CHP’li Gürer: TÜBİTAK’ın projeler ve zaman konusunda daha sistemli ve şeffaf olması bekleniyor!

CHP’li Gürer: TÜBİTAK’ın projeler ve zaman konusunda daha sistemli ve şeffaf olması bekleniyor!
5 Ağustos 2019 10:25

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in TÜBİTAK’ın özel sektör tarafından Ar-Ge desteği için yapılan başvuruları değerlendirme sürecinin uzunluğuna ilişkin tarafına gelen şikâyetler üzerine Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’a yöneltmiş olduğu yazılı soru önergesine Bakan Varank’tan yanıt geldi.

 

 

 

Doğru, etkin yürütülebilir bir ARGE için, TÜBİTAK’ın mutlaka ARGE Destek başvuru değerlendirme süreçlerine bir sınır getirmesi gerektiğinin altını çizen CHP’li Ömer Fethi Gürer, çok sayıda katma değeri yüksek ve özgün projelerin bir önceki başvurular açıklanmadığı için hala bekletildiğine dikkat çektiği yazılı soru önergesine, “TÜBİTAK’ın TEYDEB (Teknoloji Yenilik Destekleme Başkanlığı) altında özel sektöre sunmuş olduğu 1501, 1507, 1511 gibi sanayi destekleri programlarında özel sektör tarafından yapılan başvuruların değerlendirme süreçleri en az 7-8 ayı bulmaktadır. Süre neden bu kadar uzamaktadır? ARGE Merkezi değerlendirme sürecinde bile ‘en fazla 2 ayda tamamlanır’, denilmektedir. Özel sektör için can suyu olan bu destek başvuru sürecinin, standart bir süreye konulması neden sağlanamamaktadır? TEYDEB 2.0, bu sürecin güya iyileştirilmiş hali; ama burada da süre ile ilgili bir düzenleme neden yapılmamıştır? Birçok proje, iş birliktelikleri, katma değerli kazanımlar bu süre zarfında yok oluyor. Belirsiz bir zaman için beklemekten motivasyonun düştüğü de ifade edilmektedir. Komitede görüşülüp TÜBİTAK başkanlığına imza için giden bir başvuru, bu süreçte neden aylarca bekliyor? Projenin ARGE içeriği araştırılmış, sorgulanmış ve puanlanmış, bütçesi de belli; ya kabul ya da ret edilecek; o zaman neden bir imza için aylarca beklenmektedir?” şeklindeki sorularını Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’a yöneltti.

 

 

CHP’li Gürer’in yazılı soru önergesine verdiği cevapta Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “TÜBİTAK Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı (TEYDEB) bünyesinde yürütülmekte olan özel sektöre yönelik ve başvuruya sürekli açık 1501 ve 1507 destek programlarının değerlendirme süreçleri, ziyaretli hakem değerlendirmesi sistemiyle yapılmaktadır. Atanan hakemler, yerinde ziyaret yaparak raporlarını TÜBİTAK’a iletmektedir. Bir projenin tüm raporları tamamlanmışsa, o proje, ayda 2 ila 4 kez toplanmakta olan ve üyeleri Kurum dışından atanan ilgili “Grup Yürütme Kurulu” (GYK) tarafından görüşülerek onaya sunulmaktadır. Çağrılı olan ve çağrı takvimine göre başvuruların kabul edildiği 1511 programında ise, projeler, ilgili çağrıdan sorumlu olan “Çağrılı Projeler Danışma Kurulu'” (ÇPDK) tarafından incelenerek, hakem adayları belirlenmekte ve incelenmek üzere hakemlere iletilmektedir. Çağrı kapsamında tüm projelerin hakem raporları tamamlandıktan sonra ÇPDK projeyi görüşmekte ve proje panel usulü ile puanlanarak onaya sunulmaktadır” yanıtını verdi.

 

 

Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan CHP Milletvekili Gürer, “2016 yılında ABD’de birinci olan liseli öğrencilerin projesini kabul etmeyen TÜBİTAK’ın, geçmişte aynı projenin bir benzerine 350 bin TL destek verdiği ortaya çıkmıştı. TUBİTAK’ın projeler ve zaman konusunda daha sistemli ve şeffaf olması bekleniyor. Birçok değerli proje zaman aşımına uğruyor. Eksik evrak gerekçe gösterilerek insanların üretme hevesi yok ediliyor. Bir zamanlar DHMİ Genel Müdürlüğünde ARGE projesi kapsamında TUBİTAK’a yaptırılan ‘kuş radarı’ projesi vardı. Acaba şu anda nerede kullanılıyor? Ya da kullanılıyor mu? Üstelik o dönemde TUBİTAK bu projeyi yetiştiremedi o da yurt dışından alındı. TUBİTAK gibi köklü bir kurum çözümde gereken hıza erişmelidir” dedi.