CHP’li Gürer: Türkiye, İngiltere’nin bile başaramadığı modelin altından nasıl kalkacak?

CHP’li Gürer: Türkiye, İngiltere’nin bile başaramadığı modelin altından nasıl kalkacak?
14 Kasım 2018 09:37

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, kamu ve özel ortaklık modeli ile yapılan ve devlet tarafından yüzde 70 oranında doluluk garantisi verilen Şehir Hastanelerinin bütçeye getireceği yükü, meclis gündemine taşıdı.

 

 

Gürer, Sağlık Bakanlığının bütçesinin görüşüldüğü Plan ve Bütçe Komisyonunda söz alarak, Bakan Fahrettin Koca’ya, İngiltere’nin bile başaramadığı kamu-özel ortaklığı modelinin altından Türkiye’nin nasıl kalkacağını sordu.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Plan ve Bütçe Komisyonu toplantısında yaptığı konuşmada, sağlıkta kamu-özel ortaklığı modelinin 1992 yılında İngiltere’de başlatıldığını ancak modeli başarısız olması nedeniyle battığını hatırlattı.

 

 

ARAZİSİ DEVLETTEN, HASTA GARANTİLİ ŞEHİR HASTANELERİ

 

 

Türkiye’de Şehir hastaneleri modelinin temelini oluşturan kamu-özel ortaklığı uygulamasının İngiltere’den alındığını ve burada daha da abartıldığını kaydeden Gürer, “Arazi devletten, inşaat firmasının tüm kredilerinin teminatı devletten, tıbbi gereçler inşaat şirketinden, laboratuvar hizmetleri yine inşaat firmasına bırakılıyor, yüzde 70-80 garanti hasta teminatı ve diğer imtiyazlar var” dedi.

 

 

ŞEHİR HASTANELERİNİN BÜTÇEYE YÜKÜ NE KADAR?

 

 

Avrupa Yatırım Bankasına göre şehir hastanelerinin yatırımlarının yüzde 24 daha pahalı, alınan kredilerin ise devlet borçlanmalarına göre yüzde 83 pahalı olduğunu ifade eden Gürer, Bakan Fahrettin Koca’ya “Son üç yılda kamu-özel iş birliğinden doğan koşullu yükümlülük tutarının bütçeye yükü ne kadardır?” diye sordu.

 

 

ASBESTLİ SU BORULARI NE ZAMAN DEĞİŞTİRİLECEK?

 

 

 

Gürer, Plan ve Bütçe Komisyonu toplantısında, etken maddesi çeşitli kanser hastalıklarına neden olan asbestli su borularıyla ilgili soruna da dikkat çekti. Nüfusu 2 binin altına düştüğü için belediye statüsünden köy statüsüne dönüştürülen bazı yerleşim birimlerinde içme sularının asbestli borularla taşındığına vurgu yapan Gürer, “2010 yılından itibaren ülkede asbest yasaktır ama asbestli su borularıyla köylerde hâlâ yurttaşlarımız su içiyor ve bunun da kansere neden olduğu biliniyor. Bu konuda sizin Bakanlık olarak bir girişiminiz olacak mı?” şeklindeki sorulara yanıt istedi.