CHP’li Kart: Berkin’lere de Esma’lara da sahip çıkacağız

CHP’li Kart: Berkin’lere de Esma’lara da sahip çıkacağız
15 Eylül 2014 17:45

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, Gezi olaylarında hayatını kaybeden Berkin Elvan için Konya’da düzenlenen protestolara katılan ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret ettikleri iddiasıyla hakkında kamu görevlisine hakaret suçundan dava açılan 45 kişinin duruşması öncesi açıklama yaptı.

 


Adliye binası önünde konuşan Kart, “Biz Berkin Elvan’lara da sahip çıkacağız. Esma’lara da sahip çıkacağız. Esma’lar da bizim çocuklarımız. Onlar da bu toplumun gençliği. Bu anlamda toplumu Berkinler üzerinden Esmalar üzerinden ayrıştırmak isteyenlerin oyununa gelmeyeceğiz” dedi.

 

İstanbul’daki Gezi olayları sırasında başına gaz fişeği isabet eden ve 269 gün komada kaldıktan sonra hayatını kaybeden Berkin Elvan’ın ölümünün ardından tüm yurtta olduğu gibi Konya’da da protesto gösterileri düzenlendi. Protestolar sırasında bazı göstericilerin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan aleyhine sloganlar atması üzerine Konya Cumhuriyet Savcılığı geçen 8 Mayıs tarihinde soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında aralarında CHP, Türkiye Gençlik Birliği, Öğrenci Kolektifi, Halk Evleri ve Türkiye Komünist Partisi üyelerinin de bulunduğu 25’i CHP’li olmak üzere 45 kişi hakkında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret ettikleri iddiasıyla, ‘kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret’ suçundan ayrı ayrı dava açıldı.

 

İLK DURUŞMA

 

Bugün CHP Kadın Kolları üyesi 4 kişi hakkında Konya 3’üncü Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşma öncesi adliye binası önünde basın açıklaması yapan CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, partililerinin evrensel anlamda demokratik haklarını kullandıklarını savundu. Berkin Elvan’ın ölümü ve sonrasında yaşananları anlatan Kart şöyle konuştu:

 

“Konya’da da CHP’ye mensup gençlerimiz, sivil toplum, dernekler, sendikalar ve halkın katılımıyla protesto, gösteri ve yürüyüş hakkı kullanıldı. Arkadaşlarımız Berkin’in ölümüyle duydukları acıyla, tepkiyle, öfkeyle ve Türkiye’ye sahip çıkma duygusuyla 11 Martta bu haklarını kullandılar. Ondan sonra yeni bir süreç başladı. O toplantıya katılan 45 kişi hakkında Konya mahkemelerinde Başbakan’a hakaret iddiasıyla dava açıldı.”

 

BERKİNLERE DE ESMALARA DA SAHİP ÇIKACAĞIZ

 

41 kişi hakkındaki davanın da 17 Ekim tarihinde yapılacağını belirten Kart, CHP olarak Berkin Elvan’lara da Esma’lara da sahip çıkacaklarını söyledi. Kart, açıklamasında şöyle dedi:

 

“Türkiye’yi kutuplaştırmak isteyenlerin, Türkiye’nin toplumsal barışını bunun tehdit unsuru haline getirenlerin oyununa gelmeyeceğiz. Biz Berkin Elvan’lara da sahip çıkacağız, Esma’lara da sahip çıkacağız. Esma’lar da bizim çocuklarımız. Onlar da bu toplumun gençliği. Bu anlamda toplumu Berkin’ler üzerinden Esma’lar üzerinden ayrıştırmak isteyenlerin oyununa gelmeyeceğiz. CHP’liler ve halkımız bu sağduyuya sahiptir. Bizim arkadaşlarımız ve halkımız bir taraftan yolsuzluklara karşı, hırsızlıklara karşı haykırdılar. Bir taraftan da Berkin Elvanları yok eden faşizan baskıya karşı demokratik tepkilerini ortaya koydular. Yoksa orada Recep Tayyip Erdoğan’ların şahsı bizim için hiç önemli değil. Recep Tayyip Erdoğan dediğiniz kimdir ki? Bu anlam da Recep Tayyip Erdoğan’ın şahsıyla biz uğraşmaya değer görmüyoruz. Recep Tayyip Erdoğan’ların yönetim anlayışıyla sakat olan, antidemokratik yönetim anlayışıyla yolsuzluğu kurumsal hale getiren o anlayışlarıyla mücadele ediyoruz. Orada o gün tepkilerini ortaya koyanlar demokratik tepkilerini ortaya koydular. Hiç kimseye, kamu malına zarar vermeden evrensel anlamda demokratik bir hak olan toplantı gösteri ve yürüyüş haklarını kullandılar. Zannedilmesin ki bu davalar açılınca bu haklar kullanılmayacak. Yine kamu malına zarar vermeden provokasyona gelmeden CHP’li gençlerimiz bu haklarını kullanacaklar.”