CHP’li Kaplan: Deprem için verdiğim soru önergesi 4 aydır cevaplanmadı!

CHP’li Kaplan: Deprem için verdiğim soru önergesi 4 aydır cevaplanmadı!
27 Ocak 2020 13:07

CHP Gaziantep Milletvekili İrfan Kaplan, 8 Ekim 2019 tarihinde, Gaziantep’te olası bir deprem anında alınan tedbirleri, acil toplanma alanlarını, il ve ilçelerdeki binaların kaçında dayanıklılık testinin yapıldığını yazılı bir soru önergesi vererek Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a sormuştu. Bakan’dan yanıt gelmemesi üzerine yazılı bir açıklama yapan Kaplan, yaşanan son Elazığ ve Malatya depremine de dikkat çekti.
//ANKARA

 
“BUNDAN SONRASI İÇİN SOMUT VE DOĞRU ADIMLAR ATILMALI!”

 
Milletvekili Kaplan, “Ülkemiz ne yazık ki birinci derece deprem kuşağında yer alıyor. Erzincan, Adana-Ceyhan, Düzce, Gölcük, Bingöl, Van depremlerinden sonra merkez üssü Elazığ olan 6.8 şiddetindeki depremde de can kayıplarımız oldu. 39 vatandaşımız hayatını kaybetti, binlerce vatandaşımız hala hastanelerde tedavi görüyor. Elazığ ve Malatya illerimizde yüzlerce bina kullanılamaz hale geldi. Öncelikle bu depremde yaşamını yitiren vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet; acılı ailelerine sabır, yaralılarımıza da acil şifalar diliyorum. Bu günden sonra gerek hükümet gerekse ilgili Bakanlıklar hataları, eksiklikleri, kayıpları göz önünde bulundurarak bir karne çıkarmalı ve bundan sonrası için daha somut ve doğru adımlar atılmalı, tedbirler alınmalıdır” dedi.

 
“GAZİANTEP’TE OLASI BİR DEPREM İÇİN VERDİĞİM SORU ÖNERGESİ 4 AYDIR CEVAPLANMADI!”

 
Kaplan, TBMM’ye Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un cevaplaması istemiyle, 8 Ekim 2019 tarihli verdiği yazılı soru önergesini hatırlatarak şunları söyledi:
“8 Ekim’de yazılı soru önergesi vererek, olası bir depremde Gaziantep’teki acil toplanma alanlarını, dayanıklılık testi yapılan bina, okul, hastane ve kamu bina sayısını, riskli olan bölgeleri, binaları, alınması gereken önlemleri, alınan tedbirleri Bakan Kurum’a sordum. Ne yazık ki soru önergesinin üzerinden 4 ay geçmesine rağmen yanıtlanmadı. Elazığ ve Malatya depreminden Gaziantep ilimiz de etkilendi. O gün birçok vatandaşımızla görüştüm; herkes aynı tedirginlikte. Toplanma alanlarının imara açılıp açılmadığı, binaların risk raporları, 99 depreminden bu yana toplanan vergilerin nereye gittiğini tüm vatandaşlarımız merak ediyor. Yanıtlanmayan yazılı soru önergesini tekrar TBMM’ye vereceğim. O soruların yanıtlanması, Gaziantepli vatandaşlarımız için çok önemli ve gerekli. Kamuoyu ve vatandaşlarımız aydınlatılmalı. Özellikle Şehitkamil ilçemizde, acil toplanma alanları ve depremde sahra hastaneleri olarak planlanan METRO arkası bölgesinin imara açıldığı iddiası var. Vatandaşlarımız ve kamuoyu bu soruların yanıtlarını merak ediyor. Deprem, hayatımızın bir gerçeği ve kaçınamayacağımız bir durum olmakla birlikte olası depremlere karşı hazırlıklı ve tedbirli olmamız yaşanacak can ve mal kayıplarını önlenmesi adına bir zorunluluktur. Asıl tedbir ve önlem deprem sonrası değil, deprem öncesinde alınırsa can ve mal kayıplarımız azalır” diye ifade etti.

 

 

“MİLLETVEKİLİ KAPLAN, BAKAN KURUM’A “ACİL TOPLANMA ALANI OLARAK BİLİNEN METRO ARKASI İMARA MI AÇILDI?” İDDİASINI SORMUŞTU!”

 
Kaplan, 8 Ekim 2019 tarihli yazılı soru önergesinde basına ve kamuoyuna yansıyan iddiaları da dile getirerek “Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Gaziantep İl Koordinasyon Kurulu’nun kamuoyu ve basın açıklamasına göre, ‘Şehitkâmil İlçemizde, depremde toplanma alanları ve depremde sahra hastaneleri olarak planlanan (METRO Arkası) bölgesi imara açılarak 15 er katlı binalar yerine dikilmiştir’ denilmektedir. Yaşanan son İstanbul depremi sonrası ‘acil toplanma alanlarının’ içler acısı hali, ilimiz Gaziantep’in de böyle bir durumda olma ihtimalinde, vatandaşlarımızın tedirginliğini bir kat daha arttırmıştır” diye ifade etmişti.

 

 

“KAPLAN’IN 8 EKİM 2019 TARİHLİ YAZILI SORU ÖNERGESİNDE BAKAN KURUM’UN YANITLANMASI İSTEDİĞİ SORULAR!”

 
1. Gaziantep ilinde, kaç “acil toplanma alanı” bulunmaktadır? Bu “acil toplanma alanlarının” açık adresleri ve ilçelere göre dağılımı nedir?
2. Gaziantep ilinde, olası bir deprem durumunda, “acil toplanma alanlarının” büyüklüğü nedir? İl ve ilçelere göre ayrı ayrı belirtilmek suretiyle her alan ortalama kaç metre karedir? Toplanma alanlarına her metrekareye kaç kişi düşmektedir?
3. Gaziantep ili ve ilçelerinde dayanıklılık testi yapılan bina sayısı kaçtır? İl merkezi ve ilçeler ayrı ayrı olarak belirtilmek suretiyle dayanıklı bina sayısı kaçtır? Riskli bina sayısı kaçtır?
4. Gaziantep ili ve ilçelerinde kaç okulda depreme dayanıklılık testi yapılmıştır? Kaç okul risklidir? Riskli olan okullar için Bakanlığınızca ne tür bir tedbir ya da önlem alınmıştır?
5. Dayanıklılık testi sonucunda, riskli görülen kaç okulda halen eğitim devam etmektedir?
6. Gaziantep ili ve ilçelerinde kaç hastanede depreme dayanıklılık testi yapılmıştır? Kaç hastane risklidir? Riskli olan hastaneler için Bakanlığınızca ne tür bir tedbir ya da önlem alınmıştır?
7. Gaziantep ili ve ilçelerinde kaç kamu binasına depreme dayanıklılık testi yapılmıştır? Kaç kamu binası risklidir? Riskli olan kamu binaları için Bakanlığınızca ne tür bir tedbir ya da önlem alınmıştır?
8. Özellikle Nurdağı ve İslahiye’nin birinci dereceden deprem bölgesi olmasına karşılık, bu bölgelerde herhangi bir deprem olasılığında bakanlığınızca alınacak önlemler nelerdir?
9. Türkiye genelinde 2002-2019 yılları arasında, yılları ayrı ayrı belirtilmek suretiyle toplanan deprem vergisi ne kadardır?
10. Gaziantep ilinde 2002-2019 yılları arasında, yılları ayrı ayrı belirtilmek suretiyle toplanan deprem vergisi ne kadardır?
11. Kamuoyu ve basına da yansıyan “Şehitkâmil İlçemizde, depremde toplanma alanları ve depremde sahra hastaneleri olarak planlanan (METRO Arkası) bölgesi imara açılarak 15 er katlı binalar yerine dikilmiştir” iddiası doğru mudur? İddia doğruysa bu alan hangi gerekçeyle ve hangi kurum tarafından imara açılmıştır?