CHP’li Gürer: Yokluk ve ağır çalışma koşulları iş cinayetlerini artırıyor

CHP’li Gürer: Yokluk ve ağır çalışma koşulları iş cinayetlerini artırıyor
23 Şubat 2018 09:49

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Meclis Genel Kurulu’ndaki konuşmasında, ülkemizde artan iş cinayetlerine dikkat çekti, ağırlaşan çalışma koşullarını eleştirdi. Ömer Fethi Gürer iş kazalarındaki yükselişin, yokluk ve yoksulluğun artışına bağlı olarak çalışma koşullarının ağırlığıyla doğru orantılı olduğunu belirtti.

 

 

GÜRER, HALK EVLERİ YÖNETİCİLERİNİN GÖZALTINA ALINMASINI KINADI

 

 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Genel Kurul’da, İstanbul üçüncü havalimanındaki iş cinayetlerinin araştırılması için verilen önerge üzerinde söz aldı. Konuşmasına, Halkevleri yöneticilerinin gözaltına alınmasını eleştirerek başlayan Ömer Fethi Gürer, üçüncü havalimanı inşaatında yaşanan iş cinayetleriyle ilgili konuşmasında, “Kamuoyuna yansıdığında göre, 400’e yakın iş cinayetinde yaşamını kaybedenin olduğu ifade edildi ancak Bakanlık, yaptığı açıklamada bunun 27 olduğunu söyledi. Burada vahim bir durum var. Belirtilen rakam ile Bakanlığın açıkladığı rakam arasındaki çelişki yani kamuoyunun nezdinde bu konuda oluşan düşünce ile Bakanlığın verisi arasındaki farkın iyi gözlenmesi gerekiyor çünkü iş cinayetinde Avrupa 1’incisi, dünya 3’üncüsü olduğu, iş kazalarını önleme yerine, çıkardığı yasayı dahi öteleyen Hükûmetin bu anlamda karnesi bozuk, onun için de bir güven vermiyor, çalışanların çalışma koşulları iyileştirilmiyor” dedi.

 

 

 

EMEK SÖMÜRÜSÜ…

 

 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, özelleştirme, esnek çalışma, sendikasızlaştırma, mesai sınırları tanınmadan çalışma, emek sömürüsünün kadın, çocuk ve genç üzerinde yoğunlaşmasının Hükûmetin karnesini olumsuz kıldığını belirterek, “ Bakanın resmî rakamla bir yılda iş kazasında ölen çocuk sayısı olarak bildirdiği 56, bu çok düşündürücü. Yani bir çocuğun, bir canın ölmesi hepimizin içini sızlatmalı, bu anlamda yasal düzenlemelerin varlığı ne yazık ki alanda karşılık bulmuyor. Havaalanı inşaatında belirtilen 27 kişinin, 28 olmuş son yaşamını kaybedenle… Bu anlamda gidiş gelişinde, iş yerinin dışında, orada olup da yaşamının olumsuzlukları nedeniyle hayatını kaybedenleri de iş cinayetlerinin içinde değerlendirmek gerekiyor” diye konuştu.

 

 

HERKESE GÖREV DÜŞÜYOR

 

 

Yokluk ve yoksulluk arttıkça çalışma koşulları ağırlaştıkça iş kazalarının da giderek daha fazlalaştığına dikkat çeken Ömer Fethi Gürer, “Bu hepimizin üzerinde düşmesi gereken bir konu. Araştırmalıyız, değerlendirmeliyiz, bir canın dahi yaşaması için ne gerekiyorsa o anlamda Meclis olarak da önlemler almalıyız. Ülkemizin içinde bulunduğu koşullarda mevsimlik çalışan işçileri de dikkate aldığımızda iş cinayetleri yanında trafik kazalarıyla bu insanların yaşamlarını kaybettiği gerçeğini de görür isek bu anlamda neler yapmamız gerektiği daha iyi anlaşılır. Çünkü yaşamak hepimiz için bir görev, yaşatmak hepimiz için de bir sorumluluk olmalı” şeklinde konuştu.