CHP’li İnce: İktidarın borazanı TRT’ye daha fazla borazanlık ve yandaşlık yapması için para lazım

CHP’li İnce: İktidarın borazanı TRT’ye daha fazla borazanlık ve yandaşlık yapması için para lazım
8 Ağustos 2017 20:53

Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Milletvekili Muharrem İnce, cep telefonlarından alınan TRT katkı payının yüzde 6’dan yüzde 10’a çıkarılmasına büyük tepki gösterdi. İnce, zamma öfkesini “İktidarın borazanı TRT’ye daha fazla borazanlık ve yandaşlık yapması için para lazım” sözleriyle dile getirdi.

 

 

 

 

TRT Katkı Payı’na yapılan zam, Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekili Muharrem İnce de büyük tepki gösterdi. İnce, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda “Cep telefonlarından alınan TRT payı artırılmış. İktidarın borazanı TRT’ye daha fazla borazanlık ve yandaşlık yapması için para lazım” ifadesini kullandı.

 

 

İnce’nin tepkisine takipçilerinin etkileşimi de hayli yüksek oldu. İnce’nin yazdıkları kısa sürede binlerce beğeni alırken, yüzlerce takipçisi tarafından da retweet edildi.

 

ince-1

 

NE OLMUŞTU?

 

TRT’nin gelir kayıplarının telafisi amacıyla cep telefonu bandrol ücretlerine yapılan zam vatandaşın tepkisini çekti. Yeni düzenleme ile cep telefonlarında matrahı oluşturan üretim veya ithalat rakamlarından daha önce yüzde 6 oranında alınan bandrol ücretine yüzde 4 ilave yapıldı.

 

Sanayi sicil belgesine sahip sanayi işletmelerinin yapılan düzenleme ile 1 Temmuz 2017’den bu yana TRT enerji payı ödememeleri kurumun “enerji payı gelirlerinde” yaklaşık yüzde 47’lik kayba yol açmıştı.

 

Düzenleme öncesi tüketiciye KDV ve ÖTV dahil bin liraya mal olan cep telefonlarına 38 lira 40 kuruş bandrol ücreti yansıyordu. Yeni düzenlemeyle bin liralık bir cep telefonuna 25 lira 55 kuruş ek bandrol ücreti getirildi. Böylece bandrol için ödenen tutar bin TL’lik bir cep telefonu için 63 lira 95 kuruşa çıkmış oldu.

 

Bandrole tabi cihazlar ve bandrol oranlarının yer aldığı listeye göre, ilave bir yazılım veya donanım desteği olsun veya olmasın doğrudan, internet üzerinden veya başka bir yolla her türlü görsel veya işitsel yayınları alabilen cihazların bandrol oranları şöyle oldu:

 

– Televizyon: yüzde 16,

 

– Radyo, portatif radyo-teyp, radyo-pikap (motorlu taşıtlarda kullanılmaya mahsus olanlar, radyo tuner kartları dahil): yüzde 16

 

– Video: yüzde 16

 

– Birleşik cihazlar (Video-televizyon-radyo, video-televizyon, radyo televizyon, müzik setleri ve benzerleri): yüzde 16

 

– Cep telefonları: yüzde 10

 

– Bilgisayarlar ve tablet bilgisayarlar: yüzde 2

 

– Taşıtlar (Üzerinde görsel ve/veya işitsel yayınları alabilen cihaz bulunanlar) a- Kara taşıtları: yüzde 0,4 b- Diğer taşıtlar: yüzde 0,01

 

– Video görüntü veya ekranına bağlantı yapılmak üzere tasarlanmış olan TV alıcıları (Uydu alıcıları, set üstü medya kutuları, tv tuner kartları dahil): yüzde 10

 

– Diğer cihazlar (Radyolu ve/veya TV’li ışıldak, radyolu kulaklık, radyolu fotoğraf makinesi, radyolu adım sayar, radyolu kalemler, radyo ve/veya TV’li banyo sistemleri, navigasyon cihazları, radyo ve/veya TV eklentili koşu bantları, radyo ve/veya TV eklentili buzdolapları, DVD-VCD player ve benzerleri, cep tipi MP3/MP4 çalar ve benzerleri, ev sinema sistemleri, taşıtlarda kullanılmaya mahsus navigasyonlu multimedya cihazları, akıllı kol saatleri): yüzde 8.

 

 

Kaynak: Sözcü