CHP’li Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Savaş: Suriyelilerin toprak almasını önledik

CHP’li Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Savaş: Suriyelilerin toprak almasını önledik
17 Nisan 2020 09:12

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş’tan çarpıcı açıklama… Yayladağı’nda çilek ve mantar yetiştirerek zengin olan Suriyelilerin tarla almaya çalıştıklarını belirten Savaş, şunları söyledi: Bunu duyunca çok üzüldüm, “Ne kadar çilek üretebilecek çiftçi varsa fidesini ben alacağım” dedim. 2 milyon TL verip 700 dönüme yakın arazinin fidesini aldım. Topraklarının başında olsunlar, köylerine terk etmesinler istedim.

 

 

Sözcü’den Mehmet Serbes’in haberine göre Corona virüsü salgınında şimdiye kadar sadece iki ölümle en şanslı illerden birisi olan Hatay’ın Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş da bu hastalığı ayakta atlattığını söyledi.

 

 

CORONA VİRÜSÜNÜ AYAKTA ATLATTIM

 

 

Ocak ayının ortalarında Almanya ve Hollanda’da toplantılara katıldıktan sonra İstanbul’da EMITT Fuarına gittiğini ve Hatay’a döndüğünde vücudunda bir kırgınlık hissettiğini kaydeden Başkan Lütfü Savaş, şunları söyledi:

* Genel Başkanımızla deprem bölgelerine ziyarete gittim. Ben o ziyaret sırasında aslında çok hastaydım, Hatay’a döndüğüm sürede de çok hastaydım. Hatta eşim de “Ben seni ilk kez böyle gördüm” dedi.

* Doktor olduğum, enfeksiyonlarla ilgili uzmanlıklarım da bulunduğu için takviye ilaçlar ve antibiyotikler aldım. Çünkü ateşim de vardı. O sırada benim dışımda birçok insanın da semptomları gripten farklı hastalıklarla karşılaştıklarını gördüm. Semptomları Covid 19’la örtüşüyordu. Ben de şanslı olarak belki de bağışıklık sisteminin güçlü olması ve aldığım önlemlerle bu hastalığı ayakta geçirdim.

 

 

SURİYELİLERDE VAKA SAYISI ÇOK AZ

 

 

Türkiye’de en çok göçmenin yaşadığı illerden olan Hatay’da yoğun biçimde bulunan Suriyelilerin çok fazla Covid 19’la karşılaşmadıklarını kaydeden Lütfü Savaş, “Suriyeliler kapalı yaşıyorlar. Çok yabancı insanlarla ilişki kurmuyorlar. Özellikle Suriye’de 33 askerimizin şehit edilmesi olayından sonra biraz daha içe kapandılar. Bu nedenle Suriyelilerden hastalık konusunda ürkütecek bir tablo görünmedi” dedi.

 

 

EXPO’NUN ERTELENMESİNİ İSTEMİYORUZ

 

 

Hatay’da 2021 yılında yapılması kararlaştırılan Uluslararası Hatay EXPO Fuarı’yla ilgili olarak çalışmalarının sürdüğünü kaydeden Savaş, şöyle dedi:

* Biz de bir söz vardır: Hiç ölmeyecekmiş gibi çalış, yarın ölecekmiş gibi ibadet yap. Biz 2021’de yapılacak Expo için her türlü hazırlıklarımızı yapıyoruz. Şu an bizim erteleme gibi bir talebimiz yok ancak EXPO yönetimi ileride dünyadaki gelişmelere uygun olarak farklı bir karar alırsa bilemem. Biz hazırlıklarımızı tam gaz sürdürüyoruz ve zamanında yetiştireceğiz.

 

 

VİRÜS KİMSEYE TORPİL GEÇMİYOR

 

 

* İnsanların gözle göremediği, hayal edemediği bir virüs dünyayı teslim almış durumda. Din, dil, ırk, etnik köken, siyasetçi, sporcu fark etmiyor herkese aynı muamele yapıyor. Kimseye torpil geçmiyor.

* Bu virüs bize insanlığımızı hatırlattı, yaşlılarımızı, gençlerimizi, aile mefhumumuzu hatırlattı, iki günlük dünya için bu kadar hırs yapmamamızı hatırlattı. Biz siyasetçilere, toplumda ekonomik durumu güçlü olan insanlara, popüler olan insanlara “Sen ne yaparsan yap, sıradan insanlardan farklı değilsin” dedi. Dünyada artık yeni gelişmelere gebe olduğunu gösterdi.

 

 

BİR BEZ PARÇASI DEĞERLİ HALE GELDİ

 

 

* Artık birçok meslek evden yapılacak, eğitimin şekli değişecek. Ulus devletlerinin yapması gereken iki aşama olacak. Bir, kendi kendine yeten güvenli tarım, ikincisi de sağlık sistemini yeniden dizayn etme.

* Bakın bir ateş ölçer için, bir maske için bazı devletler, bazı devletlerin maske taşıyan uçaklarını indirip el koydurdu, yani bir bez parçası, bir örtü bile o kadar değerli hale geldi. Demek ki her milletin kendine has bir tarım sistemi ve sağlık sistemi kurması ve olağanüstü şartlara hazır olması gerekir.

 

 

SURİYELİLERİN TOPRAK ALMASINI ÖNLEDİK

 

 

Savaş, Hatay’da tarımla zenginleşen ve sonrasında Türk çiftçilerin topraklarını satın almak isteyen Suriyelilere, Türk vatandaşlarının toprak satmamaları için yaptıkları bir çalışmayı da şöyle anlattı:

* Zamanında Yayladağı Kaymakamı Suriyeliler için hibe kredi bularak çilek ve mantar yetiştirtmiş, Suriye’den gelen insanlar bu yolla bayağı zengin olmuşlar. Böyle de olunca Yayladağı’ndaki vatandaşların mülklerine, tarlalarına satın almak için talip olmuşlar.