CHP’li İnce: Laik Cumhuriyet’e meydan okuyanlara meydan okuyoruz

CHP’li İnce: Laik Cumhuriyet’e meydan okuyanlara meydan okuyoruz
4 Mayıs 2016 17:34

CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce, TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın laiklik ve yeni anayasaya ilişkin sözleriyle ilgili, “Ortada, laik Cumhuriyet’e meydan okuma ve bu meydan okumaya göz yuman bir yargı vardır. Biz de meydan okuyoruz, savcıları göreve davet ediyoruz. Bugün TBMM Başkanı Kahraman hakkında suç duyurusunda bulunacağız.” dedi.

 

 

 

 

 

 

İnce, partisinin bazı milletvekilleriyle Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, TBMM Başkanı Kahraman’ın laiklik ve yeni Anayasayla ilgili sözlerini eleştirdi.

 

Kahraman’ın sıradan bir kişi olmadığının, Anayasa’ya bağlılık yemini ettiğinin altını çizen İnce, “İsmail Kahraman o toplantıda özgürlüğe, kadın erkek eşitliğine, barışa, kuruluş ilkelerimize, çağdaşlaşmaya, aklın özgürleşmesine, din ve vicdan özgürlüğüne meydan okumuştur. Bu, geleceğimiz için büyük bir tehlikedir. Ama daha büyük tehlike 25 Nisan’dan bugüne kadar, önlerinde cumhuriyet yazan, Cumhuriyet’i korumakla görevli savcıların sesini çıkarmamış olmalarıdır. Görevlerini yapmayan savcılarla karşı karşıyayız.” diye konuştu.

 

Vatandaşların bu sözlere verdiği tepki ve yaşadıkları kaygıya duyarsız kalan bir yargı olduğunu savunan İnce, “Anayasal düzeni değiştirmek isteyenlere karşı yargı harekete geçmiyorsa buna karşı yapılacak her tür tepki meşrudur. Ortada, laik Cumhuriyet’e meydan okuma ve bu meydan okumaya göz yuman bir yargı vardır. Biz de meydan okuyoruz; savcıları göreve davet ediyoruz. Bugün TBMM Başkanı Kahraman hakkında suç duyurusunda bulunacağız.” dedi.

 

 

AK Parti’nin, “adım at, tepkiye bak daha sonra uygun zamanı kolla ve yerine getir” taktiği izlediğini öne süren İnce, “İsmail Kahraman’ın sözlerini Recep Tayyip Erdoğan’ın yalanlamasına bakmayın siz. Erken öttü diye kızmıştır ona.” ifadesini kullandı.

 

“Erdoğan’ın siyasi kariyer hesaplarıdır bu, dokunulmazlık değildir”

 

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan İnce, başvurularıyla ilgili partisinin genel merkezi ile bir irtibata geçip geçmediğinin sorulması üzerine, suç duyurusunda bulunmanın bir yasama görevi olmadığını, bunu her milletvekilinin kendi iradesi ile yapabileceğini dolayısıyla da genel merkezden izin alması gerekmediğini söyledi.

 

İnce, “Bu davayı genel merkezin açması gerekmez miydi?” sorusuna ise “Siyasette yapmazsanız, birileri yapacaktır. 25’inden beri savcıları göreve davet ettim ben, onu da siz davet edin” karşılığını verdi.

 

Dokunulmazlıklarla ilgili gelişmelerin hatırlatılması ve tavrının ne olacağının sorulması üzerine İnce, bu konuda grup kararı alınamadığını ve yanıtının şahsi olduğunu vurguladı. Kürsü dokunulmazlığını savunduğunun altını çizen İnce, “Önümüzdeki teklif mevcut dosyalar içindir. Ortada bir ilke yoktur. Amaç sorun çözmek değildir. Amaç, muhalefeti susturmak, itibarsızlaştırmaktır. Amaç ara seçim hesabıdır. Recep Tayyip Erdoğan’ın siyasi kariyer hesaplarıdır bu, dokunulmazlık değildir. Ben Anayasa’ya uygun her oylamada, Anayasa’ya uyarak oyumu kullanırım.” diye konuştu.

 

İnce, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Ahmet Davutoğlu arasında bir krizden söz ediliyor. Nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusunu şöyle yanıtladı:

 

“Bu bir saray darbesidir. Partinin tüzüğünü yazan Ertuğrul Yalçınbayır nerede? Yok. Kardeşim Abdullah nerede? Yok. Bülent Abi nerede? ‘O zat’ oldu. Abdüllatif Şener nerede? Yok. Yolda buldukları, bir de yola çıktıkları var. Recep Tayyip Erdoğan yolda bulduklarını, yola çıktıklarına tercih eden adamdır. Bunu hala anlamadılarsa ben ne diyeyim? Her şey bir kişinin siyasi ikbali içindir. Gözünü başkanlık bürümüş birisi için kardeş katli vaciptir. Bunu yapacaktır. Bu öğretiden, felsefeden geliyor. Davutoğlu’nu uyarıyorum; Suriye politikasını, Çözüm Süreci’ni, Dolmabahçe’yi onun üzerine yıkacak. Hepsini onun üzerine yıkıp, onu da satacak. Hep birlikte göreceğiz.”

 

 

 

Kaynak: Milliyet