CHP’li Gürer: Yerli üreticinin rakibi ithal ürünlerin, işlenerek ihracatına devam ediliyor!

CHP’li Gürer: Yerli üreticinin rakibi ithal ürünlerin, işlenerek ihracatına devam ediliyor!
6 Ocak 2019 13:55

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Dahilde İşleme Rejimi (DİR) kapsamında, ithal ve ihraç edilen ürünleri soru önergesiyle Meclis gündemine getirdi. Önergeyi yanıtlayan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, bu yılın ilk 10 ayında DİR kapsamında 61.326 milyon Dolar ihracat ve 27.516 milyon Dolar tutarında ithalat gerçekleştirildiğini açıkladı.

 

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan tarafından yanıtlanması istemliyle verdiği yazılı soru önergesinde, “Dahilde İşleme Rejimi kapsamında, ithal edilen ürünlerin yurt içinde işlenip ithal edilmesi sürecinde ithal ve ihraç ürünlerin miktarı ne kadardır? (2018) DİR kapsamında ürünlerini alıp sattığımız, ithalat ve ihracattaki ilk on ülke ve ilk on ürün hangileridir? (2018)” şeklinde sorular yöneltti.

 

 

DİR İHRACATI 61.325 MİLYON DOLAR

 

 

Ömer Fethi Gürer’in önergesine yanıt veren Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, “2018 yılının Ocak-Ekim döneminde, Dahilde İşleme Rejimi DİR kapsamında, toplam 61.325 milyon dolar ihracat, toplam 27.516 milyon dolar ithalat gerçekleşmiştir” açıklamasında bulundu.

 

 

EN ÇOK İHRACAT ALMANYA, İNGİLTERE VE İTALYA’YA

 

 

En çok ihracat ve ithalat yapılan ülkeleri de açıklayan Bakan Pekcan, “DİR kapsamında en çok ihracat yapılan ilk 10 ülke; Almanya, İngiltere, İtalya, Irak İspanya, Fransa, ABD, Belçika, Hollanda, ve Romanya, en çok ithalat yapılan ilk 10 ülke ise; Rusya, Almanya, Çin, B.A.E., Japonya, İngiltere, ABD, İtalya, Ukrayna ve Güney Kore’dir” dedi.

 

 

EN ÇOK İHRAÇ EDİLEN ÜRÜN MOTORLU KARA TAŞITI AKSAMLARI

 

 

Ticaret Bakanı Pekcan, DİR kapsamında en çok ihracat yapılan ürünlerin motorlu kara taşıtları aksamı, parça ve aksesuarı, demir çelik, makine, mekanik cihazlar, elektrikli ürünler, kıymetli taşlar, plastik mamulleri, örülmemiş giyim eşyası, halı ve kauçuk olarak açıkladı.

 

 

Bakan Pekcan, DİR kapsamında en çok ithal edilen ürünleri de şu şekilde açıkladı:
“Makinalar, Mekanik Cihazlar, Aksam ve Parçaları Kıymetli veya Yarı Kıymetli Taşlar Elektrikli Makine ve Cihazlar Aksam ve Parçaları Motorlu Kara Taşıtları Aksam, Parça ve Aksesuarları Hububat Alüminyum ve Alüminyumdan Eşya.”

 

 

İTHAL EDİLEN HUBUBAT KADAR İHRAÇ EDİLEN HUBUBAT ÜRÜNÜ YOK!

 

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise DİR’in serbest dolaşımda olmayan eşyaların ülkemizde işleme tabi tutulmak üzere ithal edilmesi ve işlem gören ürünlerin de yeniden ihraç edilmeki amacıyla uygulamaya konulduğunu hatırlatarak, “Ancak sayın Bakanın verdiği bilgilere göre, en çok ithal edilen ürünler arasında yer alan bazı maddelerin, en çok ihraç edilen ürünler arasında bulunmaması dikkat çekiyor. Sayın Bakanın verdiği bilgiye göre ülkemiz DİR kapsamında 1.257 milyon dolar tutarında hububat ithal etmiş. Dahilde İşleme Rejimi kapsamında ithal edilen hububat işlenmesinden elde edilen ürünlerin ihracatıyla bakıldığında ithalat tutarı kadar hububat ürünü ihraç edilmemiş. Özellikle ülkemizde yetişen ürünlerin DİR kapsamında ithal edilip işlenip ihraç edilmesi yerli üreticinin ürününün ve sanayinin yerli hammadde kullanımının önünü tıkıyor. Ayrıca ihracat rakamları içinde DİR önemli bir yer tutuyor. Doğrudan üretim yapmadığımız, ithalatla gelen ürünü ihracat içinde gösterip üretmediğimiz, işlediğimiz ürün sanki ülkemizin ürünü gibi bir algıda yaratılıyor. Örneğin ithal hububat ihraç edildiğinde ülkemizde buğday ihracat rakamı yükseliyor ama üretim ülkesi değil işlenmiş ürün ülkesi oluyoruz. Bunun çiftçiye faydası yok, sanayiciye var.. Ama bu yolla yerli üretici, ithal edilip işlenen ve ihraç edilen dönüşmüş üründen pay alamıyor. Doğal olarak bu yol fiyatı da baskıladığı için olan yerli üreticiye oluyor” şeklinde açıklamada bulundu.