CHP’li Gürer: Üniversiteli işsizler ordusu büyüyor

CHP’li Gürer: Üniversiteli işsizler ordusu büyüyor
27 Ocak 2018 11:11

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer Üniversite mezunu işsizlerin durumunu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sarıeroğlu’na sordu.

 

 

2017 yılının ilk 10 ayında 500 binden fazla üniversite mezunu İŞKUR’a başvurduğu ve Başvuranların 3’te 1’inden bile daha az sayıda üniversite mezununun işe yerleştirilebildiği ortaya çıktı.

 

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu’na İŞKUR’a başvuran üniversite mezunlarından işe yerleştirilenlerin sayısının açıklanmasını istedi. Ömer Fethi Gürer, 11 Ekim 2017 tarihi itibariyle İŞKUR’a başvuru yapan üniversite mezunu sayısının 509 bin 536 olduğunu belirterek, bunlardan kaçının işe yerleştirildiğini ve kaçının halen iş beklediğini sordu.

 

 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu ise 2017 yılı Ocak-Kasım döneminde İŞKUR’a başvuran üniversite mezunlarından 159.083 kişinin işe yerleştirildiğini açıkladı.

 

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, üniversite mezunlarının çoğunluğunun bile iş bulamadığı ülkemizde, BakanJülide Sarıeroğlu’nun açıklamasının, işsizlik sorunun hangi boyutlarda olduğunu gözler önüne serdiğini söyledi.

 

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Geçen yılın ilk 10 ayında 500 binden fazla üniversite mezunu İŞKUR ‘a iş başvurusunda bulunmuş ve bunların arasından işe yerleştirilenler, başvuranların üçte 1’e kadar bile değil. Bu rakam, ülkemizde işsizlik sorununun tahmin edildiğinden daha büyük bir sorun olarak karşımızda durduğunu gösteriyor. Her yıl üniversitelerden yüzbinlerde gencimiz mezun olarak işsizler ordusuna katılıyor. Rakamlar, sadece İŞKUR’a başvuran üniversite mezunlarıyla ilgili ancak, İŞKUR’a başvuru yapmamış onbinlerce üniversite mezunu işsiz gencimizin varlığı da bir gerçektir. Üniversite mezunu olmayan işsizlerin sayısı da ciddi boyutlara ulaşmış durumda” dedi.

 

 

Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, hükümetin istihdama yönelik ciddi tedbirler alması gerektiğini de belirtti.

 

 

YETİŞMİŞ İNSAN GÜCÜMÜZ DEĞERLENDİRİLMELİ

 

 

CHP Niğde Milletvekili ve CHP Merkez Emek Büroları Yöneticisi Ömer Fethi Gürer, AKP iktidarında işsizliğin her geçen gün arttığını ve işsizliğin özellikle kadın ve gençlerde % 24’lere dayandığını belirterek uygulanan yanlış politikalar ile işsizliğin artarak devam ettiğine dikkat çekti. İşsizliğe çözümün üretim ve yatırım olduğuna vurgu yapan Gürer, “Cumhurbaşkanı istihdam sorunu için çözümü iş adamlarına bir kişi, iki kişi al diye ricacı bir yaklaşımla çözmeye çalışıyor. Üretim ve yatırımı artırmadan bu sorunlar aşılamaz . Sanayiciye sağlanan olanaklar onu daha çok yatırıma yöneltir ama yarından kaygı duyan mevcut halini korumaya çalışıyor. İş alanları daralıyor. Kapanan iş yeri sayısı artıyor. Uygulanan politikalar sorunları çözmüyor. Yetişmiş insan gücü iş olanağı bulamaması, genç nüfus işsizliği kaygı verici boyutta, iş arayan üniversite mezunu yanında umudu tükenip iş aramaktan vazgeçenler var. Atanamayan öğretmenler, sağlıkçılar ve diğer diplomalı işsizler ile milyonu aşan genç her gün iş bulma umudu ile güne başlıyor, akşam hüsran ile geliyor. Her yıl yeni mezunlarla üniversiteli işsizler ordusu büyüyor. Her işte çalışırım diyen ve aldığı eğitim dışı işlerde çalışan binlerce üniversite mezunu var. AKP hükümetleri Üniversite mezunu işsizlerin sorunlarına çözüm üretmeli ve devlette boş bulunan kadrolara da bir an önce atamalar yapılmalıdır” dedi.