CHP’li Güzelmansur: Su altındaki Amik Ovası afet bölgesi ilan edilmeli!

CHP’li Güzelmansur: Su altındaki Amik Ovası afet bölgesi ilan edilmeli!
13 Ocak 2020 12:09

CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur Ocak ayı başındaki etkili yağışlar ve baraj kapaklarının açılmasıyla su altında kalan Amik Ovası’nın yaralarının afet bölgesi düzeyinde sarılması ve bölge çiftçileri ile üreticilerinin tarım sigortası olup olmadığına bakılmaksızın zararlarının devlet tarafından karşılanması için kanun teklifi verdi.

 

 

 

Güzelmansur’un Kanun Teklifi, 7269 Sayılı Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısiyle Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanun ile 2090 sayılı Tabii Afetlerden Zarar Gören Çiftçilere Yapılacak Yardımlar Hakkında Kanuna geçici maddeler eklenmesini öngörüyor. Böylece su altındaki Amik Ovası’nın yaraları afet bölgesi düzeyinde sarılacak ve Ova’da zarar gören tüm çiftçilerin üreticilerin, kayıpları tarım sigortası yaptırıp yaptırmadıklarına bakılmaksızın Devlet tarafından karşılanacak

 

 

YARALAR SARILMAZSA BÖLGEDE TARIM VE HAYVANLICILIK BİTER

 

 
Bölgenin yaralarının sarılmaması durumunda Hatay’da tarım ve hayvancılığın bitme noktasına geleceğini söyleyen Güzelmansur “Amik Ovası’nda binlerce dönüm ekili arazi, evler, ahırlar, ağıllar, yollar, meralar, tarım işçilerinin kaldığı çadırlar, hayvan yemleri sular altında kalmıştır. Bölgede durum öylesine vahim boyutlara ulaşmıştır ki çiftçiler tarlalarına gidemez duruma gelmiş, hayvan üreticileri ise ne hayvanlarını besleyecek yem ne de yatıracak yer bulabilmektedir. Soğuk, açlık hayvanların telef olmasına, gebe hayvanların düşük yapmasına yol açmıştır. Hatay’da her yıl yaşanan benzer felaketler ve sonrasında kaderine terkedilen çiftçiler tarlalarını satıp bölgeyi terk etme aşamasına gelmişlerdir. Hayvan üreticileri de benzer durumdadırlar. Dolayısıyla bölgenin yaralarının sarılması elzemdir. Aksi durum Hatay’da tarım ve hayvancılığı bitme noktasına getirecektir.