CHP’li Gürer: TMO ve Tarım Kredi Kooperatifleri alım yapmaz ise patates üreticisi perişan olur!

CHP’li Gürer: TMO ve Tarım Kredi Kooperatifleri alım yapmaz ise patates üreticisi perişan olur!
23 Ekim 2020 10:26

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, patates üretiminin yoğun olarak yapıldığı ve hasadın devam ettiği beldeleri ziyaret etti. Ürünlerini maliyetinin çok altında fiyatlara satmak zorunda kalan çiftçilerin sorun ve taleplerini dinleyen Gürer, “TMO ve Tarım Kredi Kooperatifleri patates alımı yapmaz ise üretici perişan olur” dedi.

 

 

AKTAŞ, KONAKLI, EDİKLİ VE ORHANLI ZİYARETLERİ

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, merkeze ilçeye bağlı Aktaş, Konaklı, Orhanlı ve Edikli beldelerini ziyaret etti.

 

 

GÜRER, KASABALARDAKİ KAHVEHANELERDE VATANDAŞLARLA BİR ARAYA GELDİ

 

 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer ve beraberindeki heyetin Konaklı beldesindeki kahvehane ziyaretlerine Konaklı Belediye Başkanı Maksut Özçelik, Aktaş beldesindeki ziyaretlerine de önceki dönem Belediye Başkanı Yaşar Çamur da eşlik etti.

Gürer, CHP Belediye Meclis üyeleri ve Merkez İlçe Yöneticileriyle birlikte ziyaret ettiği beldelerde bir araya geldiği vatandaşlara hitaben yaptığı konuşmalarda, ülke ve Niğde gündemine dair değerlendirmelerde bulundu. Türkiye’nin iyi yönetilmediğini söyleyen CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, tarımdan ekonomiye, sağlıktan dış politikaya kadar sorunlar yumağı haline gelen ülkede, çiftçinin, esnafın, işçinin, memurun, emeklinin, öğrencinin ve toplumun önemli bir kesiminin yarınlardan kaygılı olduğunu belirtti.

 

 

MISIRDAN PATATES İTHAL ETTİLER

 

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer tarım, “Eğitim, sanayi ve birçok alanda sorunlar arttı. Üreten ürettiğinden kazanamıyor. Maliyetler döviz değişkenlikleri ile sürekli artınca üreten bir sonraki günü hesaplayamıyor. Ürün fiyatı artınca talep daralıyor. Bu sefer ürün elde kalıyor. Tarım dâhil her alanda planlama diye bir şey kalmadı. Günlük değişkenlikler yaşamımızı olumsuz etkiliyor. İthal ürünler ile üretimin önü kesiliyor. Her alanda kendi kendimize yetebiliriz. Ancak siyasi iktidar yerli üretimi değil ithal ürünleri tercih ediyor. Mayıs ayında Mısır’dan patates ithal ettiler. Yerli ürün tarlada iken patates ithal etmek nasıl bir akıl karmaşasıdır” diye konuştu.

 

 

MALİYET 1 LİRA, SATIŞ 50 KURUŞ

 

 

Ziyaretlerde konuşmalar yapan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Kasabalarımızı ziyaret ederek, yaşadığınız sorunları birince ağızdan dinliyorum. 1 liraya mal ettiğiniz ürünü tüccara 50-60 kuruşa bile satamıyor, depolamak zorunda kalıyorsunuz. Gübreye, mazota, elektriğe zam üstüne zam gelirken, ürününü değerinde satamadığınız için mutsuzsunuz. Bizde sizin sesinizi yetkililere duyurmak için çalışıyoruz. Dört yıllık Milletvekilliğim süresince yaklaşık 8 bine yakın yazılı ve sözlü soru önergesi verdim. Bu soru önergelerinin yarısı tarım alanında bu sebeple sorunlarınızı biliyorum. Ama ne yazık ki bu sorunların çözümü tarafında olan bir iktidar yok. CHP iktidarında hangi ürün nerede yetişecek, ne kadar yetişecek, kaça mal olacak, çiftçi ne kazanacak, önceden planlayacağız. Üreteni de tüketeni de koruyan bir sistem getireceğiz. Daha çok üretim, daha az girdi maliyeti, daha uygun fiyatla üreticiye ürün erişmesini sağlayacağız” dedi.

 

 

BORÇLU ÜRETİCİ, TÜCCARA BOYUN EĞİYOR

 

 

Borçlu olan üreticilerin borçlarını ödeyebilmek için tüccarın verdiği 50-60 kuruşa razı olduğunu, bazılarının ise bir süre ürün değer bulur umuduyla, patatesi depoya koyduğunu ifade eden CHP Milletvekili Gürer, “Türkşeker A.Ş. patates alımı yapacak diye yaygara koparılmıştı ama dağ fare doğurdu. Türkiye’deki toplam patates üretiminin yarısına yakınının üretildiği Niğde ve Nevşehir’den Türkşeker A.Ş. tarafından alınan toplam patates miktarı 3 bin 100 ton civarında kaldı. Yalnız Niğde’de yazlık patates 70-80 bin tonu buluyor. Kışlık patates ile 800 bin ton üretim var. Geçici tedbirlerle bu sorunlar aşılmaz. Niğde bölgesinde bir patates işleme tesisi dahi yok. Entgre bir tesisin bölgeye kurulması sağlanmalıdır. Türşeker tarafından yapılan patates alımı üreticinin yarasına merhem olmadı” diye konuştu.

 

TMO MUTLAKA ALIM YAPMALI

 

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, patates üreticilerinin son umut olarak toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) ya da Tarım Kredi Kooperatifleri olduğuna da vurgu yaparak, “Şayet bu kurumlar da patates alımı yapmaz ise üretici perişan olur ” ifadelerini kullandı.