CHP’li İrgil: Hekimlerin bekletilme sebebi menzil tarikatı mı?

CHP’li İrgil: Hekimlerin bekletilme sebebi menzil tarikatı mı?
24 Ağustos 2017 11:50

CHP’li İrgil, Sağlık Bakanı Ahmet Demircan’a Ekim 2016’da ataması gerçekleşen ancak ‘güvenlik soruşturması’ nedeniyle henüz göreve başlayamayan hekimlerin menzil tarikatının aşılamaması nedeniyle bekletildiği iddialarını sordu.

 

 

 

Ekim 2016’da ataması gerçekleşen hekimler, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na eklenen “güvenlik soruşturması ve/veya arşiv araştırması yapılmış olma” hükmü gereği görev başı yapabilmek için aylardır gerekli soruşturma ve araştırmanın tamamlanmasını bekliyor.Mevcut mevzuata göre devlet hizmet yükümlülüğünü tamamlamadan mesleğini icra etmesi yasak olan hekimler soruşturma sürecinde özel sektörde de çalışamadıkları için iki kat mağduriyet yaşıyor.

 
Geçen şubat ayında,dönemin Sağlık Bakanı Recep Akdağ ciddi ihtiyaç olduğunu belirterek güvenlik soruşturması engelini aşmak için doğrudan doğruya arşiv araştırmasıyla hekimlerin işe başlatılacağına dair açıklama yapmıştı ancak bu yönde bir uygulamaya gidilmedi. O dönem Akdağ’a güvenlik soruşturmaları ve arşiv araştırmalarının neden tamamlanamadığını soran CHP Bursa Milletvekili Dr. Ceyhun İrgil konuyu bu kez yeni Bakan Ahmet Demircan’a yöneltti.

 

 

GÖREVE NE ZAMAN BAŞLAYACAKLAR?

 

 

CHP’li İrgil, bazı Adalet ve Kalkınma Partisi milletvekillerinin bakanlık bünyesinde menzil tarikatının aşılamadığına ilişkin söylemlerine ve kadrolaşma nedeniyle iktidara muhalif hekimlerin bekletildiği iddialarına da önergesinde yer verdi. İrgil, Bakan Demircan’a “Ekim 2016’da ataması gerçekleşen ve görev başı yapması beklenen hekimlerin güvenlik soruşturması için bekletilme sebebi menzil tarikatının izin vermemesi midir?Sağlık Bakanlığı’nı menzil tarikatı mı yönetmektedir?” diye sordu.

 
CHP’li vekilin Bakan Demircan’a hatırlattığı diğer sorular ise şöyle:

 

 
Süresi yasal olarak belirtilmiş olmasına karşın devlet hizmet yükümlüsü hekimlerin güvenlik soruşturmaları ve arşiv araştırmaları neden süresinde tamamlanmamaktadır?
Devlet hizmet yükümlüsü hekimlerin güvenlik soruşturmaları ve arşiv araştırmaları ne zaman tamamlanacak ve bu hekimler görevlerine başlatılacaktır?
Doktor ihtiyacı bulunduğunu söyleyen Sağlık Bakanı Akdağ’ın 16.02.2017 tarihinde yaptığı açıklamadaki söz konusu yöntem hangi nedenlerle uygulanmamaktadır? Açıklama doğrultusunda hekimler neden görevlerine başlatılmamaktadır?
Aylardır işsiz kalan hekimlerin yaşamsal ihtiyaçlarını bile karşılayamayacak düzeye gelmiş olmaları “OHAL’de halk mağdur olmayacak” ifadesiyle çelişmiyor mu?