CHP’li Güzelmansur: Mevsimlik turizm çalışanlarının ekmek alacak paraları bile yok

CHP’li Güzelmansur: Mevsimlik turizm çalışanlarının ekmek alacak paraları bile yok
9 Mayıs 2020 09:40

CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, “Sayıları 300 bini aşan mevsimlik turizm emekçileri, aileleriyle birlikte 1 milyonun üstünde insanımız açlık sınırında yaşıyor” diyerek “Mevsimlik turizm çalışanlarının ekmek alacak paraları bile yok.” dedi.

 

 

Konuyla ilgili Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmet Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi veren CHP’li Güzelmansur şunları kaydetti:

 

 

Covid-19 salgınıyla birlikte turizm sektörünün sezon açılış tarihinin ertelenmesiyle mevsimlik turizm çalışanları da çok ciddi ekonomik darboğazla karşı karşıya gelmiştir. Bu kişiler turizm sezonunda çalıştıkları ve sezon bitiminde iş akitleri 4-5 ay boyunca askıya alındığı için işsizlik maaşı alamıyorlar. Diğer taraftan yılın 7-8 ayında çalıştıkları için Kısa Çalışma Ödeneği almak için gerekli olan asgari koşullara da sahip değiller. Şimdi virüs salgını tedbirleri kapsamında otellerin kapatılması nedeniyle iş başı da yapamıyorlar, herhangi bir gelirleri bulunmuyor.

 
Dolayısıyla sayıları 300 bini aşan mevsimlik turizm çalışanları banka kredilerini, kredi kartlarını, kiralarını ödeyemez, hatta ekmek dahi alamaz duruma gelmişlerdir. Bugüne kadar korona virüs kapsamında alınan tedbirlerde de mevsimlik turizm çalışanları göz ardı edilmiştir.

 
Konuya ilişkin olarak;

 
1. Mevsimlik turizm çalışanlarının, bugüne kadar korona virüs salgını nedeniyle alınan ekonomik tedbirler kapsamında göz ardı edilmesinin nedeni nedir?
2. Çalışmadıkları için maaşları olmayan, iş akitleri askıda olduğu için işsizlik maaşından yararlanamayan, yılın belli dönemi çalıştıkları için kısa çalışma ödeneği koşullarını taşımayan mevsimlik turizm çalışanlarına salgın dönemi boyunca asgari ücret tutarında nakdi yaşam desteği verilmesi konusunda bir çalışmanız var mıdır?
3. Mevsimlik turizm işçilerinin korona virüs salgını nedeniyle yaşadıkları mağduriyeti ortadan kaldırma noktasında Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmet Bakanlığı ne tür çalışmalar yapmaktadır?