CHP’li Kaya: Fındık üreticisinin sorunlarına Meclis seyirci kalmamalı!

CHP’li Kaya: Fındık üreticisinin sorunlarına Meclis seyirci kalmamalı!
24 Ekim 2018 12:39

CHP Trabzon milletvekili Ahmet Kaya, Meclis Genel Kurulu’nda fındık üreticilerinin sorunları hakkında konuşma yaptı.

 

 

 

“Bugün fındığın maliyet hesabı yapıldığında 13 lira 90 kuruş gibi bir rakamla karşılaşıyoruz arkadaşlar ama fındığın satış rakamlarına baktığımız zaman 11 lirayla 12 lira arasında bir rakama üreticinin fındığını satmak zorunda kaldığını görüyoruz. Yani her 1 kilo fındıkta üreticimiz yaklaşık 2 lira zarar etmektedir. Buna bizim yüreğimiz dayanmıyor arkadaşlar, Meclis olarak bu soruna ivedilikle bir çözüm bulma zorunluluğumuz var. Üreticimizin zarar etmesine, üreticimizin emeğini, alın terini yok pahasına satmasına Meclis daha fazla seyirci kalmamalıdır.” diyen Kaya şunları kaydetti:

 

 

Fındık bazılarımızın bildiği gibi sadece bir kuru yemiş değildir arkadaşlar. Fındık, fındıktan çok daha önemli anlamlar içeren altın değerinde bir ürünümüzdür. Karadeniz bölgemizde 500 bin üreticiyi ve ülkemizde 8 milyona yakın insanı doğrudan etkileyen millî ve yerli bir ürünümüzdür. Bugün fındığın maliyet hesabı yapıldığında 13 lira 90 kuruş gibi bir rakamla karşılaşıyoruz arkadaşlar ama fındığın satış rakamlarına baktığımız zaman 11 lirayla 12 lira arasında bir rakama üreticinin fındığını satmak zorunda kaldığını görüyoruz. Yani her 1 kilo fındıkta üreticimiz yaklaşık 2 lira zarar etmektedir. Buna bizim yüreğimiz dayanmıyor arkadaşlar, Meclis olarak bu soruna ivedilikle bir çözüm bulma zorunluluğumuz var. Üreticimizin zarar etmesine, üreticimizin emeğini, alın terini yok pahasına satmasına bu Meclisin seyirci kalmaması lazım.

Değerli arkadaşlar, 2005 yılından sizlere bahsedeceğim. Bakınız, 2005 yılında bu ülkede fındık üreticisinin dostu, fındık piyasasına üretici adına müdahale eden, üreticinin haklarını koruyan bir FİSKOBİRLİK kurumumuz vardı. FİSKOBİRLİK’in piyasada olduğu ve aktif olduğu o dönemde, bakınız, arkadaşlar, üretici 1 kilo fındık sattığı zaman 7 lira 45 kuruş para alıyordu yani o günün dolar kuruyla 5,5 dolar para alıyordu. Bugün fındık 11, 12 lira, yaklaşık 2 dolar ediyor.
Arkadaşlar, bakın, diğer bir tablo, 2005 yılında Karadenizli fındık üreticisi 1 kilo fındık sattığı zaman 23 tane ekmek alabiliyordu, 23 tane ekmek. Bugün aynı fındık üreticisi 1 kilo fındık sattığı zaman 8 tane ekmek alabiliyor. Yani fındık üreticimizin sofrasından 15 tane ekmeği alınmış, resmen çalınmış.
Değerli arkadaşlar, yine 2005 yılı, yani üretici dostu FİSKOBİRLİK’in piyasada olduğu 2005 yılından bir rakam: 2005 yılında 2 kilo fındık sattığı zaman 1 kilo kırmızı et alabilen fındık üreticisi, bugün 4,5 kilo fındık sattığı zaman bir1 kilogram kırmızı et alabilmektedir.
Yine, 2005 yılında bir kilo fındık sattığı zaman 3,76 litre mazot alabilen fındık üreticisi, bugün 1,88 litre mazot alabilmektedir.
Ve son bir tablo arkadaşlar, 2005 yılında üretici 4,7 kilogram fındık sattığı zaman 1 çeyrek altın alabilirken, bugün 30 kilogram fındık satınca ancak 1 çeyrek altın alabilmektedir. Bu gerçeği sizlerin dikkatine sunuyorum.
Değerli arkadaşlar, bugün fındıkta büyük bir kavga var değerli arkadaşlar. Bu kavganın bir yanında yabancı fındık tekelleri var, diğer yanında gariban fındık üreticisi var; emeğine, ekmeğine sahip çıkmaya çalışan fındık üreticisi var. Biz, Cumhuriyet Halk Partisi olarak, o gariban fındık üreticisinin yanındayız, siz kimin yanındasınız, bunu lütfen kendinize bir sorun.
Millî ürün fındıkta gayri millî bir yapı oluşuyor arkadaşlar, buna asla müsaade etmememiz lazım, bu görev özellikle iktidar partisine düşüyor.
İktidar partisi milletvekili arkadaşlarıma sesleniyorum: Arkadaşlar, Karadeniz’de çok güçlü desteğiniz vardı ama o desteği bugün kaybettiniz. Karadeniz’den geldiniz, Karadeniz’den gideceksiniz. Bunu böyle bilin istiyorum.

2. KONUŞMA – SATAŞMAYA CEVAP
ENGİN ALTAY (İstanbul) - Sayın Başkan, sayın konuşmacı biraz önce yaptığı konuşmada kendisinden önce konuşan grubumuza mensup milletvekilimizi kastettiği çok açık anlaşılan bir şekilde fındık konusunu istismar etmekle itham etmek suretiyle kendisinden önce konuşan bütün konuşmacılara -ama biz üstümüze alındık- sataşmada bulunmuştur. Söz talep ediyoruz efendim.
BAŞKAN - Sataşmadan dolayı iki dakika kürsüden söz veriyorum.
ENGİN ALTAY (İstanbul) – Ahmet Bey konuşacak.
AHMET KAYA (Trabzon) - Teşekkür ediyorum.
Şimdi, sayın konuşmacı konuşmasında dedi ki: “Biz fındığı sizden daha çok düşünüyoruz, yeri ve zamanı geldiği zaman fındığa müdahale edeceğiz.” Ya, Allah aşkına, ne zaman müdahale edeceksiniz? Üreticinin elinde bir kilo fındık kalmadı, üretici sıkıntı içinde, çocuğunun okul masrafını karşılayabilmek için, evinin geçimini sağlayabilmek için, evine ekmek getirebilmek için üretici fındığını sattı. Neyi bekliyorsunuz müdahale etmek için?
Gidin, Karadeniz’e bakın bakalım. Aramızda fındık üreticileri var. Ben de fındık üreticisiyim. Kaç kilo fındık kimin elinde kaldı? Fındık, tamamıyla, İtalyan bir firmanın eline bırakıldı. Üretici yapayalnız, üretici sahipsiz, üretici yetim bırakıldı. Bu gerçeği lütfen anlayın. Gelecek sezona mı, gelecek seneyi mi müdahale edeceksiniz? Çok geç kalındı, bunu bilmenizi istiyorum.