CHP’li Gürer: Toplanan bağış ve yardımlar nereye gidiyor?

CHP’li Gürer: Toplanan bağış ve yardımlar nereye gidiyor?
28 Haziran 2017 10:19

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ülkemizde son yıllarda sayıları artan dernek, vakıf ve çeşitli adlarla yardım ve bağış toplayan yapıların topladıkları yardımları amacı doğrultusunda kullanıp kullanmadıklarının belirlenmesi için Meclis Araştırması Önergesi verdi.

 

 

 
CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, TBMM Başkanlığına sunduğu Meclis Araştırması’nda, ülkemizde ciddi boyutlarda bağış yapıldığına değindi. Kişisel bağışların tespitinin mümkün olmadığını ancak kurum bağışlarının saptanarak, bunların amacına uygun değerlendirilip değerlendirilmediğinin belirlenebileceğini ifade eden Ömer Fethi Gürer, “Ülkemizde özel ve kamu da bağışlarla ilgili son on yılı kapsayacak bir araştırma sağlanması maddi değerlerin el değiştirme ve kullanımında oluşan sorunların saptanması adına önemlidir” dedi.

 
Şirket ve kurumların sosyal sorumluluk projesi kapsamında yaptıkları bağışların ekonomik ve sosyal sonuçlarının öneminin değerli olduğunu anlatan Ömer Fethi Gürer, hayırseverlerin topluma sosyal ve ekonomik katkı için yaptığı bağışların bir bütün içinde incelenmesi ve değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

 
15 Temmuz darbe girişimine atıfta bulunan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Bağış ve yardımların 15 Temmuz sürecinde açığa çıkan ekonomik gücü ayrıca bu anlamda bir araştırmayı gerekli kılmaktadır. Ülkemizde yardım kuruluşları olarak bilinen dernek ve vakıfların yanında farklı adlar altında oluşmuş çok sayıda yapı bilinmektedir. Yardım toplama, bağış alma kriterleri ve bu bağlamda toplumda yer alan kuruluşların konumları incelemeye değerdir” diye konuştu.

 
Kurum ve kuruluşların yardım ve bağışları hangi değerlendirmelerle oluşturduklarının, bu yardımların nasıl ve kimler aracılığıyla dağıtımlarının yapıldığının yazılı belgelerle çoğu zaman uyuşmadığını vurgulayan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, toplanan bağışların farklı amaçlarda kullanıldığına dair örneklerin bulunduğuna dikkat çekti.

 
Bağışların sürekli denetlenmesi ve sonucun mutlaka incelenmesi gerektiğini anlatan Ömer Fethi Gürer, “Bağışlarda bulunanların amaçları ile bağış tedarik yolları ve bağışların doğru kullanımı araştırmayı gerekli kılacak kadar önemlidir. Hayırsever kişi ya da kuruluşların sağladığı destek ve sağladığı fayda yanında çok elden bu yardımları toplayan kuruluşların durumları ve uygulamalarını kapsayacak meclis araştırması yapılmalıdır” ifadesini kullandı.