CHP’li Kaya: İlk Milli Eğitim Bakanlarından Mustafa Necati Uğural’ın adı tarihi binadan neden silindi?

CHP’li Kaya: İlk Milli Eğitim Bakanlarından Mustafa Necati Uğural’ın adı tarihi binadan neden silindi?
15 Haziran 2020 17:38

Cumhuriyet’in ilk yıllarında, 20.12.1925-01.01.1929 yılları arasında Milli Eğitim Bakanlığı yapmış Mustafa Necati Uğural’ın adını taşıyan tarihi “Mustafa Necati Kültür Evi” binasının adı; Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından “Kültür ve Turizm Bakanlığı Nuri Pakdil Edebiyat Müzesi” olarak değiştirilmesine CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara milletvekili Yıldırım Kaya’dan tepki geldi.

 

 

CHP’li Kaya konuya ilişkin Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy tarafından yazılı olarak yanıtlanması için TBMM’ye bir soru önergesi verdi.

 

 

CHP’li vekil önergesinde şunları kaydetti:

 

Cumhuriyet’in ilk yıllarında, 20.12.1925-1.1.1929 yılları arasında Milli Eğitim Bakanlığı yapmış Mustafa Necati Uğural’ın adını taşıyan tarihi “Mustafa Necati Kültür Evi” binasının adı; Bakanlığınızca “Kültür ve Turizm Bakanlığı Nuri Pakdil Edebiyat Müzesi” olarak değiştirilmiştir.

 
Mustafa Necati Uğural, Atatürk’ün düşünce ve mesai arkadaşıdır. Tevhidi Tedrisat ve Harf Devriminde Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığı yapmış, tarihimizde çok önemli yere sahip devlet adamlarımızdandır.

 

 

Cumhuriyetin kuruluşunda ve ilk yıllarında büyük hizmetler vermiş Mustafa Necati Uğural’ın isminin bir tarihi binadan silinerek; Cumhuriyetimizin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’e hakaretleriyle bilinen, konferanslarda “Yaşasın şeriat” diye sloganlar atan Nuri Pakdil’ın adının verilmesi, toplumda tepkiyle karşılanmıştır.

 

 

Bu bilgiler kapsamında;
1. Mustafa Necati Uğural’ın adı tarihi binadan neden silinmiştir?
2. Mustafa Necati Uğural’ın adını taşıyan tarihi binaya neden Nuri Pakdil’in adı verilmiştir?
3. Türkiye Cumhuriyetinin ilk Milli Eğitim Bakanlarından olan Mustafa Necati Uğural’ın adının bir binadan kaldırılarak başka bir isim verilmesi etik midir?