CHP’li Gürer: Uzakdoğu’dan getirilen ithal ürünler tehlike mi saçıyor?

CHP’li Gürer: Uzakdoğu’dan getirilen ithal ürünler tehlike mi saçıyor?
8 Mart 2018 11:54

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in Uzakdoğu’ndan getirilen ithal ürünlerin sağlık ve haksız rekabet açısından denetimiyle ilgili soru önergesine Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü yanıt verdi. Bakan Özlü, risk seviyesi yüksek olan ürünlerin ithalat aşamasında denetlendiğini bildirdi.

 

 

 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Uzakdoğu’dan gelen ürünlerin insan ve çevre sağlığının yanı sıra yerli üretici için de büyük bir risk olduğu ve haksız rekabete sebebiyet verdiği yönündeki eleştiri ve uyarılara dikkat çekti. Ömer Fethi Gürer, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca yanıtlanması istemiyle verdiği yazılı soru önergesinde, bu olumsuzlukları gidermek ve yerli sanayiciyi desteklemek için 2018 yılına yönelik bir çalışma olup olmadığını sordu.

 

 

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü ise Teknik Düzenlemeler Rejimi Kararı çerçevesinde “Dış ticarete konu ürünlerin teknik düzenlemesine uygun olup olmadığına ilişkin denetim yapmaya ve yaptırmaya veya ilgili mevzuatın diğer bakanlık ve kuruluşlara verdiği yetkiler saklı kalmak üzere denetim yapacak kuruluşları belirlemeye Ekonomi Bakanlığının yetkili olduğunu söyledi. Bakan Faruk Özlü, söz konusu denetimlerin, bu Bakanlık tarafından yayımlanan Ürün Güvenliği ve Denetimi Tebliğleri uyarınca yürütüldüğünü açıkladı.

 

 

Bakan Özlü, Bakanlıklarınca, iç piyasada gerçekleştirilen denetimlerin, “4703 Sayılı Ürünlere İlişkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması ve Uygulanmasına Dair Kanun” kapsamında, ürünün piyasaya arzı veya dağıtımı aşamasında veya ürün piyasada iken gerçekleştirildiğini ifade etti.

 

 

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine verdiği yanıtta, şu ifadeleri kullandı:“ Uzakdoğu’dan ithal edilen ürünlere yönelik ithalat aşamasında gerekli önlemleri almak Ekonomi Bakanlığı’nın sorumluluğunda bulunmakla birlikte Bakanlığımızca iç piyasada gerçekleştirilen denetimlere yönelik risk analizine dayalı programlar oluşturulmaktadır. Söz konusu denetim programlarında ithal ürünlerin menşei bir risk parametresi olarak dikkate alınmakta ve iç piyasada denetimler bu doğrultuda gerçekleştirilmektedir.

 

 

Ayrıca, iç piyasada gerçekleştirilen denetim sonuçları, ithalat denetimlerinde dikkate alınmak üzere “Ulusal Piyasa Gözetimi ve Denetimi Bilgi Sistemi” (PGDBİS) aracılığıyla, dönemsel olarak Ekonomi Bakanlığı’na iletilmektedir.”

 

 

GÜRER: “KAĞIT ÜZERİNDEKİ DENETİMLER YETERLİ DEĞİL”

 

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Uzakdoğu’dan getirilen İthal ürünlerin, iç piyasada hem sağlık hem de haksız rekabet açısından ciddi sorunlar yaratmaya devam ettiğini belirterek, “Bakanlıktan, soru önergemize verilen yanıtta, ilgili yönetmelik ve tebliğlerden bahsedilerek, denetimlerin yapıldığı ifade edilmektedir. Ancak, ülkemizde, Uzakdoğu menşeli ürünlerin oluşturduğu olumsuzluklar kamuoyuna yasımaktadır. Bu durumda, yapılan denetimlerin artırılmalıdır. Hem Ekonomi Bakanlığı’nın hem de Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının, Uzakdoğu ürünlerine özellikle çocuklar için üretilen ürünler başta olmak üzere gerek gümrük gerek satış noktalarında sürekli denetim kontrol ve inceleme sağlamalıdır”dedi.