CHP’li İrgil: İşçi cinayetleri gerçekçi çözümler gerektirir

CHP’li İrgil: İşçi cinayetleri gerçekçi çözümler gerektirir
11 Ekim 2017 21:37

CHP Bursa Milletvekili Ceyhun İrgil, TÜPRAŞ’taki patlama neticesinde 4 işçinin hayatını kaybetmesi ile ilgili açıklama yaptı.

 

 

 

TÜPRAŞ’taki patlama neticesinde 4 işçinin hayatını kaybetmesi ile 2017’nin başından bugüne kadar 1496 işçinin iş cinayetine kurban gittiğini belirten CHP Bursa Milletvekili Dr. Ceyhun İrgil, “İş kazalarının nedenleri belli; ihmal, tedbirsizlik ve denetim eksikliği. Demek ki bunlar kaza değil, cinayettir ve kampanya değil, gerçekçi çözümler gerektirir” dedi.

 

CHP Bursa Milletvekili Dr. Ceyhun İrgil, TBMM Genel Kurulu’nda İş Mahkemeleri Kanun Tasarısı görüşmeleri sürerken meydana gelen TÜPRAŞ patlamasıyla ilgili olarak “Ne yazık ki TÜPRAŞ’ta dört işçi yaşamını yitirdi. İşçilerimize rahmet, ailelerine başsağlığı diliyorum. Ve sormak istiyorum; biz muhalefet üyeleri olarak milletimize rahmet ve başsağlığı dilemekten artık utanır hale gelmişken, iktidar üyeleri de aynı utancı yaşıyor mu?” diye konuştu.İrgil açıklamasında şöyle devam etti: “Soruyorum çünkü iş kazalarının nedeni bellidir. İhmal, tedbirsizlik ve denetim eksikliği. Önlenebilmesi mümkün bir durum ölüme sebebiyet veriyorsa bu kaza değil, cinayettir ve kampanya değil gerçekçi çözümler gerektirir. Bu sabahki TÜPRAŞ’taki işçi ölümlerinin nedeni neydi peki? Yapılan açıklamaya göre bu bir iş kazasıydı ve bu iş kazasının nedeni; depolama alanındaki nafta tankındaki gaz sıkışması sonucu gerçekleşen patlamaydı. Gaz ölçümlerinde, izolasyonda veyahut gaz boşaltımında bir ihmal veya tedbirsizlik olmasaydı acaba bu patlama olacak mıydı? Soruşturma neticesinde herhalde bu anlaşılacaktır. Ancak; ‘iş kazalarının önüne neden geçilemiyor?’ konusu anlaşılamaz haldedir.”

 

 

TÜPRAŞ DAHİL 1496 İŞÇİ YAŞAMINI YİTİRDİ

 

2017 yılı başından itibaren bugüne kadar TÜPRAŞ patlaması dahil en az 1496 işçinin yaşamını yitirdiğini belirten CHP’li İrgil, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın 13 Mayıs’ta başlattığı ‘Hedef sıfır kaza’ sloganıyla iş güvenliği kampanyasını da hatırlatarak şunları söyledi:“Kampanyanın yürütüldüğü dört ayda tam 753 işçi yaşamını yitirmişti. Öncelikli hedefi inşaat alanı olan kampanya sürecinde ölen inşaat işçisi sayısı ise en az 167’ydi. Bu rakamlar İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin tuttuğu çeteleden. Her ne kadar Bakanlık, güvenilir bir istatistiğe sahip olduğunu söylese de; bir açıklama yapılmadığı için resmi sayıyı bilmiyoruz. Kampanya sürecinde ne tür denetimler yapılmıştır, ne gibi sonuçlar elde edilmiştir, Bakanlığın bu kampanyayı sürdürme niyeti var mıdır, sorularına da bir yanıt bekliyoruz.”