CHP’li Kaya: Akaryakıt fiyatları acilen düşürülmeli! ‘Petroldeki rekor düşüş neden pompaya yansıtılmıyor?’

CHP’li Kaya: Akaryakıt fiyatları acilen düşürülmeli! ‘Petroldeki rekor düşüş neden pompaya yansıtılmıyor?’
2 Nisan 2020 13:35

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, koronavirüs pandemisi etkisiyle petrol fiyatlarında meydana gelen rekor düşüşün pompaya yansıtılması gerektiğini belirterek, koronavirüs düzenlemeleri nedeniyle mağdur olan dolmuşçuların ve taşımacılık yapan esnafın kullandığı mazotta en az %50 indirime gidilmesi gerektiğini belirtti.

 

 

Çin kaynaklı yeni tip koronavirüs salgınının tüm dünyaya yayılmasıyla birlikte birçok ülkede ekonomik depremlerin yaşandığını ve petrol fiyatlarının son 18 yılın en düşük seviyelerine indiğine dikkat çeken Kaya, “Petrol fiyatlarındaki bu rekor düşüş Türkiye’de pompa fiyatlarına çok az yansımıştır, benzin ve mazot fiyatlarını çok az düşmüştür.” dedi.

 

 

Petroldeki Rekor Düşüş Neden Pompaya Yansıtılmıyor?

 

 

Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, 2020 Ocak ayının başında 68,5 dolar seviyelerinde olan ham petrolün varil fiyatının bugün 24-25 dolar seviyelerine düştüğüne değinerek, “petroldeki fiyat kaybı yaklaşık %64’tür. Buna karşılık mazot ve benzin fiyatları çok az düşürülmüştür.

2020 Ocak ayında litresi 6,6 lira olan motorinin fiyatı bugün 5,4 liradır. Petrol fiyatlarındaki düşüş sadece 3’te bir oranda pompalara yansıtılmıştır.

Bunun nedeni benzindeki vergidir; ÖTV’dir, KDV’dir. Daha geçtiğimiz ay Cumhurbaşkanlığı Kararı ile benzin ve motorinde ÖTV tutarları arttırılmıştır. 1 litre motorine verdiğimiz paranın 2 lirası ÖTV’dir. Buna bir de %18 KDV’yi ekleyince benzin ve mazot fiyatlarının neredeyse %60-70’i vergi olarak alınmaktadır. Hükümet, petroldeki fiyat düşüşlerini vatandaşa indirim olarak yansıtmalı ve akaryakıttan aldığı vergileri düşürmelidir.

Bu indirimi bu sıkıntılı dönemde yapmayacaklar da daha ne zaman yapacaklar?

 

“Yolcu Kapasitesi Düştü, Mazotta İndirime Gidilmeli”

 

Koronavirüs önlemleri kapsamında yapılan mecburi düzenlemeler nedeniyle taşıma sektöründeki esnafın zor günler geçirdiğini belirten Kaya, toplu ulaşımda güvenli mesafe düzenlemesinin yerinde bir uygulama olduğunu fakat, yolcu kapasitesinin yarı yarıya düşürülmesi ve çalışma saatlerine sınırlama getirilmesiyle birlikte gelir kaybı yaşayan dolmuşçu, otobüsçü ve taksici esnafının zararını karşılayacak bir destek düzenlemesi yapılması gerektiğini söyledi.

 

 

CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

 

 

“Çok zor günlerden geçiyoruz. Bir yandan sağlığımızı korumaya çalışırken diğer yandan ekonomimiz derinden etkileniyor.

Otobüslerde ve dolmuşlarda şoför ve yolcuların temasını engellemek ve güvenli mesafeyi sağlamak amacıyla boş koltuk uygulamasına geçildi.

Taşınan yolcu sayıları çok çok düştü. Taksilerin trafiğe çıkmasına sınırlama getirildi. Bu şartlarda çalışan şoför esnafımızın bırakın para kazanmasını günlük mazot giderlerini karşılaması dahi mümkün değildir.”

 

 

“Dolmuşçu, Otobüsçü ve Taksici Esnafın Mağduriyeti Giderilmeli”

 

 

“Koronavirüs tehdidinin daha ne kadar süreceğini bilemiyoruz. Bu insanlar yaktıkları yakıtın parasını dahi karşılayamaz oldu. Bu insanları düşünmek zorundayız. Bu esnaflara ‘aracına alacağın yolcu sayısını yarı yarıya azalt’ dendi. Onlar da kurala uymaya çalışıyorlar. Fakat bu şekilde çalışarak bırakın ekmek parası kazanmayı yakıt paralarını dahi çıkarmaları mümkün değildir!

 

 

Bu şekilde daha ne kadar dayanabilirler?

 

 

Ne yapsınlar? Para kazanabilmek için kendi sağlıklarını ve yolcuların sağlığını tehlikeye atarak, fazla yolcu mu alsınlar?

 

 

Kontak mı kapatsınlar?”

 

 

“Hükümet bir genelge yayınlıyor, kural koyuyor, yasak koyuyor, ama durumdan olumsuz etkilenecek esnafımızı ve vatandaşlarımızı düşünmüyor; mağduriyetleri gidermek için gerekli düzenlemeleri yapmıyor.”

 

 

“Taşımacılık Yapan Esnaftan ve Çiftçiden Vergi Almayın”

 

 

“Bugün petrol fiyatlarındaki büyük orandaki düşüşler pompaya yansıtılmalıdır. Toplu taşımacılık yapan esnafın, taksicinin, kamyoncunun ve çiftçilerimizin kullandığı mazottan ÖTV alınmamalıdır ve KDV’de indirime gidilmelidir. Toplu taşımada koltuk kapasitesinin yarı yarıya düşürülmesi nedeniyle esnafın mazotu en az %50 indirimli alması sağlanmalıdır. Çalışmasına sınırlama getirilen otobüs ve taksi esnafına gelir desteği sağlanmalıdır. Tarımda üretim mevsiminin başladığı şu günlerde çiftçiye ucuz mazot verilmelidir. Bütün dünyada petrol fiyatları zaten 3’te 1 fiyatına düşmüştür, o nedenle bu indirim ve kolaylıklar rahatlık