CHP’li Gürer: Taşımalı eğitim başarıyı düşürüyor

CHP’li Gürer: Taşımalı eğitim başarıyı düşürüyor
15 Kasım 2018 10:00

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in taşımalı eğitim alan öğrencilerle ilgili soru önergesine Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’tan yanıt geldi. Bakan Selçuk, ilköğretimde 733 bin, ortaöğretimde ise 430 bin öğrencinin taşımalı eğitim aldığını açıkladı. Taşımalı eğitim alan öğrenci sayısı toplamda 1 milyon 163 bini geçti.

 

 

 

Gürer’in bir başka soru önergesini yanıtlayan Bakan Selçuk, öğrenci sayısı 40’ın altına düşen okulların kapatıldığını, kapanan okulların ise köy muhtarlıklarına teslim edildiğini bildirdi.

 

733 BİN İLKOKUL ÖĞRENCİSİ TAŞIMALI EĞİTİ ALIYOR

 

 

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, okullarda meydana gelen kazalarla ilgili soruyu yanıtlamazken, 02.10.2018 tarihli taşımalı öğrenci modülü verilerine göre ülke genelinde öğrenci taşıma uygulaması kapsamında taşman öğrenci sayısı; ilköğretimde 733.012, ortaöğretimde 430.920, özel öğretimde ise 98.147’dir” açıklamasında bulundu.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer taşımalı eğitimin eğitim kalitesini doğrudan etkilediğini, kız öğrencilerin bir köyden diğer yerleşim yerine gönderilmek istenmemesinin sorunlar yarattığını, aile okul ilişkisini kopardığını, ilkokul çağında çocukların sabah ve akşam yolculuğu ile sorunlar yaşadığı ve gittiği yerde yemek sorunu nedeni ile sağlıklı beslenmediğini belirtti ve hızla bu sistemin terk edilip öğrenci sayısı düşse dahi özellikle köy okullarının açık tutulması gerektiğini, köyden kente göçe de neden olan bu uygulamanın yerinde eğitime dönüşmesini şart olduğunu ifade etti.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, taşımalı eğitim, öğrenci azlığı nedeniyle kapatılan okullar ile okullarda meydana gelen kazalarla ilgili olarak Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a 3 ayrı soru önergesi yöneltti.

 

 

BOŞALAN OKUL BİNALARI NASIL KORUNUYOR?

 

 

Gürer, taşımalı eğitime geçildiği için kapatılan okullarla ilgili yazılı soru önergesinde, “Boş olan binaların korunması ve binaların bakımı nasıl sağlanmaktadır? Bu binaların illere göre dağılımı nedir? Kapatıldığında bu okullarda eğitim ve öğretim gören öğrenci sayısı kaçtır? İllere göre dağılımı nedir? Niğde’de 2011 – 2018 yıllarında taşımalı eğitime geçildiği için kapatılan okul sayısı kaçtır? Kapatıldığında bu okullarda eğitim öğretim gören öğrenci sayısı kaçtır? İlçelere göre dağılımı nedir? Türkiye genelinde halen boş olan binaların koruması ve binaların bakımı nasıl sağlanmaktadır?” şeklinde sorular yöneltti.

 

ÖĞRENCİ SAYISI 40’IN ALTINA DÜŞEN OKULLAR KAPATILIYOR

 

 

Önergeyi yanıtlayan Milli Eğitim Bakanı ziya Selçuk, İlkokullarda öğrenci sayısı 10’un, ortaokullarda ise 40’ın altına düşmesi halinde bu okulların ilgili yönetmelik kapsamında Bakanlık tarafından kapatıldığını belirtti.

 

 

KAPATILAN OKULLAR MUHTARLIKLARA DEVREDİLİYOR

 

 

Kapatılan okullarda öğrenim gören öğrencilerin yatılı okullara yerleştirildiğini veya taşıma yoluyla eğitime erişim kapsamına alındığını ifade eden Bakan Ziya Selçuk, Kapalı durumda bulunan köy okullarının, bakım onarımlarının yaptırılması ve eğitim öğretim hizmetlerinde ihtiyaç duyulduğunda boşaltılması kaydıyla valiliklerce köy muhtarlıklarının veya diğer kamu kurum ve kuruluşlarının geçici kullanımına verildiğini bildirdi.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Niğde’de ise Taşımalı eğitime geçildiği için kapanan okulların boş olan binalarının korunması amacıyla köy muhtarlıklarına teslim edildiğini, öğrenci sayısının yeterli sayıya ulaşması halinde ise eğitim öğretime hazır hale getirileceğini kaydetti.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bir başka soru önergesinde ise taşımalı eğitim alan öğrenci sayısının açıklanmasını istedi. Gürer ayrıca “Devlet okullarında ilk ve ortaöğretimde öğrenci başına düşen temizlik ya da kat görevlisi sayısı nedir?

2018 yılında okullarda meydana gelen kaza ya da ihmal nedeniyle yaralanan ya da hayatını kaybeden öğrenci sayısı nedir? Bu olaylar hangi illerde meydana gelmiştir?

2018 eğitim-öğretim yılında taşımalı öğrenim görecek öğrenci sayısı okul türü ve illere göre dağılımı nedir?” şeklinde sorular yöneltti.

 

 

10 AYDA 15 KAZA

 

 

Bakan Selçuk, CHP Niğde Milletvekili Gürer’in “2018 yılında okul servislerinde meydana gelen kaza sayısı nedir? Bu kaza ya da ihmaller nedeniyle kaç öğrenci yaralanmış ya da hayatını kaybetmiştir?” şeklindeki sorusunu ise şu şekilde yanıtladı:

“10.10.2018 tarihli taşımalı öğrenci modülü verilerine göre öğrenci taşıma uygulaması kapsamında hizmet veren okul servislerinde Ocak 2018’den itibaren toplam 15 kaza meydana gelmiş olup kazalarda hayatım kaybeden öğrenci bulunmamaktadır.”

 

 

GÜRER: ÖĞRENCİLER TAŞIMALI SİSTEMDE ZORLANIYOR

 

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, taşımalı sistemin, Milli Eğitim’in kanayan yarası haline geldiğini söyledi. Köy ve kasabalar da Ortaokullarda mevcudu 40’ın altına düşen okulların kapatıldığını söyleyen Gürer, bazı köy ve kasabalarda 25- 30 veya 35 öğrencisi bulunan okulların, ilgili yönetmelik nedeniyle kapatıldığını ve bu yerleşim birimlerindeki öğrencilerin taşımalı sisteme zorlandığını kaydetti. Taşımalı eğitimin çoklu sorun ürettiğini özellikle aile okul ilişiklisinin bittiği gibi kız çocuklarının eğitimlerinin aksamasına neden olduğunu ifade etti. Köyden kente göçü tetikleyen sürecin mutlaka ele alınması gerektiğini de söyledi.

 

 

KÖY VE KASABALAR BOŞALDI, OKULLAR KAPANDI

 

 

Gürer, köy ve kasabalarda tarım ve hayvancılığın bitme noktasına gelmesi nedeniyle, insanların büyükşehirlere göç etmek zorunda kaldığına işaret ederek, “böylece köylerimizde ve kasabalarımızda öğrenci sayısı da azalıyor. Öğrenci sayısı azalan okullar kapatılarak, kalan az sayıda öğrenci taşımalı eğitime zorlanıyor. Çocuklar başka kasaba veya ilçe merkezlerindeki okullara taşınırken, kendi köy ve kasabalarındaki okullar ise çürümeye terk ediliyor. Sadece Niğde’de öğrenci mevcudu azaldığı için kapanın okul sayısı 50 civarındadır. Bu çok büyük bir rakamdır. Ortaokullarda 40 olan öğrenci mevcudu uygulaması en azından 25’e çekilmelidir” diye konuştu.