CHP’li Hamzaçebi: Davutoğlu’nun paketi reklama yönelik, içeriğinde ciddi hiçbir şey olmayan pakettir

CHP’li Hamzaçebi: Davutoğlu’nun paketi reklama yönelik, içeriğinde ciddi hiçbir şey olmayan pakettir
13 Kasım 2014 12:30

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu’nun Dersim olayları nedeniyle özür dilemesini değerlendirdi. Hamzaçebi, Dersim’de büyük bir acı yaşandığını, bunun görülmesi gerektiğini söyledi.

 

TORBA YASA’NIN 23 MADDESİ İÇİN İPTAL DAVASI

 

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, TBMM’de basın toplantısı düzenledi. Daha önceden Torba Yasa ile ilgili Anayasa Mahkemesine yaptıkları başvuruyu hatırlatan ve 3 maddenin Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildiğini söyleyen Hamzaçebi, Anayasa Mahkemesine yeni yaptıkları başvuruda, 146 maddelik Torba yasanın toplam 23 maddesinin çeşitli fıkra ve hükümleri ile ilgili iptal davası açtıklarını belirtti. İptal başvurusuna konu olan maddelerin bir tanesinin taşeron uygulaması ile ilgili madde olduğunu belirten Hamzaçebi, taşeron uygulamasının daraltılmadığını, Torba Yasa ile birlikte genişletildiğini söyledi. Meralara yönelik olarak yapılan düzenlemeyi, özel hukuk tüzel kişiliği olarak kurulan Dış Ekonomik İlişkiler Kurulunun devletleştirildiğini ve bu konunun da AYM’ye yaptıkları başvurunun içinde yer aldığını söyledi. Ayrıca Hamzaçebi, Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu, Belediye Kanunu, Avukatlık Kanunu ve Gelir İdaresi Başkanlığında yapılan düzenlemeleri yaptıkları başvuruya konu ettiklerini belirtti.

 

İŞ GÜVENLİĞİ PAKETİ

 

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun dün açıkladığı İş Güvenliği Paketini eleştiren Hamzaçebi, Soma’da yaşanan maden kazasından sonra hükümetin Torba Yasa ile çeşitli düzenlemeler yaptığını söyledi. Hamzaçebi, “Şimdi Ermenek’te bir facia daha yaşadık, şimdi Davutoğlu bir paket daha açıklıyor. Buna nasıl inanabiliriz. Soma’dan sonra yasa çıkarttınız, ‘her türlü önlemi aldık’ dediniz, Davutoğlu şimdi bu paketi açıklıyor, ‘bir daha böyle şeyler olmayacak’ diyor. Davutoğlu’nun paketi reklama yönelik, içeriğinde ciddi hiçbir şey olmayan pakettir” dedi.

 

AVUKATLIK MASRAFINI HALKBANK KARŞILADI

 

17 Aralık Soruşturmasına yönelik iddiada bulunan Hamzaçebi, “Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan’ın 974 bin liralık avukatlık masrafı Halkbank Yönetim Kurulu tarafından karşılanmış. Konuyu Sayıştay denetçileri tespit ettiler, hazırladıkları taslak rapora bunu koydular, ancak taslak rapordan bu tespitin çıkartılmasına yönelik çaba sarf edilmektedir” dedi.

 

TGB’NİN ÇUVAL OLAYI

 

Bir gazetecinin sorusu üzerine Hamzaçebi, TGB’lilerin İstanbul’da sivil olarak gezen Amerikan askerinin başına çuval geçirme eylemini değerlendirdi. Hamzaçebi, “Gençler bir eylem yapmışlar. Çuval askerimizin başına 2003 yılında Süleymaniye’de geçti. Bu asker İstanbul’da sivil kıyafeti ile turist olarak dolaşıyor. Gezen bir kişinin başına çuval geçirmeyi doğru bulmuyorum. Öbürünün eşiti bir olay değil. Eğer Türkiye yapacaksa Irak’ta Amerikan askerinin başına çuval geçirsin bunu ben anlarım. Bunu ben Türkiye’nin misafirperverliğine yakıştırmıyorum” diye cevapladı.

 

‘DERSİM ÖZRÜ’ DEĞERLENDİRMESİ

 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu’nun Dersim özrünün sorulmasını üzerine Hamzaçebi, Sezgin Tanrıkulu’nun Dersim’de yaşanmış olan acılar nedeniyle duygularını ifade ettiğini belirterek, “Sayın Tanrıkulu Genel Başkan Yardımcısıdır, orada bir açıklama yapıyorsa onun parti tüzel kişiliği adına mı olduğu, kendi görüşü mü olduğu açıklamalarıyla ortaya konulur. Dersim’de yaşanan acılarla ilgili olarak duygularını ifade etmiştir. Bunu başka yere taşımayı ben doğru bulmuyorum. Cumhuriyetle hesaplaşmak, Cumhuriyetin kurucusu Atatürk ile ilgili bir konu olarak bunun ortaya koyulmasını yanlış bulurum. O dönem tek parti dönemidir. O dönem Başbakan Celal Bayar’dı, daha sonra Demokrat Parti’nin kurucusu oldu, Cumhurbaşkanı oldu, o nedenle ‘sorumlu CHP değil Demokrat Parti’dir’ demek ne kadar yanlış ise başka değerlendirmeler de o kadar yanlış olur. O bir devletin uygulaması. Büyük bir acı yaşanmıştır orada bunu da görelim. Büyük bir acı ile ilgili insanlar duygularını dile getiriyorsa bunu olumsuz değerlendirmek doğru olmaz” dedi.