CHP’li İrgil: Hayati mağduriyetin sorumlusu kim olacak?

CHP’li İrgil: Hayati mağduriyetin sorumlusu kim olacak?
16 Şubat 2018 11:37

Son 14 yılın en yüksek düzeyinde gerçekleşecek olan ilaç fiyatlandırmasındaki 2,69’luk euro/TL kuru, 20 Şubat’tan itibaren kullanılmaya başlanacak.

 

 

 

Kur düzenlemesinin ilaç sıkıntısına neden olacağına dair kamuoyunda oluşan endişelerin giderilmesi gerektiğini belirten CHP Bursa Milletvekili Dr. Ceyhun İrgil, Sağlık Bakanı Ahmet Demircan’a “Doğacak ilaç sorununu nasıl gidereceksiniz?” diye sordu.

 
Gerçek kurun neredeyse yarısı kadar olan bu kur düzenlemesinin özellikle hayati önem taşıyan ithal ilaçların bulunmasında sıkıntı yaratacağı endişesine dikkat çeken CHP’li İrgil, “Bu 2,69’luk kur düzenlemesi ithalatçıya, eczacıya ama aslında hastalara tokat gibi” dedi. İrgilverdiği yazılı soru önergesinde Bakan Demircan’a şu soruları yöneltti:

 

 

HAYATİ MAĞDURİYETİN SORUMLUSU KİM OLACAK?

 

 

• Açıklanan yüzde 15 zam oranı ile bir Euro için 2,6934 lira olarak belirlenmesi, piyasada var olan ilaç sıkıntısını daha da artırmayacak mıdır?
• Düşük kur sadece eczacıların ve ecza depolarının sorunu olmadığı gibi halk sağlığının da temel sorunudur. Doğacak ilaç sorununu nasıl gidereceksiniz?
• Açıklanan Euro kuru yerli ilaç üretimini destekleyecek midir?
• Bazı firmaların daha pahalıya satmak için ilaçları piyasaya vermedikleri belirtilmektedir. Her yıl fiyat artışlarında bu sıkıntıların yaşandığını görmekteyiz. İlaç fiyat kararnamesine göre Sağlık Bakanlığı 45 gün önceden bu tarihi belirlemek, duyurmak zorunda kalıyor. Bu tür sıkıntıların yaşanmaması adına 45 gün olan bu süreyi bakanlığınız daha kısa bir süreye çekmeyi düşünüyor mu? Eğer süreyi kısaltmayı düşünmüyorsanız bunun gerekçesi nedir?
• Bakanlar kurulu tarafından alınan bu karar nedeni ile hastalar ilaç bulamaz ve tedavileri eksik kaldığı takdirde yaşanacak olan bu hayati mağduriyetin sorumluluğunu kim alacak?