CHP’li Kaya çağrı yaptı, yanıt Rusya’dan geldi!

CHP’li Kaya çağrı yaptı, yanıt Rusya’dan geldi!
6 Aralık 2018 12:08

CHP Trabzon milletvekili Ahmet Kaya’nın, dün Rusya’ya yapılan yaş meyve ve sebze ihracatında yaşanan ve acil çözüm bekleyen sorunlara ilişkin basın açıklamasına Rusya’dan yanıt geldi.

 

 

Kaya’nın konuyla ilgili açıklaması şu şekilde:

 

 

Dün TBMM’de gerçekleştirdiğimiz basın toplantısında, Rusya’ya yaş meyve sebze ihracatında gümrüklerde yaşanan sorunları gündeme getirmiş, gümrüklerde yaşanan gecikme ya da yapılan engellemeler sonucunda mallardaki bozulma nedeniyle birçok ihracatçının zarara uğradığını, bazılarının da iflasla karşı karşıya kaldığını vurgulamıştık.

 

Rusya’nın öne sürdüğü gerekçe, standart dışı mal girişi, ürünlere yer aldığı iddia edilen zararlılar ve tarımsal ilaç kalıntılarıydı.

Rus gümrüklerinde laboratuvar işlemlerinin 1 haftayı bulması dolayısıyla da mallarda bozulmalar meydana geliyordu.

Açıklamamızda, denetimin gümrüklerde değil Türkiye’de malın tedarik edildiği yerde yapılmasını önermiştik.

Duruma müdahale etmeleri için Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan ile Ticaret ve Tarım Bakanı’nı göreve çağırmıştık.

Gelin görün ki yanıt Türkiye Cumhuriyeti’nin yetkilileri ya da kurumlarından değil, Rusya Federasyonu’ndan geldi.

Anadolu Ajansı’nın haberine göre, çağrımızdan saatler sonra Rusya Tarım Ürünleri Denetim Dairesi (Rosselkhoznadzor) bir açıklamada bulundu. Açıklamada, Türkiye’den yetkililerle narenciye ticaretine ilişkin bir toplantı gerçekleştirdiği belirtildi. Açıklamada, Türkiye’den ithal edilen narenciye ürünlerinde bazı ihlallerin saptandığı öne sürüldü, 5 Aralık itibarıyla sevkiyat öncesi kontrole başlanmasına karar verildiği vurgulandı.

Yapılan bu açıklamayı olumlu bir gelişme olarak görüyoruz. Rus gümrüklerinde yapılan denetim ve yasal prosedürlerin hızlanması, diğer ülkelere ne yapılıyorsa aynının Türk ihracatçılarına da yapılmasını bekliyoruz.

Bu süreçte zarara uğrayan ihracatçılarımıza devletin gerekli destekleri sağlamasının, ciddi bir devletin davranış biçimi olacağını düşünüyoruz.

Öte yandan, ihracatçı kesimin çağrılarına karşın Türkiye’nin kurumlarından bir yanıt ya da tepki gelmemesini fevkalade yadırgıyoruz.

Yanıtın Türkiye değil de Rusya’dan gelmesi, ihracatçının ne kadar yalnız bırakıldığının açık kanıtı olarak karşımızda durmaktadır.

Hükümeti, hele dövize ihtiyaç duyulan bu zor dönemde Türkiye’nin, halkımızın, iş kesimlerinin sorunlarına daha duyarlı yaklaşmaya davet ediyoruz.