CHP’li Gürer: Toprağını eken her çiftçiye şartsız destek verilmeli!

CHP’li Gürer: Toprağını eken her çiftçiye şartsız destek verilmeli!
20 Nisan 2020 11:29

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yaptığı açıklamada, korona virüsle mücadele kapsamında alınan ekonomik ve sosyal tedbirlerle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

 

 

ÇKS ŞARTI, ÇİFTÇİLERİN ELİNİ, KOLUNU BAĞLIYOR

 

 

Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) dahil olan çiftçilere yönelik bir takım desteklemelerin yapıldığını, tarım ve hayvancılık faaliyetlerinde bulunanların ise 31 ilde hafta sonu uygulanan sokağa çıkma yasağından muaf tutulduğunu anımsatan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Ancak ülkemizde, tarım ve hayvancılık faaliyetlerinde bulunan çok sayıda vatandaşımız, çeşitli nedenlerle ÇKS’ye kayıtlı değil. Bu çiftçilerimiz ve üreticilerimiz ne yazık ki korona virüsle mücadele kapsamında uygulanan desteklemelerden ve diğer bazı avantajlardan faydalanamıyor” dedi.

 

 

YÜZBİNLERCE ÜRETİCİ ÇKS’YE KAYITLI DEĞİL

 

 

Resmi verilere göre 2003 yılında 2 milyon 800 bin olan ÇKS’ye kayıtlı çiftçi sayısının 2019 yılı sonu itibariyle 2 milyon 264 bine kadar düştüğünü belirten CHP Milletvekili Ömer FETHİ Gürer, “Aile tipi küçük işletmelerle uğraşan, küçük çaplı tarla, bağ ve bahçesi olan çok sayıda çiftçimiz ÇKS’ye kayıtlı değil” diye konuştu.

 

 

ÇKS’YE KAYITLI OLMAYANLAR DESTEKLEMELERDEN FAYDALANAMIYOR

 

 

21 ilde uygulanan yüzde 75 tohum desteğinden ÇKS’ye kayıtlı çiftçilerin yararlanabildiğini, sokağa çıkma yasağından muaf olan çiftçilerinden de yine ÇKS’ye belgesinin istendiğini söyleyen Gürer, “Binlerce çiftçimiz ve üreticimiz ÇKS’ye kayıtlı olmadığı için bu imkânlardan faydalanamayacak” şeklinde konuştu.

 

 

AİLEDE BİR KİŞİ ÇKS’YE KAYITLI İSE DİĞER AİLE BİREYLERİ NE YAPACAK?

 

 

20 yaşın altındaki ve 65 yaşın üstendeki çiftçilerin de yine ÇKS belgelerini ibraz etmeleri halinde tarımsal faaliyetlerde bulunabileceğine dikkat çeken CHP Milletvekili Gürer, “ÇKS belgesi olmayan bağ, bahçe ve tarla sahibi ne yapacak? ÇKS belgesi olsa bile, bu belge bir kişi için geçerli olduğu için 65 yaşın üstünde olan ve eş ve çocuklarıyla birlikte bağ, bahçe ve tarlada çalışması gereken çiftçilerin durumları nasıl değerlendirilecek?” diye sordu.

 

 

BU DÖNEMDE ÇKS BELGESİ ŞARTI ARANMAMALI

 

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, korona virüsle mücadele sürecinin devam ettiği bu dönemde, tarımsal faaliyetlerini sürdürmek ve yapılacak desteklemelerden faydalanmak isteyen çiftçilerden isteyen ÇKS belgesi şartında esneklik yapılması gerektiğini ifade ederek, “Toprağını ekip üretim yapan tüm çiftçilerimiz ÇKS belgesi şartı aranmaksızın her türlü tarımsal desteklemeden faydalanmalıdır. Tarımsal faaliyet bakımından, sokağa çıkma yasağından muaf tutulacak çiftçiler için de ÇKS belgesi şartı ortadan kaldırılmalıdır” önerisinde bulundu.

Gürer ülkemizde Çiftçi Kayıt Sisteminde yer almayan ve Tarsim sigorta yaptırmayanın afetlerde destek alamadığını, virüs süreci ise daha çok tüketim gereksinimi nedeniyle daha çok üretim yapılması için ekim, dikim yapacak olanlara kural dayatmaları yapmadan destek sağlanması gerektiğini ifade etti.

 

 

DESTEKTEN KESİNTİ YAPILMASIN

 

 

Gürer çiftçi borçlarının destek ödemelerinde kesilmesi ile ilgili uygulamanın bu süreçte ötelenmesi ve çiftçiye gübre ve ilaç desteğinizde hasat sonuna kadar ödeme sağlanarak teminin yolunun açılması gerektiğini söyledi.