CHP’li Karabat: Doğa düşmanı çevre kanunu!

CHP’li Karabat: Doğa düşmanı çevre kanunu!
28 Kasım 2018 14:47

Çevre konusunun AKP döneminde sıklıkla tartışma konusu olduğunu belirten Karabat, bu durumun uygulanan politikalardan kaynaklandığını iddia etti.

 

 

İktidarın çevrenin korunmasına bir maliyet olarak bakmasının problemin kaynağı olduğunu ifade eden Karabat, geçtiğimiz aylarda yaşanan ucuz döviz skandallarının da akıbetini sordu:

 

Ucuz Döviz Skandalları Örtbas Edildi

 

“Ziraat Bankası ve Halk Bankası’nda düşük kurdan döviz satanlara ne yapıldığını merak ediyoruz. Aradan onca zaman geçmesine rağmen tek bir işlem yapıldı mı? Soğan ve patates tüccarlarına yönelik yaptığınız operasyonların benzerlerini bu kişilere yaptınız mı, soruyoruz. Operasyonu soğana değil, milleti soyana yapın diyoruz; gözünüzü soğana değil, milleti soyanlara dikin diyoruz.”

 

Yeni Vergiler Yolda!

 

Doğayı koruyormuş gibi görünen bu değişikliğin önemli vergi yükleri getirdiğini de ifade eden Karabat, araç lastiğinden çöp poşetine, eczanede satılan ilaç kutusuna kadar bir dizi yeni vergi yükü ortaya çıkacağını açıkladı.

İktidarın bu yasa değişikliğini “poşet düzenlemesi” diye sunduğunu; ancak bu torbada birçok sürpriz olduğunu belirten Karabat, ‘Geri kazanım payı’ adı altında getirilen yeni düzenlemenin özellikle sanayicileri ve ihracata yönelik plastik üretimi yapan sektörleri olumsuz etkileyeceğini iddia etti.

Doğa Düşmanı Çevre Kanunu

“İktidarın uygulamaları sonucu Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre çevre kirliliği noktasında 81 ilimizin 41’inde ciddi sorunlar yaşıyor. Çevre Performansı Endeksi’nde 180 ülke arasında 172’nci sıradayız. Balık çeşitliliği konusunda 78’inci sıradan 124’üncü sıraya geriledik.” diyen Karabat, doğayı korumayan bir çevre kanunu olamayacağını, dolayısıyla tüm su kaynaklarının, enerji santrali kurmak isteyen şirketlerin emrine verilmesinin gelecekte önemli çevre felaketlerinin habercisi olduğunu söyledi.