CHP’li Gürer’den, belediye şirketlerinde çalışan işçiler için araştırma önergesi!

CHP’li Gürer’den, belediye şirketlerinde çalışan işçiler için araştırma önergesi!
19 Aralık 2020 11:24

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 696 sayılı KHK ile ‘asli kadroya’ alınacağı açıklanan ancak belediyelerin kendi bünyesinde kurduğu şirketlere aktarılan belediyelerdeki taşerondan şirkete geçen işçilerin yaşadığı mağduriyetlerin belirlenip sorunlarının çözümü için Meclis Araştırması açılmasını istedi.

 

 

2017 yılında çıkarılan KHK’ya rağmen belediyelerde halen hizmet alın sözleşmesine takılan taşeron işçilerin olduğuna dikkat çeken Gürer, TBMM Başkanlığına sunduğu Meclis Araştırma Önergesinde, Cumhurbaşkanı kararnamesi ile hak ettikleri şartları edinmeyi bekleyen işçilerin haklarının sınırlandığını ve enflasyonun altında ücrete mahkûm edildiklerini belirtti.

 

 

ÖZEL ŞİRKETTEN, BELEDİYE ŞİRKETLERİNE

 

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Gürer, 2017 yılında 696 sayılı KHK ile belediye kadrolarına alınmayı bekleyen çalışanların, belediyelerin kendi bünyelerinde kurdukları şirketlere alındıklarını ifade etti.

 

 

ENFLASYONUN ALTINDA EZİLDİLER

 

 

Geçiş sürecinin 2 Nisan 2018’de sona erdiğini anımsatan Gürer, “ Geçiş sürecinde işçilerin ücretleri ve hakları Cumhurbaşkanı kararnamesine istinaden Yüksek Hakem Kurulunca yapılmıştır. Yüksek Hakem Kurulu sözleşmesi de 30 Haziran 2020 yılında sona ermiştir. Belediye şirket çalışanlarına 2 Nisan 2018 ile 30 Haziran 2020 tarihleri arasında 4+4 oranında ücret artışı yapılmıştır. Bu rakamlar enflasyonun çok altındadır. Ayrıca çalışanların sosyal hak ve ikramiyelerinde bir artış yapılmamıştır. 6772 sayılı kanun gereği de belediye şirketlerinde çalışanlara ilave tediye ödenmemektedir. Bu çalışma barışı açısından olumsuz bir durumdur” dedi.

 

 

60 GÜNLÜK İKRAMİYELER NEDEN VERİLMİYOR?

 

 

Belediye şirketlerinde, çalışanlara ilave tediyeden yararlanmaları için bir düzenleme yapılmadığını, şirketlerde çalışanlar için 60 günlük ikramiye verilmediğini ve belediye şirket çalışanlarının ücretlerine yönelik mağduriyetlerini giderecek bir düzenleme sağlanmadığını kaydeden CHP Milletvekili Gürer, “Cumhurbaşkanı kararnamesi ile işçiler hak ettikleri şartları edinmeyi beklerken, hakları sınırlanmış ve 2,5 yıllık sürede sözleşme yerine YHK ile ücretleri belirlenen işçiler enflasyon altında ücrete mahkûm edilmişlerdir” diye konuştu.

 

 

ÇALIŞANLAR ARASINDA AYRIM

 

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 6772 sayılı kanunda belediye şirketlerinde çalışan işçilere ilave tediye ödenmeyeceğinin düzenlemede dikkate alınamamasının mağduriyetleri artırdığına da işaret ederek, “ Çalışanlar arasında ayrıma neden olan ve iş barışını olumsuz etkileyen bu durumun değiştirilmesi, ilave tediye hakkından tüm belediye şirketlerinde çalışan personelin yararlanmasının yolu açılmalıdır

Sayıştay denetimine tabi belediyeler, işçiler lehine yaptığı bazı düzenlemelerde KHK olmaması nedeni ile belediye başkanlarının da elini kolunu bağlamaktadır. Belediye şirket çalışanlarının ücret ve sosyal hakları telafi edilmeli ve genel durumları bir araştırma ile ele alınmalıdır” ifadelerini kullandı.

 

 

MAĞDURİYETLERİ GİDERİLMELİ

 

 

Gürer, “Belediyelerde halen firmada çalışan temizlik ve kiralık araç şoförleri vardır. Bu işçiler belediye bünyesine alınmalıdır. Belediye ve il özel idarede 5 ay 29 gün çalıştırılıp işten çıkarılan çoğu usta işçilerin de sürekli kadroya alınması sağlanmalıdır. Taşeron firmada kalan ve 5 ay 29 gün çalıştırılarak işten çıkarılan belediye çalışanlarının sorunlarının kapsamlı olarak ele alınması yanı sıra gerekli yasal düzenlemeler sağlanarak çalışanlar arasında önemli farklılıklara neden olan durumlar düzeltilmelidir. Konunun Meclis Araştırması ile her yönüyle incelenmesi ve gerekli düzenlemelerin yapılmasının önünün açılması gerekmektedir” şeklinde konuştu.