CHP’li Gürer: Yardım kuruluşlarına hayvan ithalatı da neyin nesi?

CHP’li Gürer: Yardım kuruluşlarına hayvan ithalatı da neyin nesi?
11 Eylül 2018 12:00

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ithal edilen büyükbaş hayvanlarda çıkan şarbon hastalığının ülke gündemini işgal ederken yardım kuruluşları için “Sağlık ve Teknik Şartların Belirlenmesine İlişkin Tebliğ’e” tabi olmadan hayvan ithalatı yapmasına olanak tanıyan yönetmelik düzenlemesini,  soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı.  Gürer, uygulamanın  farklı sorunlar oluşturma riskine dikkat çekti. 

YARDIM KURULUŞLARINA HAYVAN İTHALATI YETKİSİ 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, son zamanlarda yurtdışından ithal edilen hayvanlarda ortaya çıkan şarbon hastalığıyla ilgili tartışmalar devam ederken, Et ve Süt Kurumu haricinde ilk defa yardım kuruluşlarına da yönetmelikle, hayvan ithalatı izni verilmesini Tarım ve Orman Bakanlığına yönelttiği soru önergesiyle TBMM gündemine getirdi.

BU DEĞİŞİKİĞE NEDEN GEREK DUYULDU?

Ömer Fethi Gürer,  Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakmedirli tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği yazılı soru önergesinde, 20 Ağustos’ta Resmî Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlanan “Ürünlerin Ülkeye Girişinde Veteriner Kontrollerinin Düzenlenmesine Dair Yönetmelik” ile ilgili değişikliğe dikkat çekti.

YARDIM KURULUŞLARININ İTHAL EDECEĞİ ET MİKTARINA SINIRLAMA YOK

Değişiklikle yönetmeliğe “insani yardım ve hayır amacıyla faaliyet gösteren, izin almadan yardım toplama hakkına sahip dernek ve vakıflar tarafından ticari amaç güdülmeksizin ithal edilecek koyun, keçi ve sığır cinsi hayvanlara ait etlerin sağlık ve teknik şartlarına ilişkin usul ve esaslar bakanlıkça belirlenir” ifadesinin eklendiğini belirten Gürer, Böylece bugüne kadar sadece Et ve Süt Kurumu’na verilen et ithalat izni, ilk kez yardım kuruluşlarına da verilmeye başlanmıştır. Yardım kuruluşları 31 Aralık 2018’e kadar gümrüksüz ve ithal etler tebliğinde istenen sağlık ve teknik şartlardan muaf tutularak koyun, keçi ve sığır eti ithal edebilecektir. Yardım kuruluşlarının ithal edeceği et miktarına bir sınırlama da getirilmemiştir” ifadelerini kullandı.

HANGİ YARDIM KURULUŞLARI İTHALAT YAPABİLECEK? 

CHP Milletvekili Gürer, İthalat yetkisi bu haliyle bütün yardım kuruluşlarına verilmiş gibi görünmektedir.  Söz konusu ithalatı yapacak yardım kuruluşları nasıl belirlenecektir? Hangi yardım kuruluşları ithalat yapabilecektir? Yardım kuruluşlarının ithal edeceği et miktarına bir sınırlama getirilmemesinin nedeni nedir?  Sığır et ithalatında, Sağlık ve Teknik Şartların Belirlenmesine İlişkin Tebliğ’e tabi olmadan yapılacak ithalatın halk sağlığı açısından riskli olacağını düşünmüyor musunuz?” sorularının yanıtlanmasını istedi.

Ömer Fethi Gürer; “Düzenleme ile kurban bayramı öncesi vatandaştan kurban bedeli toplayan yardım kuruluşlarına dolaylı hayvan ithalatı yolu açılıp, devlet kurbanlık ithal etmeyip bu yolla kuruluşların topladığı paranın ithal hayvan yolu ile kesimini dolaylı yoldan sağlayacaktır. Bu yolla gelecek hayvanların kurban vasfı kim tarafından incelenecek? Bu durum tartışma yaratacak sonuçlar üretir. Alınan kararın gerekçesini öğrenmek ve bilmek kamuoyunun hakkıdır. Düğün değil, bayram değil… adı belli olmayan onlarca yardım kuruluşundan bu iş için kimin kapısı açılıyor? Adı  güzel, amacı güzel ama uygulamanın ticarileşmesi ne kadar doğrudur? dedi.