CHP’li Karabat: 31 milyon kişinin kredi borcu var

CHP’li Karabat: 31 milyon kişinin kredi borcu var
15 Haziran 2020 11:44

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, Türkiye Bankalar Birliği (TBB) verilerini paylaşarak ihtiyaç kredisi kullanan kişi sayısındaki artışı gündeme taşıdı.

 

 

Karabat, yaptığı açıklamada “Nisan’da 920 bin kişi ilk kez ihtiyaç kredisine başvurmuş durumda. İhtiyaç kredisi kullananların kişi başına borcu geçen yıl 8 bin 858 liraydı. Bu yıl bu sayı 11 bin 853 liraya yükseldi” dedi.

 

 

“Yurttaş borç batağına sokuludu”
İhtiyaç kredisi kullanan kişi sayısının geçen aylara göre sekize katlandığını ifade eden CHP’li Vekil şöyle devam etti:

“Son 12 aylık verilerine göre o ay içinde ilk kez ihtiyaç kredisi kullanan kişi sayısı en az 92 bin en çok 147 bin olmuş. Geçmiş 11 ayın ortalaması 120 bin. Buna karşılık Nisan’da bu sayı 920 bine fırlıyor. Yani geçmiş 11 ayın ortalamasının yaklaşık sekiz katına ulaşıyor.

 

“Piyasayı hareketlendirmek uğruna yurttaş borç batağına sokuluyor. Borç artık alarm seviyesinde. Resmi verilere göre 31 milyon yurttaşımızın bankalara kredi borcu var. Geri kalan nüfus ise ya borçluların hanesinde yaşayan aile fertleri ya da çocuklar. Yani kredi borcu olmayan neredeyse yok. Bir yıl önce nisan ayında 217 milyar lira olan ihtiyaç kredisi borcu bu yılın nisan ayında 312,6 milyar liraya ulaşmış durumda. Bu tablo geliri zorunlu ihtiyaçlarına yetmeyen milyonların hazin tablosudur.”