CHP’li Karabat: Hukuka güven azaldı, bireysel silahlanma arttı!

CHP’li Karabat: Hukuka güven azaldı, bireysel silahlanma arttı!
17 Aralık 2018 12:21

CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, son günlerde özellikle ateşli silahlarla gerçekleştirilen cinayetlere dikkat çekerek, bireysel silahlanma sorunu TBMM gündemine taşıdı.

 

 

Karabat, sorunun geldiği boyutları ortaya koymak amacıyla İçişleri Bakanlığı’na yazılı bir soru önergesi verdi.

 

 

Hukuka Güven Azaldı, Bireysel Silahlanma Arttı!

 

 

Karabat önergesinde; TÜİK istatistiklerinin suç ve suça karışma oranlarının sürekli arttığını, bu suçlarda ateşli silah kullanımının da artış gösterdiğini iddia etti.

Dünyada mafyatik örgütlenmelerin artması, hukuka ve kolluk güçlerine duyulan güvenin azalmasının bireysel silahlanmayı arttırdığına dikkat çeken Karabat,

Umut Vakfı’nın araştırmalarına da değindi: “1 Ocak – 22 Eylül 2017 tarihine kadar olan istatistiklerine Türkiye genelinde basına yansıyan haberlere göre bireysel silahlarla toplam bin 990 cinayet işlenirken 2017 yılının 22 Eylül’üne kadar 2 bin 525 olay yaşanmıştır.

Ateşli silahlarla işlenen 2 bin 525 olayda, bin 575 kişi ölmüş ve 2 bin 670 kişi de yaralanmıştır.” dedi.

 

 

“Yurttaşlar serseri kurşunların hedefi”

 

 

Son yıllarda artış gösteren ve önü alınamayan kadın cinayetlerinde de ateşli silahların sıklıkla kullanıldığını vurgulayan Karabat, sokak çatışmalarında ve maganda kurşunlarıyla da birçok vatandaşımızın serseri kurşunlara hedef olduğunu söyledi.

 

 

“17 yaşındaki Ahmet Emre Çavuş, üç çocuk annesi Hülya Özdemir, 22 yaşındaki Mert Arabalı, 16 yaşındaki lise öğrencisi Emircan Açıkgöz bu trajik ölümlerin sadece çok küçük bir boyutunu oluşturmaktadır.” diyen Karabat, İçişleri Bakanlığı’nın 14 Mart 2018 tarihli genelgesini de eleştirerek, bireysel silahlarda kullanılan mermi iştikakının artırılmasının bu sorunu daha da derinleştirebileceğine dikkat çekti.

 

 

Karabat’ın İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya yönelttiği sorular şöyle:

 

1- Ülkemizde resmi rakamlara göre kayıtlı ruhsatlı bireysel silah sayısı kaçtır? Bu silahların illere ve bölgelere göre dağılımı nedir?

2- Bireysel silahlanma oranı ile suç işleme oranı arasında bir ilişki var mıdır? Bireysel silahlanma güvenlik açısından bir tehdit olarak görülmekte midir?

3- Bakanlığınızın 14 Mart 2018 tarihli anılan genelgesiyle kurşun iştikakının arttırılmasının gerekçesi nedir? Bunun bir ihtiyaç olduğuna dair kanaat nasıl oluşmuştur? Kurum bünyesinde bu alandaki değerlendirmeleri yapan bir birim var mıdır?

4- Ateşli silahların suça karışma oranının toplam ruhsatlı silahlar içindeki payı nedir? Suça karışan silahların ne kadarı ruhsatlı silahlarla gerçekleşmektedir?

5- Hükümet sözcüleri yıllardır internetten silah satışını durduracakları yönünde açıklama yapmalarına rağmen bu konuda hala somut bir adım atılmamıştır? Bakanlığınız bünyesinde böyle bir çalışma yapılmakta mıdır? Yapılmıyorsa gerekçesi nedir?

6- 15 Temmuz Darbe girişiminden sonra kaybolduğu açıklanan bazı silahlar suça karışması nedeniyle tespit edilmiştir. Buna göre 15 Temmuz Darbe girişiminde kaybolan silah sayısı kaçtır? Bugüne kadar bu silahlardan kaçı ele geçirilmiştir?