CHP’li Kaplan: Vakaların açıklanmaması kaygılandırıcı!

CHP’li Kaplan: Vakaların açıklanmaması kaygılandırıcı!
12 Ağustos 2020 15:40

CHP Gaziantep Milletvekili İrfan Kaplan Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün yanıtlaması için yaklaşık iki ay önce Meclis Başkanlığına verdiği önergede; pandemi sürecinde hapishanelerdeki tutuklu ve hükümlülerin hijyen koşulları, yeterli beslenme ihtiyaçları ve sağlığa erişim hakları konusunda mağduriyetlerinin sebeplerini sorduğunu ancak henüz bir yanıt alamadığını, yine yaklaşık iki aydır hapishanelerde yaşanan vakalar ile alakalı bir açıklama yapılmamasının kaygılandırıcı olduğunu söyledi.

 
//ANKARA
CHP’li Kaplan ‘’Bakanlık tarafından en son 17 Haziran tarihinde yapılan açıklamada toplamda 452 pozitif vakanın tespit edildiğini, bunun 374 tanesinin iyileştiğini ve 6 pozitif vakanın ölümle sonuçlandığı açıklanmıştı’’ dedi. ‘’17 Haziran tarihinden itibaren geçen yaklaşık iki aylık süreçte herhangi bir açıklamanın yapılmaması ihmalkârlıktır’’ sözleri ile ilgili bakanlığı eleştirdi.

 

 

MAHKUMLARI KADERİNE TERK EDEMEZSİNİZ, BU İNSAN HAKLARI İHLALİDİR

 
Milletvekili Kaplan, ‘’cezaevlerinden tarafımıza ulaşan mektuplardan edindiğimiz bilgilere göre; pandemi sürecinde temel ihtiyaç kabul edilen maske, dezenfektan, sıcak su ve temizlik malzemesi gibi gereksinimlerin birçok hapishanede yetersiz olduğunu öğrendik’’ dedi. Bu ihtiyaçların temininin hayati önem taşıdığını vurgulayan Kaplan, ‘’pandemi sürecinde mahkûmları kaderine terk edemezsiniz, bu insan hakları ihlalidir’’ dedi.
COVİD-19 tehdidi altındaki en riskli toplu yaşam alanının hapishaneler olduğunu söyleyen Kaplan, ‘’mimarı koşulları düşünüldüğünde gün ışığına yeterli erişime olanak vermeyen, hava sirkülasyonunun olmadığı hapishanelerde, hijyen önlemlerinin yetersizliği ölümcül boyutlara taşınmıştır. Toplu yaşam alanlarında hijyene daha çok önem verilmeli ve hijyen malzemeleri ücretsiz sağlanmalı ve kişi başına temin edilen malzemelere bir standart getirilmelidir’’ diye sözlerine ekledi.

 

İAŞE BEDELLERİ ARTIŞA RAĞMEN YETERSİZ, YENİDEN DÜZENLENMELİ

 
Korona virüsün klinik enfeksiyona dönüşmemesindeki en önemli koruyucu faktör bağışıklık sisteminin güçlü olması, dolayısıyla yeterli ve dengeli beslenmek olduğunu söyleyen CHP’li Kaplan, ‘’hapishanelerde iaşe yönetmeliği uyarınca belirlenen iaşe bedeli 8,5 TL’den 10 TL yükseltilmiş ancak yapılan artış halen bir kişisinin dengeli beslenme ihtiyacına cevap verebilecek miktarda değildir. Yönetmelik uyarınca günlük kalori ihtiyacını karşılaması gereken iaşe bedeli, enflasyonun da etkisiyle her geçen gün alım gücünü kaybederek yeterli beslenmeyi imkânsız hale getirmiştir. İaşe bedeli kişinin yeterli beslenmesine olanak verecek şekilde yeniden düzenlenmelidir’’ dedi.

 

 

SAĞLIĞA ERİŞİM HAKLARI ENGELLENİYOR

 
Milletvekili Kaplan, pandemi süreci ile birlikte birçok hapishanede hastane sevki ve tedavi süreçlerinin durdurulduğunu belirtti. Sağlık sorunu yaşayan tutuklu ve hükümlülerin doktor talepleri ise, revirlerde doktor olmadığı gerekçesi ile kapılardan hastalıkları sorularak bilinçsiz bir şekilde ilaç temini ile geçiştirilmektedir.’’ dedi.
‘’Pandemi süreci ile birlikte oluşturulan karantina odaları yaşam koşullarının elverişsiz olduğu ve bu süreçte cezaevlerindeki etkinliklerin tamamen durdurulduğu ve çok acil bir hasta olmadığı sürece mahkumların hastaneye gönderilmediği tarafımıza ulaşan bilgiler arasındadır’’ diyen CHP’li Kaplan, Bakanlığa ‘’cezaevi şartları acilen iyileştirilmelidir’’ çağrısında bulundu.