CHP’li Karabat, Dışişleri bütçesindeki artışa dikkat çekti!

CHP’li Karabat, Dışişleri bütçesindeki artışa dikkat çekti!
16 Kasım 2018 13:18

24 Haziran seçimlerinden sonra yaşanan sitem değişiklerinin bazı bakanlıkları atıl hale getirdiğini belirten Karabat, Cumhurbaşkanlığının Dışişleri Başdanışmanlığı, Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu ile Dışişleri Bakanlığı arasında nasıl bir ilişki olduğunun belli olmadığını, Dışişleri Bakanlığı ve onun bürokratları dururken Cumhurbaşkanlığında bu konuyla ilgili bir kurul oluşturulmasını anlamakta zorlandıklarını ifade etti.

 

 
Dış politika konularında Bakanlıktan çok Cumhurbaşkanlığı sözcülerinin girişimleri ve açıklamaları olduğuna dikkat çeken CHP Milletvekili Karabat, Komisyon görüşmelerinde Cumhurbaşkanlığından da bir temsilci bulunmasını bekledikleri söyledi.

 
Dışişleri Bütçesinde Dikkat Çekici Artış

 
Karabat: “Bakanlık bütçesinde, önemli oranda bir artış söz konusu. Geçtiğimiz yıl, 3 milyar 310 milyon olan Bakanlık bütçesi bu yıl 4 milyar 635 milyona yükseldi. Artış oranlarının yüzde 40’a kadar çıkması dikkat çekici. Kuşkusuz bunda kapatılan Avrupa Birliği Bakanlığı bütçesinin de buraya eklenmesi önemli. Ancak AB Bakanlığının geçmiş yıllara ait bütçeleri incelendiğinde bu artışın yine de çok fazla olduğu dikkatimizden kaçmadı.” dedi.

 
Dış politikanın iç politikaya malzeme edildiğini de hatırlatan Karabat, küresel durumdan ziyade bölgesel gelişmelerin içerisine sıkışmış bir Türkiye manzarası ortaya çıktığını, uluslararası ilişkilerin son derece değişken ve faydacı bir anlayışla şekillendiğini söyleyen Karabat, AB ile ilişkilere dair de bir açıklama yaptı.

 
Hükümet AB Konusunda Net Olmalı

 
“Sadece ticari potansiyelleri dikkate alınsa bile Avrupa Birliği ilişkileri çok önemli. Ancak AB ile ilişkilerimiz çok istikrarsız. AB Bakanlığının kapatılması bile iktidarın birlik sürecine bakışını özetliyor. Vize serbestliği konusu her seçimden önce gündeme geliyor.”

 
AB Delegasyonu Türkiye Temsilcisi Christian Berger’in Türkiye’ye ilişkin son açıklamalarını da hatırlatan Karabat: “AB konusunda, AKP iktidarının net ve açık bir tutum ortaya koyması gerekiyor. Demokrasi ve insan hakları noktasında kriterlere Hükûmetin nasıl yaklaştığı uygulamalardan da görülüyor. Hükûmetin dış politikada yol alabilmesi için içeride kendi vatandaşlarına da nefes aldırması gerekiyor.”