CHP’li Kaya: Kenevir yetiştirilecek iller arasında Trabzon neden yok?

CHP’li Kaya: Kenevir yetiştirilecek iller arasında Trabzon neden yok?
17 Ocak 2019 11:58

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından alınan karara göre Türkiye’nin 19 ilinde izin alınması şartıyla kenevir üretimine izin verilmesinin ardından fındık üreticileri  Karadeniz’de kenevir ekimine izin verilmesini istedi.

 

 

CHP Trabzon milletvekili Ahmet Kaya konuyla ilgili bir basın açıklaması yaparak “Tarımsal açıdan büyük daralma yaşayan Trabzon, ne yazık ki bu proje dışında bırakılmıştır. Diğer Doğu Karadeniz illeri varken Trabzon neden yok? Trabzonlu 4 bakan, Trabzonlu iktidar milletvekilleri neden bu konuda ağırlıklarını koymamıştır?” dedi.

 

 

İşte CHP’li Kaya’nın açıklaması:

 

 

Doğu Karadeniz Bölgemizin temel sorunlarından biri de, tarımsal üretimde sınırlı sayıda ürüne bağımlılığımızdır.
Fındığımız ve çayımız dışında, girdi sağlayan tarımsal ürünümüz maalesef pek yok. Kaldı ki özellikle son dönemlerde, bu ürünlerimizin yeterli getirisi olmamasından dolayı, bölge çapında üretimden vazgeçme eğilimi giderek artmaktadır.

 
Kısıtlı ama verimli topraklarımızda üretim giderek yapılamaz hale gelmektedir, tarım arazilerimiz ormana dönüşmektedir.
Bu açıdan tek ya da birkaç ürüne bağımlılığımızı aşarak, getirisi ve ekonomik değeri yüksek ürünlere geçilmesi yolunda adımlar atmak zorundayız.

 
Ne yazık ki 17 yıllık AKP Hükümetleri döneminde, bırakın ürün çeşitlenmesi yolunda adımlar atılmasını, köylümüz üretimi bırakmıştır, fındık ve çay üretimimiz alarm vermektedir. Yoksulluğa mahkum edilen üreticimiz göçe zorlanmaktadır.

 
Geçtiğimiz günlerde kenevir (ya da kendir) bitkisinin üretimi konusunda, geç de olsa önemli bir adım atılmıştır. Ki bu bitki gıdadan, ilaç-tıp; giyimden, kozmetik, inşaat ve hediyelik eşya yapımına kadar pek çok alanda katma değeri yüksek ürünler sunabilmektedir.
Anadolu’nun çok eski zamanlarından bu yana yetiştirilen bu bitki grubu, son yıllarda özellikle uyuşturucu türevleri için de kullanılması sebebiyle baskı altına alınmış, üretimi neredeyse yasak hale gelmiştir.

 
Son günlerde kenevir üretimi yolunda bazı düzenlemeler yapılmıştır. Bilimsel araştırmalarla da desteklenen bir üretim programının devreye sokulması düşünülmektedir.

 
Bu nedenle aralarında Karadeniz illerinin de bulunduğu 19 ilde, belirli standartlarda kenevir üretimi kontrole bağlı olarak serbest bırakılmıştır.
Tarımsal açıdan büyük daralma yaşayan Trabzon, ne yazık ki bu proje dışında bırakılmıştır. Diğer Doğu Karadeniz illeri varken Trabzon neden yok?

 
Neden?

 
Oysa Trabzon her açıdan bu ürünün yetiştirilmesi için en uygun yerlerden biridir.
Akçaabat Ziraat Odası Başkanımız Mustafa Hikmet Eyüpoğlu’nun da ifade ettiği gibi; Kenevirin lifleri başta sicim, ip, urgan ve kumaş üretiminin önemli hammaddesidir.

 
Geçmişte kenevir daha çok bölgemizde ekilirdi.
Trabzon ve Akçaabat üretimin merkezlerindendi.

 
Tarımsal üretimde açılım arayışı içindeki Trabzon ekonomisi için kenevir üretimi, çok değerli katkılar yapacaktır.
Ayrıca bir üretim yeri olması halinde ileride elde edilecek ürünlerden çeşitli sektörlerde mamül madde elde etmek açısından da yeni olanaklar sunabilecektir.

 
Gerek tarım ve gerekse sanayide yeni iş olanaklarının oluşmasına katkı sağlayabilecektir.
Peki ama neden Trabzon bu kapsam dışında tutulmuştur?
Trabzonlu yine sahipsizliğin bedelini mi ödemiştir?

 
Trabzonlu 4 bakan, Trabzonlu iktidar milletvekilleri neden bu konuda ağırlıklarını koymamıştır?
Tarım Bakanlığı’na buradan çağrı yapıyoruz.
Trabzon kenevir üretimine izin verilen iller kapsamına alınmalıdır!
Trabzon kökenli 4 bakanı,
İktidar milletvekillerini ve yöneticileri Trabzon’a sahip çıkmaya davet ediyoruz.
Trabzon’un sahipsizliği artık son bulsun.