CHP’li Hamzaçebi: Referandum siyasi bir parti meselesi değildir

CHP’li Hamzaçebi: Referandum siyasi bir parti meselesi değildir
22 Şubat 2017 10:35

TBMM Başkanvekili M. Akif Hamzaçebi, halk oylamasının bir siyasal parti meselesi olmadığını belirterek, “Siyasi partilerimiz bir kenarda dursun. Yine seçimlerde onlara oy vermeye devam edelim. Ama burada bu paketi, ‘Türkiye’ye bir şey getirir mi, Türkiye’yi nereye götürür’ anlayışıyla değerlendirmek daha doğru olur.” dedi.

 

 

 

 

Hamzaçebi, CHP Kızılcahamam ve Çamlıdere ilçe başkanları ile Keçiören mahalle temsilcilerini kabul etti.

 

 

 

Anayasa değişikliği ile ilgili 16 Nisan’da çok önemli bir halk oylaması gerçekleştirileceğini söyleyen Hamzaçebi, bu halk oylamasını seçimlerden ayrı değerlendirmek gerektiğini belirtti. Seçimlerde vatandaşların ilgi, sempati duydukları ya da üyesi oldukları siyasi partilere oy verdiklerini anlatan Hamzaçebi, halk oylamasına sunulan anayasa değişikliğinin bir seçim olmadığını ifade etti.

 

 

 

Halk oylamasının siyasi partilere oy verme eylemi olarak değerlendirilmemesi gerektiğine işaret eden Hamzaçebi, “Halk oylaması bir siyasal parti meselesi değildir. Siyasi partilerimiz bir kenarda dursun. Yine seçimlerde onlara oy vermeye devam edelim. Ama burada bu paketi, ‘Türkiye’ye bir şey getirir mi, Türkiye’yi nereye götürür’ anlayışıyla değerlendirmek daha doğru olur.” diye konuştu.

 

 

 

1900’lü yılların başında dünyada demokrasi ile isimlendirilebilecek tek bir ülke yokken, bugün dünyada yaklaşık 130 ülkenin demokrasiyle yönetildiğini dile getiren Hamzaçebi, bu durumun insanlığın, özgürlüğün geleceği açısından son derece önemli olduğunu ifade etti. Hamzaçebi, ülkelerin gelişmişlik seviyelerinin farklı olduğunu, bir kısmında hak ve özgürlükler son derece güçlüyken ve güvence altında bulunurken, bir kısmında ise zaman zaman askeri, sivil darbeler nedeniyle demokrasilerin kesintiye uğradığını söyledi.

 

 

 

Anayasaların, kişilerin hak ve özgürlüklerini özellikle devlete karşı güvence altına alan metinler olduğunu vurgulayan Hamzaçebi, “Getirilmek istenen bu düzenleme, anayasa paketi, Türkiye’yi, yıllardır bildiği, tanıdığı, yıllardır iç içe yaşadığı, artık siyasal kültürünü oluşturduğu parlamenter sistemden ayırıp, bir başka sisteme taşımayı hedeflemektedir. Bunu bir hükümet sistemi değişikliği olarak isimlendirmek doğru değildir. Kuvvetler ayrılığı yoksa bir anayasada, anayasa yok demektir. Eğer bu anayasa, bu paket kabul edilirse, kabul edilmeyeceği inancındayım, vatandaşımızın sağduyusuna güveniyorum, Türkiye anayasasız bir döneme girmiş olacaktır.”

 

 

 

Hamzaçebi, konunun partilere duyulan sempati ile yaklaşılacak bir mesele olmadığını dile getirerek, “Memleket meselesidir. ‘Hayır’ oyları ülkenin önünü açacaktır.” değerlendirmesinde bulundu.