CHP’li Kaplan: Yüksek vergi oranları düşürülmeli!

CHP’li Kaplan: Yüksek vergi oranları düşürülmeli!
25 Şubat 2021 10:54

CHP Gaziantep Milletvekili İrfan Kaplan, Gaziantep Ticaret Odası’nın raporundaki önemli noktalara dikkat çekerek, Covid-19 pandemisinde üreticilerin yaşadıkları sorunlar ile ilgili yazılı bir açıklama yaptı.

 
Kaplan, üreticilerin sorunları ve çözüm önerilerinin içerdiği raporda özellikle vergi uygulamaları, ihracatta yaşanan sorunlar ve çözüm önerilerine dikkat çekti.
//ANKARA

 
“VERGİ UYGULAMALARI KONUSUNDA YENİDEN ÜRETİCİNİN YÜKÜNÜ AZALTACAK DÜZENLEMELER YAPILMALIDIR”

 
“YÜKSEK VERGİ ORANLARI DÜŞÜRÜLMELİ, KDV İNDİRİMLERİ YILSONUNA KADAR ERTELENMELİDİR”

 
Milletvekili Kaplan, rapora dikkat çekerek “Gaziantep’imizde üretimin bel kemiği olan, ilimizin kalkınmasında önemli rolleri olan üreticilerimize Covid-19 salgını kapsamında Gaziantep ve tüm ülke genelinde destekler yetersiz kalmıştır. Üreticilerimizin yüklerini hafifletmek adına KDV indirimleri 2021 yılsonuna kadar ertelenmelidir. Özellikle temel ihtiyaç maddesi konumunda olan gıda ve temizlik ürünlerinde KDV indirimi uygulanmalıdır. Vergi mükelleflerine uyum sağlama imkânının meydana gelmesine ve aynı zamanda Hazinenin de bütçe gelirinin arttırılması için stok, kasa, cari hesap düzeltmesi, dava safhasındaki alacaklar ile matrah artırıma yönelik yeni bir düzenleme yapılmalıdır. KDV’nin mükelleflere belli usul ve esaslara göre iadesinin sağlanması gerekmektedir. Mali tabloların gerçek durumu göstermesine olanak sağlanması için Vergi Usul Kanununda değişiklik yapılmak suretiyle, firmaların sabit kıymetlerini değerlendirme imkânı sağlanmalıdır. Kayıt dışılığın getirmiş olduğu haksız rekabetin ortadan kaldırılması için yüksek vergi oranları düşürülmelidir” diye ifade etti.

 
“KONTEYNER ÖNCELİĞİ KENDİ ÜRETİCİLERİMİZDE OLMALI”

 
TUİK verilerine göre 8.1 milyar dolarlık ihracat ile Türkiye’nin ihracat yapan 4. İli olmasına dikkat çeken Kaplan, “İhracat faaliyetlerini yavaşlatan, zarara uğratan uygulamaların yeniden düzenlenmesi elzem olmuştur. Gaziantep’imiz ihracatta ülke genelinde önemli bir noktadadır. Ancak üreticilerimize yeterli destek Hükümet tarafından verilmemektedir. Üreticilerimizin başlıca olan problemlerinden biri konteyner bulmakta oldukça sorun yaşamalarıdır. Önceliğin Çin ve Avrupa’ya verilmesi; ihracatçılarımızın rezervasyonlarının iptal edilmesi mağduriyetlere yol açmaktadır. Bu konuda Ticaret Bakanlığı ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı önceliği ülkemizdeki üreticilere vermek zorundadır” dedi.

 
“BAŞARISIZ DİPLOMATİK İLİŞKİLER ÜRETİCİMİZE ZARAR VERDİ”

 
Kaplan, “Suudi ARAbistan tarafından, Türk Mallarına olan boykota dikkat çekerek “Hükümet’in başarısız diplomatik ilişkileri üreticilerimize büyük zararlar vermiştir. Özellikle Suudi Arabistan’ın uyguladığı boykot neticesinde ihracatçılarımız Pazar kaybetmekte ve rekabet gücünü yitirmektedir. Hükümet ivedilikle bu diplomatik sorunları gidermelidir” diye belirtti.

 
“İHRACAT BEYANNAMELERİ İLE İLGİLİ YENİ DÜZENLEMELER YAPILMALI”

 
Pandemi dolayısıyla Türk tırlarının, Irak’ın Körfez ve Bağdat bölgesine gidememesinden dolayı da ihracatların İran Mehran kapısından gönderilmesi ile ilgili “Gümrük beyannamelerinin çıkış kapısı İran olarak görülmesi ve ihracatın Irak’a yapılmış olması ile dolayısıyla hiçbir banka ihracat bedelinin muhasebeleşmesine müsaade etmemiştir. Konu ile ilgili Ticaret Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı ve BDDK ortak bir çözüm önerisi belirlemelidir. Ayrıca Ziraat Bankası’nda bulunan hesaplara efektif olarak gelen ihracat bedellerine istinaden, haftalık 50 bin USD’nin üzerinde para yatırılmaması ve yatırılmak istendiğinde %1 oranında ciddi bir masraf kesmesi de üreticiyi zorlamaktadır. Ziraat Bankası bu uygulamaya biran önce son vermelidir” dedi.

 
“E-İRSALİYE CUMARTESİ DE DÜZENLENEBİLMELİ”

 
İhracatcıların e-irsaliye işlemlerinin hafta sonu da yapılması talebini de dile getiren Kaplan, “Ticari faaliyetlerin aksamaması ve tedarik zincirinin bozulmaması için Ticaret Bakanlığı e-irsaliye işlemleri Cumartesi günü de yapılması ile ilgili yeni bir düzenleme yapmalıdır” dedi.