CHP’li Kaya: Milli Eğitim Bakanlarından Mustafa Necati Uğural’ın adı neden silindi?

CHP’li Kaya: Milli Eğitim Bakanlarından Mustafa Necati Uğural’ın adı neden silindi?
17 Haziran 2020 14:01

Atatürk’ün yakın çalışma arkadaşı, Kuvayı Milliye komutanı ve Cumhuriyet tarihinin ilk milli eğitim bakanlarından Mustafa Necati’nin adını taşıyan tarihi Kültür Evi’ne, ‘Yaşasın şeriat’ sloganı atan Nuri Pakdil’in adı verildi. Geçtiğimiz yıl vefat eden İslamcı yazar Pakdil, Cumhuriyet düşmanlığıyla biliniyordu.

 

 

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara milletvekili Yıldırım Kaya konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

 

 

Cumhuriyet’in ilk yıllarında, 1925-1929 yılları arasında Milli Eğitim Bakanlığı yapmış Mustafa Necati Uğural’ın adını taşıyan tarihi “Mustafa Necati Kültür Evi”nin adı; Kültür ve Turizm Bakanlığınca, “Kültür ve Turizm Bakanlığı Nuri Pakdil Edebiyat Müzesi” olarak değiştirilmiştir.

Onun adını silenler belki bilmezler(!) Mustafa Necati Uğural, Atatürk’ün yoldaşıdır. Kuvva-i Milliye içinde yer almış, Kurtuluş Savaşında bağımsızlığımız için mücadele vermiş kahramanlarımızdandır.

Mustafa Necati Uğural, “Tevhidi Tedrisat” ve “Harf Devrimi”nde Türkiye Cumhuriyetinin Milli Eğitim Bakanlığı yapmış, eğitim devrimlerinin temelini atan devlet adamlarımızdan biridir.

Mustafa Necati Uğural’ın öğretmenlerimizin gönlünde de ayrı bir yeri vardır. Öğretmenlerin haklarını genişleten, “Maarif hizmetinde asıl olan öğretmenliktir” diyerek öğretmenlerin itibarını yükselten Milli Eğitim Bakanı olarak da bilinmektedir.

 

 

Mustafa Necati Uğural kısa yaşantısında tarihte iz bırakan çalışmalara imza atmıştır. 1929 yılında öldüğünde daha 35 yaşındaydı. Bu erken ölüm Mustafa Kemal Atatürk’ü ağlatmış ve derin üzüntüye boğmuştur.

Mustafa Necati Uğural’ın evi ailesi tarafından Milli Eğitim Bakanlığına bağışlanmıştır. Sonraki süreçte Kültür ve Turizm Bakanlığına devredilerek restore edilmiş ve “Mustafa Necati Kültür Evi” adı verilmiştir.

Mustafa Necati Kültür Evi, DSP iktidarında Kültür Bakanı İstemihan Talay döneminde restore edilerek yeniden can verilmiştir. Daha sonra AKP iktidarında da Meclis Başkanı Köksal Toptan ve Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay tarafından TBMM’nin hizmetine sunularak kültür ve sanat için hizmete açılmıştır.

 

 

Buradan “Mustafa Necati Necati Kültür Evi’ne” can veren İstemihan Talay’a, yaptıkları protokolle bu tarihi binayı kültür ve sanata açan Meclis Başkanı Köksal Toptan’a, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’a teşekkür ediyorum. Mustafa Necati Kültür Evi’ni kuru fasulyeci yapmak isteyen zihniyeti de, adını değiştirenleri de bir kez daha kınıyorum.

Mustafa Necati Uğural’ın onurlu geçmişi yok sayılarak, üstelik de ailesinin bağışladığı, kendi evine verilen adı silinmiştir. Bu hangi akılla, hangi vicdanla yapılmıştır. Bu kararı toplumun vicdanı kabul etmemiştir. Mustafa Necati Uğural’in ailesi de vicdanları sızlatan bu kararı kabul etmemektedir.

Bizim vicdanımız da bu kararı kabul etmiyor. Halkın vicdanı olmak için Meclis Başkanı, Milli Eğitim Bakanı ve Kültür ve turizm Bakanı tarafından yanıtlanması için TBMM’ye üç ayrı soru önergesi verdik. CHP olarak bu sürecin sonuna kadar takipçisi olacağız.

Mustafa Necati Uğural, taş bir binaya yazılan isimden ibaret değildir! O bizlere özgür bir vatan bırakmak için cephelerde savaşan; Mustafa Kemal Atatürk’le birlikte İlk Meclis’te çalışan; laik, demokratik ve bilimsel eğitimin temellerinin atıldığı anda Milli Eğitim Bakanlığı yapan, tarihin bir dönemine damga vuran kahramanlarımızdan biridir.

Biz yapılan bu hatadan dönüleceğine inanıyoruz. Çünkü tarih yazanların adlarının yaşatılması, hepimizin omuzlarında taşıması gereken bir sorumluluktur