CHP’li Gürer: TCDD’de 2055 konut boş bekliyor

CHP’li Gürer: TCDD’de 2055 konut boş bekliyor
12 Eylül 2017 10:50

CHP Niğde Milletvekili ve KİT komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer sorusunu yanıtlayan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, TCDD’nin 6 bin 658 konuttan 2 bin 55’inin boş durumda olduğunu açıkladı. Bakan Arslan, sosyal ve ekonomik zorlukları olan bu konutları isteyenlere kiralayabileceklerini bildirdi.

 

 

 

CHP Milletvekili Gürer, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu yazılı önergede “TCDD taşınmazları arasında kaç konut vardır? Boş olan konut var mıdır? Varsa neden boş bulunmaktadır? 3.ncü şahsılara kiralanabilmekte midir? Son on yılda yıkılan lojman ve istasyon binası sayısı kaçtır? Ülke genelinde son on yılda TCDD’nin kaç istasyon ve durak noktası iptal edilmiştir?” şeklinde sorular yöneltti.

 

 

2055 KONUT BOŞ

 

 

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, CHP Niğde milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesine verdiği yanıtta, “TCDD İşletmesi Genel Müdürlüğüne ait 6.658 adet konut bulunmakta olup, bunların 2.055 adedi boş durumdadır” dedi.

 

 

NEDEN BOŞ

 

 

Boş konutların bir kısmı ara istasyonlarda, yerleşim yerlerinden uzak, sosyal ve ekonomik zorlukları olan, ulaşım ve iskân imkânlarının kısıtlı olduğu yerler olduğuna dikkat çeken Bakan Arslan, “ Bir kısmı ise, asgari oturma şartlarını taşıyamayacak düzeyde konutlar olup, personelce talep edilmeyen konutlardır. 3’üncü şahıslar tarafından talep gelmesi halinde bu konutların kiralama işlemleri gerçekleştirilebilmektedir” dedi.

 

 

302 LOJMAN YIKILDI

 

 

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, “ Son on yıl içerisinde TCDD İşletmesi Genel Müdürlüğüne ait 38 adet istasyon binası ile 302 adet lojman teknik gerekçelerle yıkılmıştır” diye konuştu.

Bakan Ahmet Arslan, “2006 yılı itibariyle TCDD İşletmesi Genel Müdürlüğüne ait gar, istasyon, durak ve sayding (personel olmaksızın tren hattının elektronik olarak kumanda edildiği merkez) sayısı 813′ den 819’a yükselmiştir. Bu süre içerisinde Polatlı, Bozüyük ve Bilecik olmak üzere 3 adet YHT garı ile yeni 12 adet sayding hizmete girmiştir” ifadesini kullandı.

 

 

6 İSTASYON KAPATILDI

 

 

Son on yıl içerisinde Şehit Arif, Mustafa Yavuz, Türkyurdu, Bekçiler, Goçar ve Serçehan İstasyonları olmak üzere 6 istasyonun bölgedeki sınır komşumuz Suriye’de yaşanan olaylar nedeniyle kapatıldığını açıklayan Bakan Arslan Beyhan-Genç hat kesiminde yapılan baraj çalışmaları nedeniyle su altında kalan; Gökdere, Ekerek ve Ziveyir duraklarının iptal edildiğini bildirdi.

 

 

CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer TCDD’de yıkılan ve boş bulunan lojmanların varlığının dikkat çekici olduğunu belirtti. Çok sayıda ara durağın işlevsiz kalması, Demiryollarının bir kaç görünür iş dışında gerektiği gibi sahiplenilmediğinin de göstergesidir” dedi. Ömer Fethi Gürer KİT Komisyonunda Sayıştay denetim raporlarında ciddi saptamalar vardır. Babamda Demiryollarında farklı görevlerde çalıştı, o dönemlerde lojman için sıraya girilirdi, lojman çıkmasını bekleyen demiryolcu bugün lojman talep etmiyorsa lojman ile ilgili düzenlemeler değerlendirilmeli ve nedeni araştırılmalıdır. Demiryollarında çok sayıda istasyonda işlev ve personel daralması olmuştur. Halen demiryolları % 90 larda tek hat üzerinden faaliyet yürümektedir. Farklı bölgelerde demiryollarının işlevi daraltılmış kimi yerde ise sınırlı görevli ile çalışılır durumdadır. Sayıştay raporlarında yer aldığı üzere gecikmeler ve zamanında tamamlanmayan işlerde vardır. Bütün bunlara karşı lojmanlarında kullanılmaz duruma gelmeden değerlendirilmesi şarttır” dedi.