CHP’li Kaya: AKP’li belediye başkanlarının Trabzonlularla derdi ne?

CHP’li Kaya: AKP’li belediye başkanlarının Trabzonlularla derdi ne?
15 Kasım 2019 15:25

CHP Trabzon milletvekili Ahmet Kaya, Kahramanmaraş’ın AKP’li Belediye Başkanı Hayrettin Güngör’ün Trabzonlu bir vatandaşa sarfettiği “Biz sizi Müslüman yaptık” sözleriyle ilgili KRT Kültür Tv canlı yayın programına telefon bağlantısı ile konuk olarak açıklamalarda bulundu.

 

 

 

CHP’Lİ KAYA: “BUNLAR KENDİNİ DİNİN PATRONU MU SANIYOR?”

 

 

Kahramanmaraş’ın AKP’li Belediye Başkanı Hayrettin Güngör’e “Biz sizi Müslüman yaptık” sözlerinden dolayı sert tepki gösteren CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, “Peygamberimizin kullanmadığı bir sözü bunlar nasıl kullanabiliyorlar? Bunlar kendilerini dinimizin patronu mu görüyorlar? Bunu sorgulamak lazım. Bunların kendilerini sorgulaması lazım. Eğer öyle görüyorlarsa, bir Müslümanın varabileceği en kötü nokta burasıdır” dedi.

 

 

 

KRT Kültür TV’de Yerel Manşet Programı’na telefon bağlantısı yapan CHP’li Kaya, konuya ilişkin soruları cevapladı. İlk etapta konuyu Meclis’e taşımayı düşündüğü ifade eden Kaya, daha sonrasında Başkan Güngör’ün yaptığı büyük hatayı anlayarak tüm Trabzonlulardan özür dileği ve gerilimi arttırmamak için vazgeçtiğini kaydetti.

 

 

“AKP’Lİ BAŞKANLARIN TRABZONLULARLA DERDİ NE?”

 

 

AKP’li belediye başkanlarının aynı yönde başka sözlerinin de olduğunu hatırlatan Kaya, “Bu AKP’li belediye başkanlarının Trabzon ve Trabzonlularla alıp veremediği nedir? Zoru nedir? Bunu merak etmeden de geçemiyorum” diyerek sözlerine şöyle devam etti:

 

 

“Daha önce AKP’li Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu da biliyorsunuz hadsizce ifadeler kullanmıştı. Ona gereken cevabı vermiştik. Şimdi de AKP Kahramanmaraş Belediye Başkanı benzer ifadeler kullanıyor. Sizi biz Müslüman yaptık diyor. Bu nasıl bir böbürlenmedir? Nasıl bir anlayıştır? Bunu anlamak mümkün değil.”

 

 

“BİR MÜSLÜMAN’IN VARABİLECEĞİ EN KÖTÜ NOKTA”

 

 

Peygamberimiz Hz. Muhammed’in bile “ben sizi Müslüman yaptım” sözünü kullanmadığının altını çizen Kaya, “Peygamberimizin kullanmadığı bir sözü bunlar nasıl kullanabiliyorlar? Bunlar kendilerini dinimizin patronu mu görüyorlar? Bunu sorgulamak lazım. Bunların kendilerini sorgulaması lazım. Eğer öyle görüyorlarsa, bir Müslümanın varabileceği en kötü nokta burasıdır. Bu anlayış sadece Papalıkta vardır. Müslümanlıkta yoktur. Çok talihsiz, çok hadsiz ifadeler bunlar” tespitinde bulunarak şunları söyledi:

 

 

“Bir üzüldüğümüz nokta da şu; Maraş ile Trabzon kardeş şehirdir. Trabzon’da, Maraş Caddemiz var. Maraş’ta da Trabzon Caddesi var. Trabzon’un en büyük caddesidir, Maraş Caddesi. Maraş için de aynı şeyi söyleyebiliriz. Kardeş şehirlerdir bunlar. Bu kardeşliği bozmaya yönelik girişim midir? Nedir? Bunu anlamakta güçlük çekiyorum. Gerçekten çok üzgünüm. Çok yazık diyorum. Güzelim Maraş’ı böyle bir düşünceye sahip bir insanın yönetiyor olmasından üzüntü duyuyorum açıkçası. Umarım bu tür sözleri ağızlarına almazlar. Bu tür yanlışları yapmazlar. Trabzonlulardan özür diledi. Umarım samimiyetle bu özrü dilemiştir.”

 

 

“EKREM BAŞKANININ BAŞARISI PSİKOLOJİLERİNİ BOZMUŞ”

 

 

AKP’li belediye başkanlarının gelenekselleşen bu tavrını İstanbul’da yaşanan ağır mağlubiyete de bağlayan CHP’li Kaya, “Konuya ilişkin ben üzüntümü ifade ediyorum ve özellikle AKP’li belediye başkanlarının bu gelenekselleşen tavrını da anlama güçlüğü çektiğimi ifade ediyorum. Şunu da söyleyebiliriz belki; Şimdi Trabzonlu Ekrem İmamoğlu’nun İstanbul’da seçimi kazanması, büyük başarısı sonrası bu tür şeyler daha fazla söylenmeye başlandı. Düşünmeden edemiyorum açıkçası. Ekrem Başkanın başarısı, duruşu, yaptıkları, yapacakları biraz psikolojilerini bozmuş gibi hissediyorum. Bu da onun tezahürü, yansıması diye değerlendiriyorum” dedi.