CHP’li Gürer: Taşımalı eğitim başlı başına sorun

CHP’li Gürer: Taşımalı eğitim başlı başına sorun
1 Ekim 2017 17:33

Cumhuriyet Halk Partisi Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu üyesi Ömer Fethi Gürer, Niğde İl Milli Eğitim Müdürü Halil İbrahim Yaşar ile taşımalı eğitimi sorunu ile kapanan köy okulları hakkında görüştü.

 

 

 

Cumhuriyet Halk Partisi Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu üyesi Ömer Fethi Gürer, toplu taşımanın olduğu bölgelerde ikamet eden ancak okulu olmayan öğrencilere bu yıl yönetmenlik gerekçesi ile ücretsiz  taşınmanın kaldırılmasını çocukların okula gitmesine yeni bir engel olduğunu  bu yanlış uygulamadan bir an önce vazgeçilmesi ve okulsuz köy çocuklarının taşımalı eğitimde yol paralarını Devletin karşılaması gerektiğini söyledi.Gürer konuşmasında: “Köyde bir baba  ayda nasıl 250 lira çocuğu okula gidecek diye yol parası verebilir? Ayrıca okula ulaşımda düzenli servis olmayan köyde araç kalkış saati yolcuya göre düzenlenince öğrenci okula nasıl yetişecek yada okuldan ne zaman dönecek? Yeni uygulama ile yol parası veremeyen öğrenci otostop yapmaya başlamış, ya başlarına olumsuz bir durum gelirse? Kız çocukları bu sistemle okula gönderilmek istenmiyordu, birde yol parası çıktı. Taşımalı eğitim ile okul veli ilişkisi koptu, kapanan okullar boş kaldı. Öğrencilerin sorunları arttı. Hatta bu durum göçe neden olmaya başladı. Taşımalı eğitim başlı başına sorundu şimdi birde yönetmenlik ile taşıma ücreti çıktı. Konuyu MEB Müsteşarı ile görüştüm. İlgileneceğini söyledi. Okullar açıldı uygulama değişmedi. Yıllardır göç veren köyler boşalmakta ve halkımız geçinemezken  ilgili yönetmeliğin bu maddesiyle öğrencilerin eğitim alması daha da kısıtlanmaktadır. Köy okulları kapanırken bir de ücretli taşımaya zorlanan veliler durumdan şikayetçi. Bu durumun bir an önce düzeltilmesi gerekiyor. Konuyu bakan ve meclise taşıyacağım” dedi.İl Milli Eğitim Müdürü Halil İbrahim Yaşar, uygulamanın yönetmenliğe uygun yapıldığını, yönetmenlik değişikliği halinde  ücretsiz taşıma sağlamanın olanaklı olabileceğini belirtti.

 

KIZILÖREN ORTA OKULU KAPANMASIN 

 

Cumhuriyet Halk Partisi Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu üyesi Ömer Fethi Gürer,  Hayırsever Necla Filibelinin 2007 yılında yaptırdığı Kızıl Ören köyü ortaokulu ile Fesleğen okullarının kapanmasından üzüntü duyduğunu ifade ederek: “Taşımalı eğitim ile okullar kapanıyor. Yeterli öğrencinin bulunmadığı köy okullarında kapanan binalar harabeye dönmüş vaziyette. Yeni okullarda kapanıyor. Kızılören ortaokulu sağlam bina, akıllı tahtası, bilgisayarı kaloriferi olan modern bir bina, 25 ortaokul öğrencisi var. Bu okullar kapatılmamalı. Taşımalı eğitim yerine ortaokul ve ilkokulda eğitim verecek öğretmenler temin edilip okulların açık kalması sağlanmalıdır. Farklı yöntemlerde üretilebilir. Köy okulları  sayısı yönetmenlikte 10’a düşürülmelidir. Taşımalı eğitim, öğrencileri okuldan uzaklaştırıyor, göçü artırıyor, kızları okulsuz bırakıyor .Bu konuyu da bakanlık ve Meclis gündemine taşıyacağım” dedi MEB İl Müdürü Halil İbrahim Yaşar  taşımalı eğitim ve okulların kapatılmasının yönetmenlikler uygulanarak yapıldığını  belirtti. Uygulamalar tamamen mevzuatın belirttiği biçimde yapılmaktadır” dedi.