CHP’li Hamzaçebi: Erdoğan Başbakanlık sıfatını kaybetmiştir

CHP’li Hamzaçebi: Erdoğan Başbakanlık sıfatını kaybetmiştir
18 Ağustos 2014 12:20

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, “Cumhurbaşkanı seçilmiş olan bir başbakan başbakanlık makamını 3 gündür gasp etmiştir. Türkiye’de 3 gündür yani 16, 17, 18 Ağustos tarihlerinde hukuken başbakan yoktur, ancak fiilen başbakanlık makamını gasp etmiş olan bir Recep Tayyip Erdoğan vardır. Sayın Abdullah Gül’ün yetkilerini kullanıp hükümet içinden bir bakanı başbakan olarak görevlendirmesi gerekir” diyerek Gül’e çağrıda bulundu.

 
Hamzaçebi, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında cumhurbaşkanlığı seçiminin kesin sonuçlarının YSK tarafından 15 Ağustos tarihinde açıklandığını belirterek, “Bu seçime ilişkin karar hala Resmi Gazete’de yayımlanmış değildir. Resmi Gazete’de kararın yayınlanması engellenmektedir” dedi.

 
Anayasanın 101. Maddesinin son fıkrasına işaret eden Hamzaçebi, “Cumhurbaşkanı seçilen kişinin varsa partisiyle ilişiği kesilir ve TBMM üyeliği sıfatı sona erer” ifadesini kullandı.

 

 

ERDOĞAN HUKUKEN TÜRKİYE’NİN CUMHURBAŞKANIDIR, BAŞBAKANLIK SIFATINI KAYBETMİŞTİR

 

 

TBMM üyeliği sona eren bir kişinin Başbakanlık görevinin de kendiliğinden sona erdiğini kaydeden Hamzaçebi, “Yani şu anda Recep Tayyip Erdoğan hukuken Türkiye’nin cumhurbaşkanıdır. Başbakanlık sıfatını kaybetmiştir. Milletvekilliği sıfatı sona ermiştir ve siyasi partisiyle yani Adalet ve Kalkınma Partisi’yle olan ilişkisi de kesilmiş olduğu için Adalet ve Kalkınma Partisi genel başkanlığı da sona ermiştir. Bunu bilmek için kararın Resmi Gazete’de yayımlanmasını beklemeye gerek yoktur” diye konuştu.

 

 

CUMHURBAŞKANI GÜL’E ÇAĞRIDA BULUNDU

 

 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e çağrıda bulunan Hamzaçebi şöyle dedi:

 
“Sayın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ben başbakanlığa vekalet edecek kişiyi atamak için kararın Resmi Gazete’de yayımlanmasını bekliyorum demeye hakkı yoktur. Sayın Abdullah Gül’e buradan çağrı yapıyorum. Milletin kararını uygulayın. Millet Recep Tayyip Erdoğan’ı cumhurbaşkanı seçmiştir. Başbakanlık görevi sona ermiştir. Başbakanlık görevi sona ermiş olduğu için Başbakanlık makamı bir demokratik devlette boş kalamayacağı için bu makama Sayın Abdullah Gül’ün bir görevlendirme yapması gerekir. Bu anayasal bir zorunluluktur, hukuki bir zorunluluktur.”

 

 

ÖZAL ÖRNEĞİNİ VERDİ

 

 

Benzer bir örneğin 1989 yılında yaşandığına işaret eden Hamzaçebi, “Sayın Turgut Özal TBMM tarafından cumhurbaşkanı seçilmiştir. Ancak cumhurbaşkanı seçildiği tarih ile göreve başlayacağı tarih farklı olduğu için 31 Ekim 1989 tarihinde cumhurbaşkanı seçilmiştir. Göreve bundan 9 gün sonra başlamıştır. Dönemin Cumhurbaşkanı Kenan Evren Ali Bozer’i başbakan vekili olarak tayin etmiştir” dedi.

 

 

CUMHURBAŞKANI SEÇİLMİŞ OLAN BİR BAŞBAKAN BAŞBAKANLIK MAKAMINI 3 GÜNDÜR GASP ETMİŞTİR

 

 

Erdoğan’ın başbakanlık makamını gasp ettiğini ileri süren Hamzaçebi, şöyle dedi:

 
“Bunu yapan diktatör olarak isimlendirilen Kenan Evren’di. Bugün seçimle gelmiş bir Başbakan cumhurbaşkanı seçilmiş olan bir başbakan başbakanlık makamını 3 gündür gasp etmiştir. Türkiye’de 3 gündür yani 16, 17, 18 Ağustos tarihlerinde hukuken başbakan yoktur, ancak fiilen başbakanlık makamını gasbetmiş olan bir Recep Tayyip Erdoğan vardır. ‘Başbakan izne çıktı, kararname imzalamıyor’ diyerek kimse bu gerçeğin üstünü örtemez.

 
Sayın Abdullah Gül’e düşen bir görev vardır. Sayın Abdullah Gül karar Resmi Gazete’de yayınlanmadı, ben onun yayınlanmasını bekliyorum diyerek bu işi geçiştiremez. YSK seçim sonucunu Sayın Abdullah Gül’ün makamına bildirmiştir. Bu kararın gereğini Sayın Gül yerine getirmek zorundadır. Bu kararı öteleyemez. Türkiye‘ye acilen bir başbakan vekilini hükümet içinden Sayın Abdullah Gül tayin etmelidir. Aksi takdirde bu gasp olayına Sayın Abdullah Gül’de ortak olacaktır. Görev Abdullah Gül’ündür. Recep Tayyip Erdoğan makamını terk etmemiş olabilir. Hukuken makamını terk etmeyen bir başbakana karşı cumhurbaşkanının Sayın Abdullah Gül’ün yetkilerini kullanıp hükümet içinden bir bakanı başbakan olarak görevlendirmesi gerekir. Aksi takdirde bu anayasal darbeye bu sivil darbeye Sayın Abdullah Gül’de ortak olmuş olacaktır.

 
Sayın Gül lütfen Sayın Cumhurbaşkanım bu olayda Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın arkasından gitmeyin, hukuku işletin, anayasayı işletin.”