CHP’li Gürer: TÜİK’e göre işsizlik azalmış; gel de inan!

CHP’li Gürer: TÜİK’e göre işsizlik azalmış; gel de inan!
20 Ağustos 2018 11:23

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TÜİK’in açıkladığı son işsizlik verilerinin işsizim iş arıyorum diyenlerin varlığı ile örtüşmediğini söyledi.

 

 

İşsizliğin arttığı bir dönemde ‘işsizlik oranının azaldığı’ yönünde yapılan resmi açıklamayı değerlendiren Gürer, “Artık kurumların inandırıcılıkları tartışılmaya başlanmıştır” dedi.

 

DANIŞMA KURULU TOPLANTISINDA KONUŞTU

 

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, partisinin Bor İlçe Başkanlığınca düzenlenen “Danışma Kurulu” toplantısına katıldı. Gürer, 24 Haziran seçim sonuçlarının değerlendirildiği toplantıda, ülke gündemine ilişkin açıklamalarda bulundu. Artan enflasyon ve döviz kurlarının yanı sıra, Türkiye’nin kanayan yarası haline gelen işsizlik sorununa değinen Gürer, işsizliğin sürekli artış gösterdiği bu dönemde, resmi kurumlar tarafından işsizlik oranının düştüğü yönünde yapılan açıklamaların inandırıcılıktan uzak kaldığını vurguladı.

 

GÜRER, SEÇİMLERDEN SONRA 32 KÖY VE KASABA ZİYARET ETTİ

 

24 Haziran seçimlerinin ardından ilçe, belde ve köy ziyaretlerini sürdürdüğünü ifade eden Ömer Fethi Gürer, bu kapsamda 32 köy ve kasabaya giderek, vatandaşların sorunlarını birinci ağızdan dinlediğini anlattı.

 

TEK ADAM REJİMİ, SORUN ÜRETİR

 

Gürer, 16 Nisan referandumu ile temeli atılan ve 24 Hazirandan sonra uygulamaya geçilen “Tek Adam’ rejimini yarattığı olumsuzlukların artık net bir şekilde görülmeye başlandığını söyledi. Ömer Fethi Gürer, “Hemen her gün farklı ürünlere gelen zam yağmuru, halkı ciddi anlamda bunalıma sürüklüyor. Son dönemde döviz kurlarındaki dalgalanma, yüksek enflasyon ve işsizlik, yurttaşların belini bükmüş, insanlar gelecek kaygısını üst seviyeden yaşamaya başlamıştır” diye konuştu.

 

KURUMLAR İNANDIRICILIĞI TARTIŞILIYOR

 

İşsizliğin her dönemden daha fazla arttığı bu dönemde, TÜİK tarafından ‘işsizlik oranının düştüğü’ yönündeki açıklamaların gerçekleri yansıtmadığına değinen Gürer, “Tek adam rejimiyle her konuya AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı karar veriyor. Artık kurumların inandırıcılıkları da tartışılmaya başlandı” ifadelerini kullandı.

 

BU RAKAMLAR DOĞRU MU?

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TÜİK’in verilerine göre 15 ve yukarı yaştaki işsiz sayısının 2018 yılı Mayıs döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 89 bin kişi azalarak 3 milyon 136 bin kişi olduğu ve işsizlik oranının yüzde 0.5 puan düşerek yüzde 9.7 seviyesinde açıklandığını belirterek, “TÜİK tarım dışı işsizlik oranının da yüzde 0.6 azaldığını, 15-24 yaş arasındaki genç nüfus işsizlik oranının 2 puan azalarak yüzde 17.8’e gerilediğini açıkladı. Ayrıca istihdam edilenlerin sayısının bir önceki yılın aynı dönemine göre 650 bin kişi arttığı belirtildi. Ancak, bu rakamlar sokağın dili ile örtüşmüyor. Ziyaret ettiğimiz her yerleşim biriminde insanların birinci öncelikli sorunu işsizlik olmuş. İşsizliğin hat safhaya ulaştığı bir dönemde, resmi kurumların işsizliğin azaldığı yönünde açıklama yapması inandırıcı değil. İŞKUR seçim öncesi mevsimlik işçi aldı. Kamu kurumları ve belediyelere, yalnız Niğde’de 1500 kişi iş başı yaptı ama adı üstünde geçici işçi…. Mevsimlik işçilere kadro verilmedi. Binlerce genç işsiz kaldı. Kadın ve genç işsizliği daha da arttı. Ekonomik bunalım sonucunda işçi çıkarımı da başladı. Üretime dayalı işsizlik her geçen gün artıyor” şeklinde konuştu.

 

GEÇİCİ İŞÇİLER DE RAKAMLARA DAHİL Mİ?

 

Her seçim döneminde kamu kurum ve kuruluşlarının, İŞKUR aracılığıyla Toplum Yararına Programı kapsamında 6 ay süreli geçici işçilerle doldurulduğunu ve seçim sonrasında bu kişilerin işten çıkarıldığını hatırlatan Gürer, TÜİK’in açıkladığı veri döneminin, seçim öncesinde İŞKUR aracılığıyla geçici işçilerin alındığı dönemi anlatıyor “ dedi.

 

İŞSİZLİK SORUNU RAKAMLARLA ÇÖZÜLMEZ

 

Türkiye’de üniversite mezunu işsizlerin sayısının 1 milyonu aştığına dikkat çeken CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 6.5 milyondan fazla işsizin olduğu ülkemizde, işsizlik sorununun rakamlar ve verilerin çarpıtılarak çözülemeyeceğinin bilinmesi gerektiğine vurgu yaptı.

 

DANIŞMA KURULU’NDA GÜNDEMİ DEĞERLENDİRİLDİ

 

CHP Bor İlçe Başkanlığı Danışma Kurulu toplantısı, seçim sonuçlarının değerlendirilmesi ve ülke ve Niğde gündemiyle ilgili olarak yapılan konuşmaların ardından son buldu.

Danışma Kurulu toplantısına Gürer ile birlikte Bor İlçe Başkanı Erdal Gevrekçi, Kemerhisar Belediye Başkanı Beytullah Kirazcı, Bahçeli, Kemerhisar ve Çukurkuyu belde başkanları, önceki dönem ilçe başkanları ve ilçe yöneticileri de katıldı.

 

IMG-20180820-WA0003