattı!

CHP’li Kaya, TOKİ konutları skandalını çarpıcı örneklerle anlattı!
7 Aralık 2018 11:39

CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, Kamu İktisadi Teşebbüsleri Komisyonu’nda (KİT) Toplu Konut İdaresi Başkanlığı görüşmelerinde Trabzon Çömlekçi Dönüşüm Projesi ile Maçka TOKİ konutları hakkında açıklamalar da bulundu, TOKİ yetkililerine sorular yöneltti. Kaya, TOKİ konutlarında ülke çapında ciddi sorunlar yaşandığını belirtti, Maçka TOKİ konutlarını örnek vererek, sorunları, arızaları, eksiklikleri bir vatandaşın ağzından teker teker anlattı. Kaya, büyük bir belirsizlik yaşanan Çömlekçi Dönüşüm Projesi’nin bugünkü halinin Trabzon’a yakışmadığını söyledi ve projenin ne zaman bitirileceğini sordu.

 
Komisyonda söz alan Kaya, gerek iktidar ve gerekse TOKİ yetkililerinin kalite anlayışının arttığından söz ettiğini anımsattı, gerçeğin böyle olmadığını, ülkenin her yanından TOKİ konutları ile ilgili şikayetler geldiğini söyledi. Trabzon’un Maçka ilçesinde 144 konutluk TOKİ projesini örnek olarak gösteren Kaya, şöyle dedi:

 
‘’Trabzonumuzun Maçka ilçesinde 144 konutluk bir proje gerçekleştirildi. Proje 2007’de başladı, 30 Temmuz 2018’de sahiplerine teslim edildi. Binalarda onlarca eksik var. Vatandaşın bana bildirdiği bir notu sizlerle paylaşmak istiyorum:

 
‘Nereye el atıyorsak her yerde bir sorun, bir arıza var. Kalorifer kazanını yakalım diyoruz, yanmıyor. Havasını almış olmamıza rağmen termik atıyor. İmbisat deposu bağlantıları yanlış yapılmış. Daire içi petek girişleri yanlış bağlanmış. Çatılar akıtıyor. Üst bloklardan bina arkası şevler düzgün kesilmemiş. (Özellikle 7 ve 8. Blokların arasından söz ederek) Bina arkalarından bina alt katları su alıyor. Bu nedenle çok rutubet yaşanıyor. Pis su giderleri açıktan yapılmış. Pis su giderlerinin ek yerleri köpükle kapatılmış. Borular yüzeyden işlendiği için kırılmış. Bağlantı yerleri çıkmış’

 
Tam 12 Blok, 144 daire var. Arkadaşlarımız sorunları müteahhit firmaya iletmiş. Müteahhit firma ‘Bu sorunlar bizime ilgili değil. Ben bunları yapmam. TOKİ’ye bildirdim. TOKİ de ‘Bunların parasını ödemem’ diyor. Bu notları ileten arkadaş da, ‘Biz daireye sahip olduk, ev sahibi olduk diye seviniyorduk. Biz ev sahibi değil dert sahibi olduk. Bizim bu imkanlarla bu yüklerin altından kalkma şansımız yok. Allah rızası için bizlere yardımcı olun’ diyor.
Ne yapmayı düşünüyorsunuz? Bu feryatları duyacak mısınız? Gerekeni yapacak mısınız?
ÇÖMLEKÇİ DÖNÜŞÜM PROJESİ

 

Kaya, Çömlekçi Dönüşüm Projesi’ni de gündeme getirdi ve şunları söyledi:
Çömlekçi, Trabzon’un doğu girişinde, en eski mahallelerden biri. Merkeze çok yakın. Burada yaklaşık 10 yıldır TOKİ ve Büyükşehir Belediyesi tarafından sürdürülmekte olan bir kentsel dönüşüm projesi var. Fakat orada yaşayan muhtar, mahalle sakinleri, vatandaşlar bir araya gelip sıklıkla yaşanan sıkıntıları anlatıyor ama duyan yok, Bir adım yol alınamadı, bir çivi çakılmadı. Hala kamulaştırmalar yapılmaya devam ediliyor.

 

On yıldan bahsediyorum. Kamulaştırmaların yüzde 50’sinden fazlası tamamlanamamış. Bir çivi çakılmamış. O manzarayı görseniz. Fotograflarını arzu ederseniz sizlere gösterebilirim. Tam bir mezbelelik hali. Yıkık binalar, moloz yığınları, berbat bir görüntü var. Trabzon şehri bunu hak etmiyor. Sizlerden ricam buraya ivedilikle el atmanız gerek. Orada büyük bir mağduriyet var. Vatandaşların orada evleri, işyerleri var. Orada oturan bir vatandaş olarak düşünün, evinizi ya da işyerinizi kiraya veremiyorsunuz . Dük kanınızda ya da binanızda tadilat yapamıyorsunuz.
Komisyonun huzurunda soruyorum, bu proje bitecek mi? Ne zaman bitirmeyi düşünüyorsunuz?’’