CHP’li İrgil: Köklü bilim yuvaları bir çırpıda heba olacak

CHP’li İrgil: Köklü bilim yuvaları bir çırpıda heba olacak
8 Mayıs 2018 10:28

Üniversiteleri bölen yasa tasarısıyla ilgili BirGün’e konuşan CHP’li İrgil: Bunun da çok ciddi sonuçları olacaktır. Bir isim değişikliğiyle bütün çalışmalar heba olacak

 

 

MUSTAFA KÖMÜŞ / Birgün

 

 

Üniversiteleri bölen yasa tasarısının görüşülmesine bugün devam edilecek. Öğrencisinden dekanına tüm üniversite bileşenlerinin tepki gösterdiği tasarının 6 maddesi geçen hafta Meclis’ten geçti. Kalan maddelerin görüşülmesi ise bugüne ertelendi. AKP tarafından Meclis’e getirilen tasarıya muhalefetteki partiler itiraz ediyor. Köklü üniversitelerin bir çırpıda kimseye danışılmadan bölünmesine ve isimlerinin değiştirilmesine itiraz eden muhalefet partileri, tasarının geri çekilmesini istiyor. Eğer geri çekilemese de tasarının maddelerinin yumuşamasını istiyor.

 

 

CHP Bursa Milletvekili ve TBMM Eğitim Kültür Spor Gençlik Komisyonu Üyesi Ceyhun İrgil ile tasarıya itirazlarını ve muhalefetin bu yöndeki taleplerini konuştuk. İrgil “Bu tasarıdan etkilenecek olan öğrenciler, akademisyenler, üniversite yöneticilerinin hiçbir fikri alınmadan hazırlanmış bir tasarı. Yukarıdan aşağıya emri vaki yapılmaya çalışılıyor. Bu da tabii ki huzursuzluk yaratıyor. Bunun da çok ciddi sonuçları olacaktır” dedi. İrgil “Üniversiteyi kendi içinde ikiye bölersin, iki rektörlü bir idari yapı kurarsın bu şekilde daha işler bir hale getirirsin. Bunun örneği var dünyada” ifadelerini kullandı.

 

 

Ciddi sonuçları olacak

 

 

Öncelikli taleplerinin tasarının geri çekilmesi olduğunu belirten CHP’li vekil “Çekilmiyorsa da oy çoğunluğu onlarda olduğu için hiç olmazsa tasarı üzerinde revizyon yapılabilmesini sağlamak istiyoruz. Bu tasarı yersiz, gereksiz ve zamansızdır. En önemlisi de bütün tarafların görüşü alınmadan tepeden inme hazırlanmış bir tasarı. Bu tasarıdan etkilenecek olan öğrenciler, akademisyenler, üniversite yöneticilerinin hiçbir fikri alınmadan hazırlanmış bir tasarı. Yukarıdan aşağıya emri vaki yapılmaya çalışılıyor. Bu da tabii ki huzursuzluk yaratıyor. Bunun da çok ciddi sonuçları olacaktır. Bu siyasal ve toplumsal ayağıdır” dedi.

 

 

İrgil şöyle devam etti: “Bunun tabii bilimsel ve ekonomik ayağı da var. Örneğin Cerrahpaşa’nın bu kadar yıldır birikimi var. Uluslararası alanda ismi, yapılan akreditasyonlar ve kayıtlar var. Şimdi bir insan düşünelim ismi Ahmet’ken bir anda Hüseyin diye değiştiriliyor. Ne olur? Bütün kayıtlar silinir, bütün başvuruları, bursları iptal edilir. Bu işin ekonomik boyutu. Bilimsel boyutu ise dünya literatür sisteminden çıkıyor. Cerrahpaşa örneğinden gidersek, İÜ Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nin ismini tarihten silersek ne olacak? Yaptığın bütün çalışmalar silinecek. Bir isim değişikliğiyle her şey heba olacak.”

 

 

‘İki rektörlü yapı’ “Bizim butik veya küçük üniversiteye bir itirazımız yok” diyen İrgil şöyle konuştu: “Bunun yolu bu değil. Üniversiteyi kendi içinde ikiye bölersin iki rektörlü bir idari yapı kurarsın bu şekilde daha işler bir hale getirirsin. Bunun örneği var dünyada. Sorbonne Üniversitesi var mesela. İşi kolaylaştırmak için orada tematik üniversiteler kurdular. Burada öyle bir şey göremiyoruz.”

 

 

92 yıl hiçe sayılıyor

 

 

Üniversitelerin bölünmesine karşı öğrencilerin eylemleri devam ediyor. Gazi Üniversitesi öğrencileri, hocaları ile birlikte, üniversitelerinin bölünmesine karşı yürüdü. 13.30’da başlayan eylemde öğrenciler ve üniversite hocaları 13.45’te okulun ana kapısına yürüdü. Burada bir basın açıklaması yapıldı. Açıklamada “Üniversitemizin büyük bir saygınlığı vardır. İsminin değişimi 92 yıllık mirasın hiçe sayılmasıdır. Üniversitemizin bölünmesi kabul edilebilir değildir” denildi.

 

Gazi Üniversitesi Hocası Doçent Doktor Alper Alp şunları söyledi: “Üniversitenin isminin ilelebet yaşatılmasını istiyoruz ve bunun mücadelesini veriyoruz. Biz buraya sesimizi duyurmaya geldik. Herkesten destek bekliyoruz.”

Ardından Prof. Dr. Mustafa Alkan şu ifadeleri kullandı: “Üniversitenin bölünmesine ilişkin açıklama yapıyor: İdeolojimiz, siyasi görüşümüz yoktur, sadece üniversitemizin bölünmesini istemiyoruz ve bunun için buradayız. Eylemlerimizi sürdüreceğiz. Eğer biz kurumlarımızı sürdürebilseydik bugün en az 600 yıllık üniversitelerimiz olacaktı Tıpkı Harvard Üniversitesi gibi.”

 

https://www.birgun.net/haber-detay/chp-li-irgil-koklu-bilim-yuvalari-bir-cirpida-heba-olacak-215049.html