CHP’li Gürer: Yerel seçimlerden sonra vatandaşa yaşamı dar edecekler!

CHP’li Gürer: Yerel seçimlerden sonra vatandaşa yaşamı dar edecekler!
31 Ekim 2018 10:26

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 2019 yılı bütçesinin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda söz alarak, başta ekonomi olmak üzere, ülke yönetimindeki kötü gidişatı örnekleriyle ortaya koydu. Gürer, “Bu bütçe yoksullara sırtını dönen bir bütçedir” dedi.

 

 

2019 yılı bütçesinin vatandaşın belini sıkma değil, boğazını sıkma bütçesi olarak hazırlandığını belirten Gürer, “Görünen o ki, yerel seçimlerden sonra yaşam vatandaşa daha da dar edilecek” şeklinde konuştu.

Konuşmasında, Sayıştay raporlarıyla ilgili değerlendirmede bulunan Gürer, “2017 mali yılı kesin hesap cetvelleri gider açıklamalarında kamu idareleri arasında dahi bir uygulama birliği sağlanamadığı görülmektedir” diye konuştu.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, 2019 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi, 2017 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanun Tasarısının geneli ile Sayıştay raporları üzerindeki görüşmelerde söz aldı.

 

 

GÜRER, ÜLKE YÖNETİMİNDEKİ KÖTÜ GİDİŞATI ÖRNEKLERİYLE ANLATTI

 

 

Gürer, AK Parti Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç’in başkanlık ettiği ve Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın da katıldığı Plan ve Bütçe Komisyonu toplantısında, ülkemizde yaşanan ekonomik krizin getirdiği olumsuz sonuçlar, esnaf ve sanatkârların yaşadığı sorunlar, işsizlik, tarım ve hayvancılık sektörünün problemleri, özelleştirme, taşeron işçiler, emeklilikte yaşa takılanların beklentileriyle ilgili genel bir değerlendirme yaptı. CHP Niğde Milletvekili Gürer, zaman zaman hararetli tartışmaların da yaşandığı görüşmeler sırasında, Sayıştay raporları üzerinden AKP iktidarını eleştirdi.

 

 

ÇÖZÜM ÜRETMEYEN BİR BÜTÇE

 

 

Bütçenin, işçi, köylü, memur, esnaf, emekli, engelli, işsizlere umut veren, istihdam yaratıcı, üretken, yatırımların önünü açan bir bütçe olmadığını söyleyen Gürer, “Bütçe yoksullara sırtını dönmüş bir bütçedir. Her gün gelen zamlarla yaşamı daralanlar için bütçede bir ışık görülmemektedir. Emek ve emekçilere faydası olmayan bütçenin dağılımında da hakkaniyeti yoktur. Her kesimin sorunu artarken çözüm üretmeyen bir bütçeyle karşı karşıyayız” ifadelerini kullandı.

 

 

ESNAF PERİŞAN, İŞSİZLER KENDİNİ YAKIYOR

 

 

Esnafın krediyle ayakta durmaya çalışırken, artan enflasyon ve ekonomik kriz nedeniyle krediye bile ulaşamadığını, bankaların kredi vermek yerine verdiği kredileri tahsil etme peşinde olduğunu belirten Gürer, işsizlerin kendini yaktığı, yoksulluğun intiharları tetiklediği bu süreci olumlu kılacak bir düzenleme bu bütçede yer almadığına dikkat çekti.

 

 

TARIMSAL DESTEKLEMELER YANDAŞA GİDİYOR

 

 

Tarım ve hayvancılıkta büyük bir kriz yaşandığını, Tarımsal desteklemelerin aile tipi işletmelere değil yandaşa gittiğini vurgulayan CHP Milletvekili Gürer, Tarıma yön verecek KİT’lerin ithalat büroları gibi kullanıldığını ifade etti.

 

 

ÇİFTÇİ BORÇ BATAĞINDA

 

 

Çiftçi borç batağında olduğunu anlatan Gürer, fasulyeden nohuda, arpadan buğdaya, kırmızıbiberden ete, samana ithalatçı anlayışın tarımı vurduğunu, besiciliği tükettiğini kaydetti. Gürer, Tarıma ayrılan payın bu bütçede daha da daraltılmasının sorunları tetikleyeceğini, çiftçi mağduriyetini ve dışa bağımlılığı artıracağını dile getirdi.

 

 

EMEK CEPHESİ SORUNLARLA DOLU

 

 

Emek cephesi de sorunlara da dikkat çeken CHP Niğde Milletvekili Gürer, “Taşeron çalışanların sorunları çözülmemiştir. Kamuda şoförler, sosyal tesis çalışanları, hastane bilgi işlemcileri taşeronda kalmıştır. 4 Aralık mağdurları oluşmuştur. İşsizlik her geçen gün artmaktadır. Rakamlarla oynansa da üniversite mezunları dâhil işsizlik artık gizlenemez boyuta ermiştir. Çocuk işçilik 10 yaşlarına düşmüştür. İş cinayetleri olağanlaşmıştır” dedi.

 

 

İKTİDAR RANTÇILARI MUTLU EDİYOR

 

 

CHP milletvekili Gürer, vatandaşın borçla yaşar hale geldiğine işaret ederek, “ İktidarın faizciler, rantçılardan başka mutlu ettiği kesim de yoktur. Kayıt dışıyla etkin mücadele edilmese de hakkını isteyene sopa gösteren bir anlayışla ülke yönetilmektedir. Emekçiler borçla yaşarken AKP iktidarı illerde icra dairelerinin sayısını artırmayı başarmıştır” diye konuştu.

 

 

SAYIŞTAY RAPORUNDAKİ VAHİM TABLO

 

 

Gürer, Plan ve Bütçe Komisyonunda yaptığı konuşmada, Sayıştay raporlarıyla ilgili değerlendirmelerde de bulundu. Gürer, “Bütçeyle ilgili Sayıştay raporlarında yer aldığı biçimiyle 2017 mali yılı kesin hesap cetvelleri gider açıklamalarında kamu idareleri arasında dahi bir uygulama birliği sağlanamadığı görülmektedir. Ödenek ve gider arasındaki farkın nedenleri ve farklı düzenlemelerde sapmalar ve sonuçların açıklanmaları dahi sağlanamamıştır” şeklinde konuştu

 

 

ÜLKENİN TÜM DEĞERLERİNİ TEK TEK SATTILAR

 

 

“On altı yıllık AKP iktidarı kamu olanaklarını verimsiz kullanırken özelleştirme yaklaşımıyla değerli varlıklar da her yıl tek tek tüketilmeye devam edilmektedir” diyen Gürer, Bütünüyle ülkenin iyi yönetilmediğini belirtti.

Sayıştay raporlarında yer alan olumsuzluklara dikkat çeken Gürer, “Avrupa Birliğinden sağlanan kaynaklardan yürütülmekte olan projelerin muhasebe işlemlerinin mevzuata uygun yapılmaması, proje karşılığı hibelerin muhasebe kayıtlarında izlenmediği, bazı projelere ilişkin banka hesaplarının Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası veya muhabiri olan bankada açılmadığı, projelere ait banka hesaplarının muhasebe birimi dışındaki kişilerin talimatıyla işlem yaptığı, verilen avansların süresi içinde mahsup edilmediği, hibelerden avans olarak kullanılan tutarın bütçe dışı avanslar ve krediler hesabına kaydedilmesi gerekirken doğrudan giderleştirilmediği tespit edilmesi gibi örnekler Sayıştay raporunda mevcuttur” dedi.

 

 

YEREL SEÇİM SONRASINA DİKKAT

 

 

Gürer, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Bu bütçe vatandaşın belini sıkma değil boğazını sıkma bütçesi olarak hazırlanmıştır. Görünen o ki yerel seçim sonrası vatandaşa yaşam daha dar edilecek, zam ve uygulamalar bu ülkenin yoksullarını ezecektir. Vatandaşa seçim öncesi verilen sözler yerel seçime kadar oyalama olup sürüp gideceği anlaşılmaktadır.

Emeklilikte yaşa takılanlar kendilerinin ödedikleri primlerinin karşılığını istemekte, ne yazık ki onlara verilecek tutarın büyüklüğü anlatılarak kendi hak edişleri kendilerine verilmemektedir. Oysa bireysel emeklilik sisteminde primini ödeyen daha sonra onu maaş olarak alabilmektedir. Emeklilikte yaşa takılanlar bugüne kadar ne kadar prim ödemiştir? Alacakları söyleniyor. Ne verdiklerini de açıklarsanız memnun olurum…”