CHP’li İrgil: Gençliği üniversiteden uzaklaştırdılar!

CHP’li İrgil: Gençliği üniversiteden uzaklaştırdılar!
10 Ağustos 2017 12:21

Üniversite yerleştirme sonuçlarının dikkatli okunması gerektiğini söyleyen TBMM Eğitim Komisyonu üyesi CHP’li İrgil, “1.8 milyon gencin sadece yarısı üniversite okumayı tercih etti. Diğer yarısı üniversiteyi bitirse de bir işe yaramayacağını düşünüyor. Bu umutsuzluğun yaratılması bile başlı başına bir sorun!” diye konuştu.

 

 

 

CHP Bursa Milletvekili Dr. Ceyhun İrgil, üniversite yerleştirme sonuçlarının doğru değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, ortaya büyük bir başarısızlığın çıktığını ve bunun da yıllardır eğitim alanında izlenen yanlış politikaların neticesi olduğu ifade etti.

 

 

Anadolu ve Fen liselerinin niteliğinin düşürülmesi, meslek liselerinin ucuz iş gücü kaynağına çevrilmesi ve imam hatip liselerinde kaliteli eğitime önem verilmemesinin başarısızlığı getirdiğini söyleyen İrgil, “Yeni mezun 960 bine yakın öğrencinin sadece 334 bini üniversiteye yerleşebildi. Bu sonuç, öngörülü olmak yerine ‘bir deneyelim, olmazsa değiştiririz’ diyerek kararlar alan Milli Eğitim Bakanlığı’nın eseridir” dedi.

 

 

BEDELİ AĞIR OLABİLİR

 

 

Üniversite yerleştirme sonuçlarının ülke adına utanılacak bir tablo olduğunu belirten CHP’li İrgil şunları söyledi:

 

 

“1 milyon 846 bin 880 adaydan sadece 994 bin 766’sı tercih yaptı. Bu rakamların Türkçesi şu; bir üniversitede okumayı tercih etme hakkını kazanan ülke gençliğinin yarısı bu hakkını kullanmadı. Yani gençler üniversitede okumak için bir tercihte dahi bulunmadı, üniversiteden uzaklaştı. Peki neden? Yoksulluğun giderek arttığı ülkemizde gençlerimiz okumak yerine çalışmak zorunda kalıyor. Üniversiteli işsizliğin giderek arttığı ülkemizde gençler ‘okuyup da işsiz kalacağıma okumam daha iyi’ diyor. Eşit, adil ve herkesin ulaşabileceği bir eğitim sisteminden giderek uzaklaşan devlet ne barınma sorunlarını giderebiliyor, ne ücretsiz eğitim için çaba harcıyor. Bu tablonun sorumlusu 15 yıllık iktidardan başkası değil. Niteliksiz bir gelecek yaratanlar inat etmeyi bırakıp, yüzlerini bir an önce çağdaş eğitim sistemine dönmelidir. Aksi takdirde bunun bedeli çok ağır olabilir.”