CHP’li Kaplan: Çifte standart uygulanıyor; adil değil!

CHP’li Kaplan: Çifte standart uygulanıyor; adil değil!
1 Ekim 2020 12:01

CHP Gaziantep Milletvekili İrfan Kaplan, yaşanan pandemi sürecinde alınan önlemlerin en çok etkilediği sektörlerin başında gelen eğlence, sahne sanatları ve emekçilerinin sorunlarını gündeme getirdi.

 

 

MÜZİSYENLER ÇARESİZ; İNTİHAR EDİYORLAR!
CHP’li Kaplan, “Dünya genelinde yaşanan pandemi ile birlikte hayatımıza giren önlem ve kısıtlamalar, birçok sektör ve çalışanlarında olduğu gibi sahne sanatlarını ve sanatçılarını da olumsuz etkiledi. Covid-19 salgını ile birlikte tamamen duran eğlence sektöründe müzisyenlerin yanında ciddi bir istihdam sayısı olan sahne arkası emekçileri de bu krizin en büyük mağdurlarından oldular. Sektör, yapısı gereği programsız iş akışının hâkim olduğu ve gündelik gelirler ile devamlılığını sürdüren bir döngüye sahiptir. Bu sebepten kısıtlamalar ile akışın bozulmasıyla herhangi bir sosyal güvenceye de sahip olmayan çalışanların mağduriyeti kaçınılmaz oldu” dedi.
Pandemi sürecinde, müzisyenlerin en değerli varlığı olan enstrümanlarını satmak durumunda kaldıklarını, işsizlik maaşı ya da kısa çalışma ödeneğinden faydalanamadıklarını ve 100’e yakın müzisyenin ekonomik sorunları nedeniyle intihar ettiğini hatırlatan Kaplan, “Bu çaresizliğin diğer adıdır! Sanat ve sanatçıya sahip çıkılmalı ve bir an önce gerekli destek ve fon kaynakları ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmalıdır” dedi.

 

 

ÇİFTE STANDART UYGULANIYOR; ADİL DEĞİL!
CHP’li Kaplan, “salgınla mücadelede önlem ve kısıtlamaların gerekliliği tartışılmaz; ancak belli bir saatten sonra müzik ve sahne gösterilerinin yasaklanmasını mantık dışı buluyorum” dedi. “Virüs belli bir saatten sonra yayılmıyorsa bu önlem yersizdir” diyen Kaplan, makul ve mantıklı bir şekilde yeniden düzenlenmelidir” önerisinde bulundu.
“On binlerce öğrenciyi kapalı sınıflarda sınava sokan, ‘sermaye her şeyden önemlidir’ diyerek, işçi ve memurları çalıştırıp, AVM’leri açan, 15 Temmuz kutlamaları ve Ayasofya açılışında kalabalıkların bir araya gelmesinde sakınca görmeyen, düğünlerde buluşup, açılış törenlerinde topladığı kalabalığa çay atan siyasal iktidar; sahne sanatlarını yasaklayarak, çifte standart uyguluyor, adil değil! Sosyal mesafenin ve hijyen önlemlerinin alındığı uygun şartlarda sanat icra edilmeye devam etmeli, zira sanat hayatı güzelleştirmek için ise; en çok bu tür kriz dönemlerinde desteklenmelidir” diye sözlerine ekledi.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu uyarınca, 2017 yılından itibaren CD, DVD ve kaset gibi ürünlerden %3 oranında yapılan bir kesinti ile oluşturulan özel kopyalama fonunu hatırlatan Kaplan, “ özel kopyalama fonu toplanma amacı doğrultusunda, daha fazla geç kalınmadan ihtiyaç sahiplerine dağıtılmalıdır. Bu fonlar bu tür kriz dönemleri için toplanır ve duruma bakılırsa dağıtımına geç bile kanılmıştır ” dedi.