CHP’li Hakverdi: Mehmet Yiğiner kim ya da kimler tarafından korunuyor?

CHP’li Hakverdi: Mehmet Yiğiner kim ya da kimler tarafından korunuyor?
4 Ocak 2018 09:54

CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi: ANKESOB ve Ankara Umum Otomobilciler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yiğiner’in yaptığı tüm usulsüzlükler Esnaf ve Santkarlar Genel Müdürlüğü Teftiş kurulu müfettişçilerinin inceleme raporu ile belirlenmesine rağmen neden hala savcılık soruşturması başlatılmadı? Mehmet Yiğiner kim ya da kimler tarafından korunuyor? Bakanlık neden harekete geçmiyor?

 

 

Hakverdi’nin konu ile ilgili yazılı soru önergesi şöyle:

 

 

29384012/421.05 sayılı Esnaf Sanatkarlar Genel Müdürlüğü Teftiş kurulu Baş müfettişleri Uğur ÖZEN ile Ümit IŞIK tarafından yapılan denetim sonucunda düzenlenen 18/08/2014 tarihli ve 395-C/04 sayılı inceleme raporunda tespit edilen hususlar ve öneriler sonucunda başta esnaflar olmak üzere tüm kamuoyunun bilgilenmeye ihtiyacı vardır.

 
Bu çerçevede;

 
1-Oda merkez Binası bünyesinde çoğu demirbaşların hasar gördüğü, Oda’ya ait olup ancak odada bulunmayan 6 adet Acer EX5635Z marka 3 adet Toshiba C650 marka diz üstü bilgisayarların ve raporun 9 sayılı ekindeki listede yer verilen elektronik eşyaların bedelin Oda eski Başkanı ( Şuan Oda başkanlığı devam eden ) Mehmet Yiğiner ve raporda adı geçenlerden tazmini için gerekli işlemin yapılması gerektiği vurgulanmış,
Bakanlık Esnaf Sanatkarlar Genel Müdürlüğü bu husus hakkında zimmet iddiasıyla neden savcılığa suç duyurusunda bulunmamıştır?

 
2-Beşevler Hizmet Binasının girişinin, deposunun ve arşiv bölümünün satışı hususunda aykırı bir duruma rastlanılmamış ise de, en az 5 yıl süreyle Oda’ya kiralanması şartıyla ilgili bölümün satışının yapılmış olması Oda’nın satılan gayrimenkule olan ihtiyacını gösterdiği, 5 yıl sonrada odanın aynı binada kalacak olması bu satış işleminin Oda yararına olmadığı Tespit edilmiştir.
Bakanlık Esnaf Sanatkarlar Genel Müdürlüğü bu husus hakkında Dönemin Oda Başkanı Mehmet Yiğiner ( Halen Oda Başkanı ) ve imzası olan Yönetim kurulu hakkında herhangi bir idari işlem yapmış mıdır ? Hukuka aykırı gördüğü işlemleri neden savcılığa bildirmemiştir?

 
3- Durak Kiralarının kısmen toplandığı, ilgili belediyelerle oda arasında yapılan anlaşmalar uyarınca 01/01/2009 – 14/01/2014 devresinde duraklardan 5.427.069,25 TL tahsil edilmesine rağmen, bu tutarın sadece 2.077.592,74 TL nin ilgili belediyelere aktarıldığı 3.123.022,60 TL nin ilgili belediyelere aktarılmadığı, bilançolarda gösterilmeyerek harcandığı tespit edilmiş.

 
Bakanlık Esnaf Sanatkarlar Genel Müdürlüğü bu husus hakkında dönemin Oda Başkanı ( Hala Oda başkanı ) Mehmet Yiğiner ve imzaları bulunan yönetim kurulu üyeleri hakkında idari süreç başlatmış mıdır? Hukuka aykırı gördüğü işlemleri neden savcılığa bildirmemiştir?

 
4- 2010 yılında kardeş oda projesi altında Türkiye geneli toplam 540 adet ulaşım sektöründe faaliyet gösteren esnaf ve sanatkarlar odalarına maddi yardımlar yapılmıştır. Ancak, yapılan uygulamalar incelendiğinde, Kardeş Oda projesinin, projeye ilişkin yönetim kurulu kararında belirtilen hedef ve ilkelerle uyumlu olmadığını sadece 3 il üzerinde yapılan araştırmalarda bile pek çok oda , bilgisayarların ve maddi yardımlarının kendilerine O dönemdeki Ankara Şoförler Odası Başkanı Mehmet Yiğiner ‘ in TŞOF adaylığı için tanıtım/seçim propagandası için verildiği hususunu açık bir şekilde ifade etmiştir. Yapılan İncelemeler edinilen kanaat yapılan nakti ve ayni yardımların Mehmet Yiğiner ‘in seçim propagandasının bir parçası olduğu tespit edilmiştir.

 
Bakanlık Esnaf Sanatkarlar Genel Müdürlüğü müfettişleriniz tarafından tespiti yapılmış oda imkanlarını kendi menfaati için kullanmış Dönemin Oda Başkanı (Halen Oda Başkanı ) Mehmet Yiğiner hakkında idari süreç başlatmış mıdır? Hukuka aykırı gördüğü işlemleri neden savcılığa bildirmemiştir?

 
5- Ankara Şoförler Odası Başkanı Mehmet YİĞİNER ‘in fotoğrafının çekimi, baskısı ve çerçeveletilmesi işine ilişkin olarak 11/11/2008 tarihli 237 sayılı ve 05/01/2008 tarihli 248 sayılı faturalar karşılığı Peri Fotoğraf stüdyosundan yapılan alımlara ilişkin incelemelerde 49.560,00TL ye mal edilen 800 fotoğraflık çekim, baskı ve çerçeveleme işinin rayiç fiyatının Ankara Ticaret Odasınca yapılan araştırmaya göre 11.800,00 TL olduğu, Piyasa araştırması sırasında farklı firmalardan alınan teklif mektuplarının, aynı el yazısıyla kaleme alındığı , Yaptırılacak işler arasında fotoğraf çekimi de bulunmasına karşın , fotoğraf çekimlerinin alım kararı öncesinde yapılmış olduğu yönünde bulgular olduğu Türk ceza kanunun 235/2 maddesinin d bendi uyarınca İhaleye fesat karıştırma suçunu oluşturduğu tespit edilmiştir.

 
Bakanlık Esnaf Sanatkarlar Genel Müdürlüğü Mehmet Yiğiner ve İmzası olan Yönetim Kurulu Üyeleri Hakkında nasıl bir idari işlem başlatmıştır? Hukuka aykırı gördüğü işlemleri neden savcılığa bildirmemiştir?

 
6- 07/05/2013 tarihinde 1910 Ankaragücü Gençlik ve Spor Kulübü derneğine 250.000,00 TL maddi yardımda bulunması hususunun genel kurulun yönetim kuruluna verdiği bağış yetkisinin yaklaşık 12 kat üzerinde olduğu, zira genel kurulun yönetim kuruluna 2013 yılı için Sosyal, Kültürel ve Sportif faaliyetleri desteklemek amacıyla verdiği harcama yetkisinin 20.139,32 TL ile sınırlı olduğu bu durumda yönetim kurulunun kendisine verilen harcama yetkisini aştığı tespit edilmiştir.

 
Bakanlık Esnaf Sanatkarlar Genel Müdürlüğü bu yetkisini aştığı Harcama ile alakalı Mehmet Yiğiner hakkında idari işlem başlatmış mıdır ? Hukuka aykırı gördüğü işlemleri neden savcılığa bildirmemiştir?

 
7- 2010 yılında Çimen çiçekçilikten alınan çiçek bedeli toplamının 52.663,00 TL olduğu; bu giderin içerisinde diğer illerdeki Oda başkanlarına 22.089,60 TL tutarında çiçek bedelinin de yer aldığı, buna karşın söz konusu çiçeklerin kime / kimlere gönderildiğine ilişkin liste ve veya kayıtların Odaya ve Çimen çiçekçiliğe sorulduğu, ancak gerek Oda gerekse Çimen çiçekçilik yetkilileri tarafından konuya ilişkin liste veya belge bulunmadığının bildirildiği , 2010 yılı için Temsil ve ikram giderlerinin 120.000,00 TL belirlendiği ancak 2010 yılında 256.739,39 TL harcandığı harcama sınırının aşıldığı tespit edilmiştir.

 
Bakanlık Esnaf Sanatkarlar Genel Müdürlüğü Mehmet Yiğiner ve yönetim kurulu üyeleri hakkında bu usulsüz harcamalarla alakalı idari işlem başlatmış mıdır ? Hukuka aykırı gördüğü işlemleri neden savcılığa bildirmemiştir?

 
8- Teftiş raporunda; 10.10.2010 tarihine kadar süren ilk yönetim kurulu başkanlığı döneminde odadan ücret veya huzur hakkı almayan Mehmet YİĞİNER’in 10.01.2010 tarihli genel kurul sonrasında, Birlikteki görevi aynen devam etmesine ve kuruluştan ücret almasına rağmen, katıldığı yönetim kurulu toplantıları karşılığında odadan huzur hakkı almaya başladığı tespit edilmiştir, Bu itibarla Ankara Şoförler Odası Yönetim Kurulu Başkanlığı görevinin yanı sıra, Ankara Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı da olan ve bu Birlikten aylık ücret aldığı tespit edilen Mehmet YİĞİNER’e katıldığı toplantılar karşılığında Odadan huzur hakkı ödenmesine ilişkin uygulamaya son verilmelidir. Denilmektedir.

 
Kanuna aykırı olarak Mehmet YİĞİNER’e huzur hakkı ödenmiş olması dolayısıyla odanın uğradığı zararın Yiğiner’den tazmini için hukuki süreç başlatılmış mıdır?

 
9- Teftiş raporu savcılığa bildirilmiş midir? Müfettişler tarafından tespit edilen usulsüzlükler neden yargıya taşınmamıştır?

 
10- Hakkında bu kadar usulsüzlük tespit edilmiş bu şahıs halen Ankara Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı (ANKESOB) ve Ankara Umum Otomobilciler ve Şoförler Odası Başkanı Olarak görev yapmaktadır. Bakanlığınızca şahsın ANKESOB’da görev yaptığı yıllar ile ilgili herhangi bir teftiş başlatılmışmıdır? Hakkında bunca usulsüzlük tespiti varken yargılanıp hesap vermeden Mehmet YİĞİNER’in halen bu görevlerde bulunuyor olması bakanlığınızca nasıl karşılanmaktadır?

 
11- Önümüzdeki günlerde Mehmet YİĞİNER başkanlığında olağan genel kurula gidecek olan Ankara Umum Otomobilciler ve Şoförler Odası’nın yapacağı seçimlerin güvenliği ve adaletli olacağı ile ilgili esnafların ciddi şüpheleri bulunmaktadır. Bu konuda bakanlığınızca bir çalışma yapılmış mıdır?

 
12- Hakkında bunca suç isnadı varken halen önemli iki kurumun başında olan Mehmet YİĞİNER kim ya da kimler tarafından korunmaktadır? Bakanlığınızca da korunup kollanmakta mıdır?”