CHP’li Kaya, ‘Esnaf iflasın eşiğinde, borç batağından kurtulmanın çarelerini arıyor’ dedi, Meclis araştırması istedi!

CHP’li Kaya, ‘Esnaf iflasın eşiğinde, borç batağından kurtulmanın çarelerini arıyor’ dedi, Meclis araştırması istedi!
19 Şubat 2019 12:06

CHP Trabzon milletvekili Ahmet Kaya, “2018 yılında yaşanan büyük ekonomik krizin yıkıcı etkileri nedeniyle 106.167 esnafımız kepenk kapatmış, birçok esnafımız iflasın eşiğine gelmiş ve borç batağından kurtulmanın çarelerini aramaktadır.” dedi.

 

 

“Ekonomi politikalarındaki başarısızlıkla birlikte krizlerin yaşandığı son dört yılda 402.441 esnaf ve sanatkâr kepenk kapatırken, 2018 yılında bu sayı son dört yılın en yüksek oranına ulaşmıştır. “ diyen Kaya esnaf ve sanatkârlarımızın sorunlarının iyi analiz edilerek bu sorunlara kalıcı çözümler üretilmesi amacıyla bir Meclis araştırması açılmasını istedi.

 

 

CHP’li Kaya, araştırma önergesinde şunları kaydetti:

 

 

2019 yılı Ocak ayı sonu itibariyle Esnaf ve Sanatkârlar Bilgi Sistemi’ne (ESBİS) kayıtlı, 1 milyon 758 bin 53 esnaf ve sanatkâr, 1 milyon 891 bin 787 esnaf ve sanatkâr işletmesi bulunmaktadır.

2018 yılında yaşanan büyük ekonomik krizin yıkıcı etkileri nedeniyle 106.167 esnafımız kepenk kapatmış, birçok esnafımız iflasın eşiğine gelmiş ve borç batağından kurtulmanın çarelerini aramaktadır.

Ekonomi politikalarındaki başarısızlıkla birlikte krizlerin yaşandığı son dört yılda 402.441 esnaf ve sanatkâr kepenk kapatırken, 2018 yılında bu sayı son dört yılın en yüksek oranına ulaşmıştır.

Ülkemizde esnaflarımızın birçok gideri dövize bağlı olarak artış göstermektedir. Kira, stopaj, vergi, elektrik, su, doğalgaz, benzin ve iş gücü giderlerindeki son yıllardaki fahiş artış nedeniyle esnafımız giderlerini karşılayamamakta ve günden güne borç batağına sürüklenmektedir.

Piyasalardaki fiyat artışları hem tüketiciyi hem de esnafı olumsuz yönde etkilemektedir. Alım gücü kalmayan vatandaşlarımız temel ihtiyaçlarını dahi karşılayamaz hâle gelmiştir. Enflasyonla mücadeleye katkı verip, piyasanın hareketlenmesi için kâr marjını düşüren esnaflarımız yine umduğunu bulamayarak zarar etmiştir. Buna karşın esnaflarımız hükümet temsilcilerince haksız bir şekilde fırsatçılıkla suçlanmaktadır.

AVM’ler ve zincir marketler ekonomik sıkıntılarla boğuşan esnafımızın ekmeğine ortak olmaktadır. Hükümetin AVM ve zincir marketlerden yana taraf olması haksız rekabet koşullarını doğurmuş ve küçük esnafımıza bir darbe daha vurulmuştur.

Ayrıca son yıllarda komşu ülkelerden gerçekleşen göç sonucunda ülkede kayıt dışı faaliyetlerin de artmasıyla birlikte esnafımızın mağduriyeti de artmıştır.

Anayasa’mızın 173. Maddesinde yer alan “Devlet, esnaf ve sanatkârı koruyucu ve destekleyici tedbirleri alır.” hükmüne göre esnaf ve sanatkârların korunması anayasal bir görevdir.

Buna karşın bilhassa son 17 yıllık AKP hükümetleri döneminde bu görev yerine getirilmemiş ve esnaflarımızın sorunlarına kalıcı çözümler üretilememiştir.

Bugün esnafımız finansman ve kredi imkânlarına erişmekte sorun yaşamaktadır. Sicil sorunu ve kredi koşullarının ağırlığı nedeniyle çoğu esnafımız kredi talebinde bulunmasına rağmen devletin sağladığı kredi imkanlarından yararlanamamaktadır.

Emekliliği gelmiş esnafa kolaylık sağlanmalıdır. SGK Prim oranları düşürülmeli; ayrım yapılmadan ve sicillerine bakılmaksızın prim borcunu ödeyerek emekli olmaları için esnaflarımıza kredi imkânı verilmelidir.

Yerel esnafın örgütlenmesi ve güç birliği oluşturması desteklenerek, market zincirleri karşısında rekabet edecekleri bir yapı oluşturulmalıdır.

Bu doğrultuda esnaflarımızın sorunlarının iyi analiz edilerek bu sorunlara kalıcı çözümler üretilmesi amacıyla bir Meclis Araştırması açılması gerekmektedir.